Uitreiking Irish Specimen Awards 2015


27 februari 2016 | Peter Dohmen

Ook het afgelopen jaar hebben 15 Nederlandse en Belgische sportvissers tijdens hun (vis)vakantie naar Ierland een of meer zogenoemde Irish Specimen weten te vangen.

Henk Theulings uit Steenbergen met één van de twee in 2015 door Nederlanders gevangen ruwe haaien van Irish Specimen formaat, een tope van 19,5 kg (162,5 cm gevangen aan boord van schipper Kit Dunne van Wicklow Boat Charters.

 

Dat is een dikke 10 minder dan in 2014, maar dat verschil wordt geheel veroorzaakt door het feit dat het Irish Specimen Fish Committee van het in Dublin gevestigde Inland Fisheries Ireland het afgelopen jaar niet de claims heeft geaccepteerd die schipper Hamish Curry uit het Noord-Ierse Red Bay jaarlijks namens zijn Vlaamse en Nederlandse gasten indient. Er was namelijk onenigheid ontstaan over de rechtsgeldigheid van de door Hamish overlegde certificaten van de door hem gebruikte weegapparatuur. En als niet volledig aan alle reglementen wordt voldaan, is het Irish Specimen Fish Committee onverbiddelijk en worden de claims afgewezen.


Specimen

Wellicht dat niet ieder van jullie de benaming ‘specimen’ volledig kan plaatsen.
Dat is de naam die de Ieren (maar ook de Engelsen en in ons land EFSA-sectie Nederland) geven aan een vis die qua gewicht opmerkelijk zwaar is ten opzichte van het staande nationale record. Daarvoor wordt geen vast percentage gehanteerd, want als het nationale record een extreem zware vis betreft, dan is het percentage dat geldt als ‘specimen set up’ in verhouding kleiner.
Voor ruwe haai bijvoorbeeld, staat het officiële Ierse record 30,159 kg en wordt als specimen een vis beschouwd van 18,144 kilo (= 40 lb). In 2015 werden er door Nederlandse sportvissers twee van dergelijke ‘specimen topes’ gevangen, van respectievelijk 19,32 en 21,32 kg.

 

Uitreiking Irish Specimen Awards 2015 2

Alle bijzondere vangsten die als zodanig officieel werden erkend, worden jaarlijks gepubliceerd in het door het Irish Specimen Fish Committee uitgegeven boekje “Irish Specimen Fish”.
 

Nederlanders doen het goed

Sinds jaar en dag vangen Nederlandse sportvissers na de ‘thuisvissende’ Ieren altijd de meeste specimen. Meer dus dan bijvoorbeeld de Engelsen. En vanwege dat bijzondere feit, neemt de Irish Specimen Fish Committee al meer dan 25 jaar de moeite om in maart speciaal naar de VISMA te komen om daar de Nederlandse en meteen ook de Belgische sportvissers hun herinneringen uit te reiken in de vorm van een op naam gesteld recordcertificaat en een fraaie speld.
Al die jaren treedt daarbij overigens Zeehengelsport-hoofdredacteur Peter Dohmen op als gastheer. Hij heeft in die 25 jaar vele honderden Nederlandse en Belgische Ierlandgangers naar voren mogen roepen om hun herinneringen in ontvangst te nemen.

 

Uitreiking Irish Specimen Awards 2015 3

Het is inmiddels traditie om op de Visma een op naam gesteld recordcertificaat en een fraaie speld uitgereikt te krijgen.
 

VISMA Nieuwe Stijl

In 2015 werden er door Nederlandse sportvissers 12 en door Belgische sportvissers 4 vissen van Irish Specimen formaat geclaimd. Dat is dus exclusief de grote vissen die in 2015 vanuit het Noord-Ierse Red Bay werden gevangen.
Deze Ierlandgangers werden namens het Irish Specimen Fish Committee en het in Dublin gevestigde Inland Fisheries Ireland officieel uitgenodigd voor een korte ‘Award Presentation’  op zaterdag 5 maart as. tijdens de nationale hengelsportbeurs VISMA Nieuwe Stijl in het Ahoycomplex te Rotterdam.
De certificaten en speldjes zullen om 11.30 uur in de feestelijke entourage van de Irish Pub worden uitgereikt door Shane O’Reilly van Inland Fisheries Ireland uit Dublin en Peter Dohmen, als gastheer namens Zeehengelsport magazine.

 

Uitreiking Irish Specimen Awards 2015 4

Alle Specimen Award winnaars bij elkaar voor een groepsfoto (VISMA; 2010)

 

Vinden jullie het leuk om deze Award Presentation, dan zijn jullie volgende week zaterdagochtend van harte welkom in de Irish Pub.
Dat is dan meteen een mooi excuus om er een Murphy’s Red Ale te komen drinken!


Reactie plaatsen


 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)


 

Van den Brande Marnix

Elk jaar gaan wij met een groep vrienden(de ierlandvissers)gaan vissen in ierland in Sneem in de kenmare bay,bij mij is het de tweede keer dat ik een Specimen gevangen heb,vorig jaar ook en ik zal van de partij zijn in de Visma voor de uitreiking Irish Specimen 2015 groetjes kapitein iglo