Spring naar de hoofdtekst

Visma blikt terug en kijkt vooruit: Verbonden door software – Gedreven door mensen

2021 was een jaar van zowel continuïteit als verandering. Corona blijft een last voor de wereldeconomie en organisaties zoeken cloud-oplossingen om hen te helpen vanaf elke locatie productief te blijven. We zagen ook nieuwe trends, van stijgende verwachtingen bij werkzoekenden op de talentenmarkt, tot snel groeiende cybercriminaliteit. Leer meer over deze trends en ontdek hoe Visma ze aanpakt.

Tekort aan Technisch talent

Wereldwijd is er een groot tekort aan technisch talent. Dit is niet te wijten aan Corona, hoewel het er wel door versneld kan zijn. Er zijn gewoon niet genoeg mensen – vooral meisjes en jonge vrouwen – die een opleiding in de natuurwetenschappen, technologie, techniek en wiskunde volgen. Zulke mensen zijn van vitaal belang om in de komende jaren aan de technologische behoeften van de maatschappij te voldoen.

Tegelijk nemen de verwachtingen van bestaande talenten toe. Steeds meer mensen willen hybride werken; vanuit huis en op kantoor productief zijn. Ze willen een werkcultuur die innovatief, sociaal, flexibel en vooral leuk is. Een plek waar collega’s divers zijn, en waar ze het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn. 

Talent koesteren

De toekomst van Visma hangt af van ons vermogen om niet alleen ons ongelooflijke talent te behouden, maar ook de volgende generatie te koesteren. Via mentorschappen, training op de werkplek, persoonlijke ontwikkeling en duurzaamheid proberen we zowel nieuwe als bestaande collega’s enthousiast te maken. Zo kunnen ze hun eigen loopbaan vormgeven. Wij bieden een van de meest op vertrouwen gebaseerde en ondernemende werkculturen in de ict-sector.

Jeugd stimuleren

Bovendien vestigen we de aandacht op het probleem van technologisch talent op al onze markten. We werken samen met plaatselijke overheden om te zien hoe we kunnen samenwerken om de jeugd te stimuleren die onze technologische toekomst veilig kan stellen. We zijn ook ondersteuners van verschillende initiatieven om jongere generaties voor technologie te interesseren. Van Women in Tech en Hello World in Zweden tot Bebras in Letland, van Mimmit Koodaa in Finland tot Angis in Litouwen en Co-Teach in Nederland. We investeren met trots in de volgende generatie technologietalenten.

Ontdek hoe het is om bij Visma te werken

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid

In 2021 was er een recordaantal van duizenden cyberaanvallen wereldwijd. De kosten van de duizenden aanvallen liepen volgens IBM op tot gemiddeld 3 miljoen euro per slachtoffer. 

Visma is verantwoordelijk voor de bescherming van de gegevens van iedereen met wie we in aanraking komen. Of het nu gaat om klanten, partners, werknemers, investeerders of het grote publiek. We informeren al deze groepen over hoe we kunnen samenwerken om onze weerbaarheid tegen cyberdreigingen te vergroten.

Maatregelen voor een solide beveiligingscultuur

Bij Visma is de beveiligingscultuur diep in de onderneming verankerd. Hieronder lees je enkele activiteiten die we doen om data en systemen veilig te houden. 

 • Ontwikkelaars testen dagelijks hun broncode en gebruiken interactieve beveiligingstrainingssystemen. 
 • M&A teams maken gebruik van beveiligingsdiensten tijdens overnameprocessen.
 • Diverse teams werken samen met ’s werelds beste beveiligingsonderzoekers via onze Bug Bounty programma’s.
 • Verkoopteams gebruiken beveiligingsgegevens om klanten transparante en nauwkeurige informatie te geven.
 • Managing directors gebruiken onze beveiligingssystemen om elke dag goede beslissingen te helpen nemen.
 • We voeren campagnes en activiteiten om onze veiligheidscultuur in al onze bedrijven te verankeren, geleid door transparantie en verantwoordelijkheid. 
 • We hebben een speciaal, bedrijfsbreed veiligheidsprogramma voor medewerkers. Collega’s in al onze bedrijven krijgen informatie en inspiratie om kennis te delen over actuele beveiligingsthema’s en de best practices.

Ervaringen delen

Visma draagt ook bij aan de maatschappij door onze ervaringen uitgebreid te delen. We voeren baanbrekend onderzoek uit dat gepubliceerd wordt in academische papers en boeken. Ook spreken we op conferenties over cyber security en onze aanpak wordt gedoceerd aan universiteiten. Onze experts geven ook lezingen aan verschillende vooraanstaande universiteiten over onderwerpen als informatie over cyberdreigingen, beveiligingsbeheer, ambidexterity, veilig coderen, en andere onderwerpen.

