Spring naar de hoofdtekst

Zo wordt de jaarafsluiting een makkelijke klus

De jaarafsluiting staat voor de deur. Voor veel accountants een tijdrovende klus. Door gebruik te maken van slimme boekhoudsoftware en een handige checklist kom je deze periode soepel door.

De deadline voor de jaarafsluiting nadert. Voor veel accountants een tijdrovende klus. Wat komt er ook alweer bij kijken, welke aandachtspunten zijn er of wellicht nog belangrijker; hoe kom je deze periode zo soepel mogelijk door? Onze tip: werk slimmer, niet harder.

De jaarafsluiting, de verplichte kost voor elke organisatie en vaak een drukke periode voor accountants. De takenlijst lijkt wel oneindig: de volledigheid van de administratie controleren, aangiftes doen, jaarrekeningen opstellen en ga zo maar door. Dat kan natuurlijk voor wat onrust zorgen die eigenlijk makkelijk te voorkomen is door het gebruik van de juiste tools. Met een slimme boekhoudsoftware en een goede checklist kan je namelijk overzicht creëren en zie je in één oogopslag welke onderdelen extra aandacht vereisen. Zo wordt de jaarafsluiting een makkelijke klus en kan jij het nieuwe boekjaar direct goed beginnen. 

Investeer in slimme software

Stapels fysieke facturen en bonnetjes is eigenlijk al niet meer van deze tijd. Werk je wel nog steeds met een papieren administratie en handmatige verwerkingsprocessen? Dan sta je al met 1-0 achter. Juist nu de jaarafrekening voor de deur staat, is het hoog tijd om te investeren in een intelligent boekhoudpakket. De impact die automatisering heeft op de jaarafsluiting is namelijk groot. Dankzij automatisering kan je een groot deel van je boekhouding automatisch verwerken en handmatig werk verminderen. Hoe hoger de automatiseringsgraad, hoe minder tijd je kwijt bent aan administratieve zaken en hoe meer tijd je overhoudt voor het adviseren van de klant. Dat is dan ook meteen één van de grootste krachten van automatisering: van slimme software word je een betere adviseur. Je bespaart  tijd, je werkt efficiënter en je kan de klant meer betrekken bij het proces. De technologie is er dus niet op gericht de persoonlijke klantrelatie te vervangen, maar juist op het versterken ervan. Een win-winsituatie voor jou en je klant. Bovendien loop je, tijdens de jaarafsluiting, met behulp van slimme software en een goede checklist niet achter de feiten aan.

Check, check en check

Een goed begin is het halve werk. Het is een cliché maar wel echt waar. Zeker voor de jaarafsluiting. Een goede voorbereiding scheelt je namelijk veel tijd en werkzaamheden rondom de jaarwisseling. En niet geheel onbelangrijk: minder kopzorgen. Stel een goede checklist op waarmee je snel alle actiepunten voor de jaarafsluiting controleert. Voor het gemak heeft Yuki al voor jou een eenvoudige checklist gecreëerd. Deze checklist bestaat uit zes hoofdpunten waarmee je het jaar goed en volledig kan afsluiten. Handig toch? Maar met enkel een checklist ben je er nog niet. Een goed softwarepakket is minstens zo belangrijk. Hoe ideaal is het als jouw boekhoudpakket automatisch voor je bijhoudt welke facturen nog ontbreken en welke er nog aangeleverd dienen te worden? Dat is niet alleen efficiënter maar voorkomt ook onnodige foutjes. 

Wil jij ook de jaarafsluiting snel en correct afhandelen? Download de checklist en doe er je voordeel mee.

Download de checklist

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.