Spring naar de hoofdtekst

Wat voor invloed heeft flexibel lesgeven op rooster- en formatieplanning in het VO?

Het voortgezet onderwijs gaat steeds meer over ‘gepersonaliseerd leren’. Veel scholen doen hier wel ‘iets’ mee. Dit varieert van ‘het beste uit elke leerling halen’ tot aan een volledig op maat gemaakt programma van elke leerling met persoonlijke leerdoelen. Maar wat voor invloed heeft dit op het rooster, de formatieplanning en onderwijsbegroting?

Bij gepersonaliseerd leren kunnen scholieren zich inschrijven voor toetsen wanneer ze er klaar voor zijn. Dit zorgt voor een hogere opkomst bij het afnemen van de toets. Bij het aanbieden van onderwijs op maat is een flexibele roosterapplicatie onmisbaar.

Begeleiding op maat

Met de inzet van een flexibel rooster spelen scholen in op de wensen en behoeften van leerlingen. Dit noemen we gepersonaliseerd leren. Er komen steeds meer mogelijkheden voor differentiatie en begeleiding op maat. Bij flexibel roosteren krijgt de leerling ruimte om te bepalen aan welke vakken hij of zij aandacht besteedt op basis van eigen leerbehoeften. Een flexibele roosterapplicatie faciliteert deze mogelijkheden. 

Flexibel roosteren vereist een nieuwe balans tussen vrijheid en kaders en heeft invloed op jouw onderwijsbegroting. Docenten willen hun klassikale tijd zo efficiënt mogelijk indelen. Andere manieren van organiseren van het onderwijs hebben mogelijk gevolgen voor de formatie. Deze mooie toekomstplannen vertaal je naar een realistisch financieel plan; wat wil je als school bereiken en hoeveel geld heb je daarvoor beschikbaar?

Makkelijk bijsturen

De begroting en de realisatie vergelijk je continu en stuur je bij op ontwikkelingen. Een systeem dat de gehele logistieke keten kan begeleiden, is daarbij erg handig. Denk hierbij aan formatieplanning, capaciteitsmanagement en roostering. Ten alle tijden moet de benodigde informatie beschikbaar zijn voor formatieplanners, HRM, roostermakers en directeuren. Met zo een systeem volg je het gehele jaar de beschikbare data en bepaal je wat het doet met de gemaakte begroting. Hierdoor is het gemakkelijk om bij te sturen. 

Als het gehele proces goed is georganiseerd, kun je je focussen op ‘toekomstgericht onderwijs’. Samen met vijf andere Visma-bedrijven maken we het mogelijk om de gehele logistieke keten van het onderwijs te organiseren met innovatieve cloud software. Via de Visma Connected Experience voor het onderwijs zijn samen in staat om de bedrijfsprocessen van jouw onderwijsinstelling te verbeteren en met elkaar te laten samenwerken.

Als je op zoek bent naar een platform ter ondersteuning van de processen formatieplanning, capaciteitsmanagement en roostering, bekijk dan eens de SaaS-oplossing Fusyon – speciaal ontwikkeld voor het VO.

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.