Spring naar de hoofdtekst

Hoe blockchain boekhouden veiliger maakt voor iedereen

Facturen valideren in de blockchain om zo fraude te voorkomen. Yuki en Mintblue werken eraan. Door toevoeging van de blockchaintechnologie Non Fungible Token invoicing (NFT) aan het boekhoudplatform is het 100% zeker dat inkomende facturen correct zijn. Ook is het mogelijk om altijd een digitale versie van fysieke bonnen op te halen van de blockchain. Jeroen van Haasteren, Head of Products bij Visma | yuki, geeft een update van de ontwikkelingen.

Blockchain maakt iets los de accountancy

Naar aanleiding van het persbericht over de lancering van de blockchaintoepassing kreeg Jeroen veel reacties. Positieve en kritische, maar Jeroen was blij met elk commentaar. Het is een teken dat blockchain iets losmaakt in de accountancymarkt. “Een databroker die ik uitgebreid sprak wist nog maar weinig van de toepassingsmogelijkheden op de blockchain”, vertelt Jeroen. “Hij vroeg me openlijk of de blockchain het einde betekent van zijn bedrijf. Dat denk ik niet, antwoorde ik. Toen Yuki op de markt kwam dachten pessimisten dat alle boekhouders hun baan zouden verliezen omdat de computer hun werk overneemt. Dat is nooit onze insteek geweest, maar boekhouders krijgen een andere rol om zo waarde te kunnen blijven toevoegen.

Is blockchain het einde van Peppol? Nee, juist een versterking.

Zo zal blockchain ook niet het einde betekenen voor data brokers, maar wellicht wel voor de infrastructuur waarop ze werken. Is blockchain dan het einde van Peppol, was een andere vraag die ik kreeg. Nee het is juist een versterking, omdat de blockchain honderd procent waterdicht en altijd beschikbaar is als je de sleutel hebt. Je bent niet afhankelijk van een organisatie.” 

Groeiend zelfvertrouwen

De sceptische reacties voeden juist Jeroen’s zelfvertrouwen dat blockchain een goede toepassing is voor factuurvalidatie. Hij heeft in Noorwegen een presentatie gegeven aan productmanagers van Visma. Wat opviel is dat velen blockchain een interessante technologie vinden alleen hadden ze nog geen helder beeld bij de praktische toepasbaarheid ervan. 

No-brainer

“Als je een probleem hebt dat valt onder validiteit, integriteit, beschikbaarheid en traceability dan is de blockchain daar een hele goede toepassing voor”, stelt Jeroen. “Voor factuurvalidatie is gebruik van de blockchain een no-brainer. Toch zijn er veel vragen over wanneer je het wel of niet moet gebruiken. Als je het nodig hebt, hoef je het niet te vragen. Bijvoorbeeld als je een bril nodig hebt, dan weet je het. Uiteraard moet je wel van het bestaan van een bril weten. En als je weet wat blockchain kan, dan is het helder waarvoor blockchain een handige toepassing is.

Hoe staat de ontwikkeling ervoor?

Jeroen: “We hebben de technische haalbaarheid onderzocht en geconcludeerd dat factuurvalidatie in de blockchain mogelijk is. We werken aan de technische documentatie van het protocol. Ook komt er een NFT-extensie van UBL zodat UBL-facturen zijn te valideren in de blockchain. De technologie is gemaakt door Yuki en Mintblue maar is niet van ons. Door de technische documentatie te delen kunnen softwarebedrijven ook zelf aan de slag om hun boekhoudsoftware geschikt te maken van factuurvalidatie in de blockchain. Als een softwareleverancier het valideren in de blockchain wel interessant vindt maar geen capaciteit heeft om het zelf te ontwikkelen dan kan Mintblue dit verzorgen.

Wanneer komt de website en documentatie beschikbaar?

“We nemen de tijd om de documentatie compleet en begrijpelijk te maken. Als dit die klaar is komt de website online. Daarna gaan we actief samenwerking met andere softwareleveranciers zoeken. Ons ultieme doel is om de boekhouding voor iedereen veiliger te laten verlopen.”

Visma | yuki en mintBlue roepen andere dienstverleners op zich ook bij NFT invoicing aan te sluiten om zo samen de administratie makkelijker en veiliger te maken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Jeroen van Haasteren jeroen.vanhaasteren@visma.com of met Niels van den Bergh niels@mintblue.com.

Meer achtergrond en een uitleg van hoe NFT invoicing werkt, zie je via onderstaande video.

Populairst

  • Myrthe: reizen als inspiratiebron voor mijn werk als hr-director

    Myrthe Smalbraak (32) is sinds september 2022 hr-director bij Visma | Raet. Haar taak is om samen met haar team te zorgen dat collega’s zich goed voelen. Daardoor zijn ze in staat om de beste producten te maken en diensten verlenen. Alleen zo kan het 58-jarige bedrijf een leidende rol blijven spelen. Welke rol speelt Myrthe in dit proces en hoe is ze hierin gegroeid?

  • Wietske: thought leader in customer centric thinking

    Wietske van Hees (40) heeft van oktober 2006 tot maart 2023 bij Visma | Raet gewerkt. In die periode is ze uitgegroeid tot thought leader op het onderwerp customer centric thinking. Ze vertelt over haar carrièrepad als leidinggevende dat sinds 1 maart van dit jaar een vervolg heeft gekregen als managing director bij Appical.