Spring naar de hoofdtekst

Waarom Alexandré Finance resoluut de kaart van datagedreven werken trekt

In de accountancysector volgen nieuwe technologische ontwikkelingen elkaar in sneltreinvaart op. Binnen vijf jaar zal een accountant enkel nog een adviserende rol hebben. Daar zijn Mark Paalman en Robert-Jan Klumper van Alexandré Finance het unaniem over eens. Wil je jouw kantoor succesvol klaarstomen voor de toekomst? Dan is datagedreven werken een must. Lees waarom en hoe je dit het best aanpakt.

Mark en Robert-Jan geven vijf goede redenen om datagedreven te werken.

1. Automatiseren is de trend

Als accountant raak je maar beter vertrouwd met robotic accounting, scan en herken, automatische factuurverwerking en software voor loonadministratie. Want de toekomst is aan het slimme werken. Het klassiek inboeken van facturen verdwijnt steeds meer. Ook Mark en Robert-Jan van Alexandré Finance zien dat digitalisering in hun vakgebied het takenpakket van de accountant grondig wijzigt: “We zien al enkele jaren dat het handmatig verwerken van financiële en salarisdocumenten verdwijnt ten gunste van een geautomatiseerde aanpak. Met andere woorden, er vindt een evolutie plaats: van het verwerken van data naar het interpreteren ervan. En dat is een goede zaak, want hierdoor wordt ons werk nog boeiender. Zo kunnen we focussen op onze kerntaken als adviseur en onze klanten échte meerwaarde bieden. Heel wat collega’s hebben al de nodige stappen richting datagedreven werken gezet. Volgens ons is dit een essentiële stap voor de uitbouw van een succesvol advieskantoor.”

Er vindt een evolutie plaats: van het verwerken van data naar het interpreteren ervan

Mark en Robert-Jan, Alexandré Finance

2. Medewerkers en klanten verwachten een toekomstgerichte aanpak

In het kader van een aantrekkelijk werkgeverschap is het een must om als adviseur te voldoen aan de verwachtingen van jouw medewerkers en klanten. Via sociale media staat jouw kantoor voortdurend in de kijker. Maak daarom maar beter werk van een moderne werkomgeving, uitmuntende dienstverlening en klantbeleving. Wat betekent dit voor een accountantskantoor? “Vandaag leggen klanten de lat erg hoog”, bevestigt Robert-Jan. “Het gebruik van boekhoudsoftware, in combinatie met datagedreven werken en het uitwisselen van gegevens tussen softwarepakketten, maakt het mogelijk om kort op de bal te spelen voor klantadvies. Het digitaal beheren van je salarisverwerking en financiële administratie biedt je als accountant de kans om in real time gegevens te genereren en te rapporteren via visueel aantrekkelijke dashboards.”

Het gebruik van boekhoudsoftware, in combinatie met datagedreven werken en het uitwisselen van gegevens tussen softwarepakketten, maakt het mogelijk om kort op de bal te spelen voor klantadvies

Robert-Jan, Alexandré Finance

Hij illustreert dit met een voorbeeld. “Door de lage rentestanden van de voorbije jaren wilden vele ondernemers een hypotheek afsluiten. Hiervoor moeten jaarrekeningen echter op orde zijn en ondernemingscijfers up-to-date gerapporteerd worden. Dankzij de inzet van boekhoudsoftware heb je als accountant de mogelijkheid om de boekhouding van klanten snel en accuraat bij te werken. Dit zorgt ervoor dat je steeds bij bent met de administratie en dat je jouw klanten snel kunt helpen. En dat zorgt dan weer voor een prima customer experience en een duurzame klantrelatie.”

3. Je helpt jouw klanten goede bedrijfsbeslissingen te nemen

Datagedreven werken helpt ondernemers op weg om solide strategische beslissingen te nemen en hun concurrenten steeds een stap voor te zijn. Bij Alexandré Finance gebeurt dit aan de hand van benchmarking. Via cijfers die steeds up-to-date zijn, zijn vergelijkingen ook altijd correct. Mark legt uit: “Benchmarking helpt bij het maken van financiële beslissingen en het buitenspel zetten van de concurrent. Wanneer je prestaties en verbeterpunten vergelijkt met die van concurrenten, dan kan je snel bepalen welke acties het meest concurrentieel voordeel opleveren.”

“Stel dat we bij een klant een piek in de personeelskosten zien. Dan raden we hem of haar aan om die kosten eens goed onder de loep te nemen. Zeker als we die cijfers kunnen vergelijken met marktgemiddelden.”  

Benchmarking helpt bij het maken van financiële beslissingen en het buitenspel zetten van de concurrent

Mark, Alexandré Finance

4. Je blijft een aantrekkelijke organisatie 

“Datagedreven werken – in combinatie met benchmarking – valt erg in de smaak bij jonge ondernemers” zegt Robert-Jan. “Het ouderwets bijhouden van een papieren boekhouding in een schoenendoos is echt niet meer van deze tijd! Moderne klanten willen hun boekhouding online kunnen doorsturen én op basis hiervan toekomstgericht advies krijgen. Als je richting deze nieuwe manier van werken evolueert, dan word en blijf je een aantrekkelijk advieskantoor voor ondernemers.”

5. Je haalt meer opdrachten binnen, met een positieve impact op de winstcijfers

“Dankzij een datagedreven aanpak kun je als accountant voortdurend mogelijke knipperlichten of aandachtspunten in de boekhouding signaleren” geeft Mark aan. “Daarmee geef je klant waardevol ondernemersadvies om zijn of haar business een boost te geven. Robotic accounting zet de deur open voor meer contactmomenten en verkoopkansen. Dat heeft een positief effect op de winstgevendheid.

Een proactieve houding tilt de klantrelatie naar een hoger niveau

Mark, Alexandré Finance

Datagedreven werken in de praktijk 

Wil je als accountant datagedreven aan de slag gaan? Dan is investeren in slimme software cruciaal. Denk bijvoorbeeld aan het slim interpreteren van data via een online dashboard tool. “Wij werken met DizzyData, Nmbrs, Exact Online en Speedbooks”, aldus Robert-Jan. “Ondernemers willen niet enkel een klare kijk op hun eigen kerncijfers. Ook willen ze inzicht in hoe ze presteren ten opzichte van concullega’s. Het inzetten van een benchmarktool is hierbij een goede zet. Zo kun je een tandarts bijvoorbeeld waardevolle info geven over de omzet versus de tijd dat iemand in een tandartsstoel zit. Als je die cijfers vervolgens koppelt aan andere tandartsen, ziet jouw klant nauwkeurig hoe hij of zij presteert ten opzichte van concullega’s.”

“Klanten waarderen een proactieve houding. Die tilt de klantrelatie naar een hoger niveau”, besluit Mark.

Hoe pak je datagedreven werken in de praktijk aan?

Inmiddels is het datagedreven werken bij Alexandré Finance een vast onderdeel van hun werkproces. Ben jij benieuwd hoe zij dat in de praktijk hebben aangepakt. Schrijf je dan in voor de webinar: Van datagedreven werken naar adviseren met Nmbrs en DizzyData op 19 mei van 12.00 – 12.30 uur. Je leert:

 • hoe je datagedreven werken in de praktijk aanpakt;
 • welke slimme tools je hiervoor nodig hebt;
 • welke data je gebruikt;
 • wat de datapunten zijn waarop je adviseert.

Populairst

 • Man writes on transparent board

  De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

  De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

 • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

  Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.