Bekijk Visma’s inspanningen voor beveiliging in het Trust Centre

Duurzaamheid gaat over cultuur

Het verminderen van de impact op het klimaat is een topprioriteit voor de internationale gemeenschap. Of het nu gaat om het verzachten van de klimaatverandering, het aanpakken van het verlies aan biodiversiteit, of het verbeteren van de mensenrechten in binnen- en buitenland. Bedrijven moeten een rol spelen en hun macht uitoefenen om in actie te komen voor het kilmaat. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN bieden een uitstekend kader om oplossingen uit te werken.

Duurzaamheid gaat over gezonde mensen, een gezonde economie en een gezond milieu. Alleen door te kijken hoe deze gebieden elkaar beïnvloeden, kunnen we sociaal-milieuproblemen grondig en onderbouwd aanpakken. Vanuit zakelijk oogpunt moet elk bedrijf zijn eigen producten, diensten, activiteiten en cultuur beoordelen. En actie ondernemen waar ze het sterkste effect kunnen hebben.

Duurzame mijlpaal

2021 is een mijlpaaljaar geweest voor Visma’s duurzaamheidsprogramma. We hebben voor het eerst basisgegevens over duurzaamheid verzameld voor alle 160 Visma-bedrijven. Dit omvat onder meer informatie over maatstaven zoals energie- en afvaluitstoot, diversiteit en inclusie, betrokkenheid van werknemers, impact van software hosting. We hebben deze gegevens voor al onze bedrijven samengebracht in het sustainable jaarrapport over 2021.

Deze mijlpaal is uiterst belangrijk voor ons. Omdat elk jaar tientallen bedrijven tot de Visma familie toetreden, is het zowel een uitdaging als een noodzaak dat we duurzaamheidsgegevens op een allesomvattende manier verzamelen. Dit zorgt er niet alleen voor dat we de informatie hebben waarop we beslissingen kunnen baseren, maar ook dat elk bedrijf dat zich bij Visma aansluit welkom is en bijdraagt aan de duurzaamheidscultuur.

Community voor duurzaamheid

Onze cultuur is verder versterkt door de lancering van onze nieuwe interne community voor duurzaamheid. Hier kunnen mensen uit de hele Visma-familie van bedrijven met elkaar in contact komen, sparren over onderwerpen en ervaringen delen. Ook werken ze samen aan projecten die ze als individueel bedrijf veel lastiger kunnen uitvoeren. Met collega’s in meer dan twintig landen, verspreid over honderden bedrijven, kunnen we samen het grootste verschil maken.

Leer meer over Visma’s duurzaamheidsprestaties

Betere software – Door mensen, voor mensen

De verwachtingen van klanten over de functionaliteit en connectiviteit van hun software zijn aantoonbaar nog nooit zo hoog geweest. Corona heeft duidelijk gemaakt wat we al vermoedden: cloudtechnologie helpt organisaties van alle groottes en sectoren vooruit. De nadruk ligt nu op het verder stroomlijnen van werk. Dit door mensen meer vrijheid te geven in hoe ze hun tijd indelen.

Ervoor zorgen dat producten met elkaar verbonden zijn, is de sleutel tot dit doel. Want zeg nou zelf: wat is het nut van een boekhoudsysteem zonder integratie met met facturering en loonadministratie? Behalve integratie van producten moeten we data op nieuwe manieren en over de werkfuncties heen gebruiken, zodat organisaties er optimaal gebruik van kunnen maken.

Automatisering als assistent

Ook automatisering speelt een belangrijke rol. Hoe kunnen we mensen het beste ondersteunen bij het verminderen van hun handmatige, vervelende, tijdrovende taken? Hoe meer we voor onze klanten automatiseren via AI en Machine Learning, hoe meer tijd ze kunnen besteden aan wat hun bedrijf echt doet groeien. Met automatisering als hun assistent worden mensen efficiënter en kunnen ze zich concentreren op dingen die alleen mensen kunnen doen.

Het motiveren van cloudsoftwarebedrijven van wereldklasse om zich bij de Visma familie aan te sluiten is even belangrijk. Door overnames kunnen we steeds meer nuttige en aanvullende producten aan onze klanten aanbieden.

Ideale metgezel voor techbedrijven

Het resultaat is dat innovatieve Europese techbedrijven Visma steeds meer zien als de ideale metgezel om hun bedrijven naar een hoger niveau te tillen. Door deze bedrijven grote zelfstandigheid te geven, gecombineerd met de middelen en het netwerk van een internationale organisatie, zijn we een van de meest gevraagde partners geworden voor Europese techondernemers. Zo wint iedereen.

Meer over de resultaten en inspanningen in 2021en de initiatieven voor 2022 staan in het jaarrapport.

Bekijk het jaarrapport van Visma over 2021

Populairst

 • Man writes on transparent board

  De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

  De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

 • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

  Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.