Spring naar de hoofdtekst

Zo wordt de jaarafsluiting een makkelijke klus

De jaarafsluiting staat voor de deur. Voor veel accountants een tijdrovende klus. Door gebruik te maken van slimme boekhoudsoftware en een handige checklist kom je deze periode soepel door.

De deadline voor de jaarafsluiting nadert. Voor veel accountants een tijdrovende klus. Wat komt er ook alweer bij kijken, welke aandachtspunten zijn er of wellicht nog belangrijker; hoe kom je deze periode zo soepel mogelijk door? Onze tip: werk slimmer, niet harder.

De jaarafsluiting, de verplichte kost voor elke organisatie en vaak een drukke periode voor accountants. De takenlijst lijkt wel oneindig: de volledigheid van de administratie controleren, aangiftes doen, jaarrekeningen opstellen en ga zo maar door. Dat kan natuurlijk voor wat onrust zorgen die eigenlijk makkelijk te voorkomen is door het gebruik van de juiste tools. Met een slimme boekhoudsoftware en een goede checklist kan je namelijk overzicht creëren en zie je in één oogopslag welke onderdelen extra aandacht vereisen. Zo wordt de jaarafsluiting een makkelijke klus en kan jij het nieuwe boekjaar direct goed beginnen. 

Investeer in slimme software

Stapels fysieke facturen en bonnetjes is eigenlijk al niet meer van deze tijd. Werk je wel nog steeds met een papieren administratie en handmatige verwerkingsprocessen? Dan sta je al met 1-0 achter. Juist nu de jaarafrekening voor de deur staat, is het hoog tijd om te investeren in een intelligent boekhoudpakket. De impact die automatisering heeft op de jaarafsluiting is namelijk groot. Dankzij automatisering kan je een groot deel van je boekhouding automatisch verwerken en handmatig werk verminderen. Hoe hoger de automatiseringsgraad, hoe minder tijd je kwijt bent aan administratieve zaken en hoe meer tijd je overhoudt voor het adviseren van de klant. Dat is dan ook meteen één van de grootste krachten van automatisering: van slimme software word je een betere adviseur. Je bespaart  tijd, je werkt efficiënter en je kan de klant meer betrekken bij het proces. De technologie is er dus niet op gericht de persoonlijke klantrelatie te vervangen, maar juist op het versterken ervan. Een win-winsituatie voor jou en je klant. Bovendien loop je, tijdens de jaarafsluiting, met behulp van slimme software en een goede checklist niet achter de feiten aan.

Check, check en check

Een goed begin is het halve werk. Het is een cliché maar wel echt waar. Zeker voor de jaarafsluiting. Een goede voorbereiding scheelt je namelijk veel tijd en werkzaamheden rondom de jaarwisseling. En niet geheel onbelangrijk: minder kopzorgen. Stel een goede checklist op waarmee je snel alle actiepunten voor de jaarafsluiting controleert. Voor het gemak heeft Yuki al voor jou een eenvoudige checklist gecreëerd. Deze checklist bestaat uit zes hoofdpunten waarmee je het jaar goed en volledig kan afsluiten. Handig toch? Maar met enkel een checklist ben je er nog niet. Een goed softwarepakket is minstens zo belangrijk. Hoe ideaal is het als jouw boekhoudpakket automatisch voor je bijhoudt welke facturen nog ontbreken en welke er nog aangeleverd dienen te worden? Dat is niet alleen efficiënter maar voorkomt ook onnodige foutjes. 

Wil jij ook de jaarafsluiting snel en correct afhandelen? Download de checklist en doe er je voordeel mee.

Download de checklist

Populairst

  • Myrthe: reizen als inspiratiebron voor mijn werk als hr-director

    Myrthe Smalbraak (32) is sinds september 2022 hr-director bij Visma | Raet. Haar taak is om samen met haar team te zorgen dat collega’s zich goed voelen. Daardoor zijn ze in staat om de beste producten te maken en diensten verlenen. Alleen zo kan het 58-jarige bedrijf een leidende rol blijven spelen. Welke rol speelt Myrthe in dit proces en hoe is ze hierin gegroeid?

  • Wietske: thought leader in customer centric thinking

    Wietske van Hees (40) heeft van oktober 2006 tot maart 2023 bij Visma | Raet gewerkt. In die periode is ze uitgegroeid tot thought leader op het onderwerp customer centric thinking. Ze vertelt over haar carrièrepad als leidinggevende dat sinds 1 maart van dit jaar een vervolg heeft gekregen als managing director bij Appical.