Spring naar de hoofdtekst

Meer zorgpersoneel? Trek de portemonnee!

Als de salarissen binnen de zorgsector omhooggaan overweegt 35 procent van de werkende Nederlanders een carrièreswitch te maken naar de zorgsector. Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Raet, uitgevoerd onder ruim 1.000 werkenden, die niet actief zijn in de gezondheids- en welzijnszorg.

Dit onderzoek is aanvullend op het jaarlijkse HR-benchmark onderzoek van Visma | Raet, waarbij 983 werkenden zijn ondervraagd. Opvallend is dat het imago van de zorgsector geen rol speelt in overweging voor een eventuele overstap naar de zorg (5%). Voor 36 procent van de Nederlanders is een overstap naar de zorg sowieso geen optie.

Zij-instroom: de wil is er, ervaring ontbreekt

Een aanzienlijk deel van werkend Nederland (33%) zou in de zorg willen werken, maar heeft daarvoor niet de juiste werkervaring en/of opleiding. Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet: “Het percentage mensen dat wel zou willen werken in de zorg, maar het nu nog niet kan, is groot. Zorginstellingen kunnen daarvan profiteren door in te zetten op zij-instroomtrajecten en zichzelf tegelijk te profileren als een goede werkgever met mooie ontwikkelingskansen. We weten namelijk dat het maken van een carrièreswitch voor veel mensen erg spannend is. Om de stap toch te durven maken, helpt het enorm om te weten bij wat voor organisatie je terecht zal komen.”

Mensen uit de zorg zijn zeer trots op hun vak. Maar liefst 87 procent geeft aan met trots de functietitel ‘zorgmedewerker’ te dragen

Mensen uit de zorg zijn zeer trots op hun vak. Maar liefst 87 procent geeft aan met trots de functietitel ‘zorgmedewerker’ te dragen. Dat is minder het geval als er gevraagd wordt naar de mate waarin zorgmedewerkers trots zijn op hun werkgever: 67 procent zegt dat te zijn. Persoonlijke ontwikkeling van zorgpersoneel is binnen de sector een punt van aandacht. Om het werk te verbeteren zien medewerkers met name verbeterpunten in het regelmatig feedback geven en het erkennen van goede prestaties (39%), de erkenning van ontwikkeling van talent (34%) en goede evaluaties of een medewerker nog wel op zijn of haar plek zit (34%).

Behoud van medewerkers zware klus

Om het personeelstekort binnen de zorgsector aan te pakken, is het niet alleen belangrijk om te weten wat zij-instromers aantrekkelijk vinden, maar ook wat huidige zorgmedewerkers binnen de sector houdt. Met name salaris (55%), uitdaging (53%) en reisafstand (49%) zijn volgens hen punten van waarde. Ook hier is het imago van de sector geen dealbreaker. Slechts 9 procent geeft aan hier veel waarde aan te hechten.

Animo voor overstap naar de zorg

“Dat we kampen met een groot personeelstekort, is niet alleen een probleem voor de zorgsector, maar is een probleem dat de hele maatschappij aangaat”, zegt Marco. “Het is daarom juist voor deze sector belangrijk dat we gezamenlijk kijken hoe we het tekort kunnen terugdringen. Voor ruim een derde van de Nederlanders is een overstap naar de zorg uitgesloten. Dat betekent dus dat de meerderheid van de werkende Nederlanders overweegt om wél in te stromen. Goed werkgeverschap, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit zijn punten waar de sector zich nu op zou moeten focussen. Het zou twijfelaars zo maar eens over de streep kunnen trekken. Tegelijkertijd houden we hiermee ook de focus op het behoud van het huidige personeel. Immers, elk individu die in de zorg komt werken, of zijn of haar contract verlengt, is er één.”

Het oplossen van het personeelstekort in de zorg is een grote uitdaging. Wat helpt is als medewerkers zich prettig voelen. Dat ze genoeg tijd hebben voor hun kerntaken en op administratief vlak zoveel mogelijk worden ontzorgd. De Visma Connected Experience helpt je om de bedrijfsprocessen van jouw zorgorganisatie verbeteren met software die onderling samenwerkt. 

Bekijk de oplossingen

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.