Spring naar de hoofdtekst

Toekomstgerichte accountants bieden smart accounting

Ondernemers willen overal toegang hebben tot hun administratie. Via hun smartphone want dat is tegenwoordig een alleskunner. Niet meer afhankelijk zijn van een laptop, heeft als voordeel dat je sneller kan inspelen op kansen. Bied je als accountantskantoor smart accounting, dan ben je aantrekkelijk voor ondernemers die veel onderweg zijn. Maar wat is smart accounting eigenlijk?

In het kort komt het erop neer dat ondernemers met smart accounting toegang hebben tot alle essentiële tools die nodig zijn onderweg om hun bedrijf te runnen. Denk aan kilometerregistratie, urenregistratie, agenda, routeplanning en GPS, bankieren, webshops en messaging apps.

Betrouwbare inzichten

Smart accounting staat nog in de kinderschoenen maar de ontwikkeling gaat snel, zo staat in het ebook Accountancy Trends 2022. Door de data van al die apps slim te koppelen, combineren en analyseren zijn straks realtime, betrouwbare inzichten mogelijk voor accountantskantoren. Denk aan kilometeradministratie, reiskosten of de declarabiliteit per klant. Slimme zelflerende software doet vervolgens voorspellingen op basis van al die data. De mogelijkheden zijn in theorie onbegrensd.

Ondernemers kunnen bonnetjes en facturen on the go fotograferen en uploaden online verwerkingsomgeving. Daar komen ze in de juiste workflow terecht voor verwerking. Zijn er vragen, dan beantwoord je die snel via de app, waardoor de administratie sneller bij is.

Een tip: zorg dat klanten over smartphones beschikken met camera’s van voldoende kwaliteit en dat ze de basisvaardigheden van inscannen per telefoon kennen

Paul van Gelderen, 4Figures

“Wij merken dat het gebruik van de smart accounting groeit in populariteit”, zegt Paul van Gelderen van 4Figures. “De Visma | yuki app wordt niet alleen gebruikt voor direct scannen en uploaden van facturen, maar ook voor communicatie met ons kantoor en het opzoeken van administratieve gegevens. Een tip: zorg dat klanten over smartphones beschikken met camera’s van voldoende kwaliteit en dat ze de basisvaardigheden van inscannen per telefoon kennen. Dat heeft veel invloed op het succespercentage bij scannen en automatisch herkennen.”

Smart accounting draait dus om het slim combineren en analyseren van data. De Visma Connected Experience voor accountants biedt hiervoor een goede basis. Dat is een compleet ecosysteem van best-of-breed oplossingen die onderling geïntegreerd zijn.

Meer weten over trends in de accountancy en de kansen voor jouw kantoor?

Download het e-book Accountancy trends in 2022

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.