Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter! 

customer intimacy klein.jpg

15 februari 2024

Het belang van ‘customer intimacy’: waarom een klantfocus voor Visma Solidbricks centraal staat

Tijdens de zoektocht naar een nieuw ERP-systeem kom je een belangrijke vraag tegen: moet je kiezen voor een ‘alles-in-één-oplossing’ die niet geoptimaliseerd is op al je bedrijfsprocessen óf ga je voor (veel) maatwerk? Beide opties klinken niet ideaal.

Bij Visma Solidbricks zijn we daarom op de sweet spot gaan zitten: we bieden een compleet ERP-pakket met de mogelijkheid tot best of breed. Dit laatste betekent onder meer dat we kunnen koppelen met andere producten, ook als dat geen Visma-producten zijn. Zo heb je een oplossing die volledig geïntegreerd is met je bedrijfsprocessen

Lees meer

 

verandertraject  klein.jpg

1 februari 2024

Hoe ziet een verandertraject eruit en hoe krijg je iedereen aan boord?

Wil je een nieuw ERP-systeem implementeren? Dat is een flinke onderneming. Het is namelijk niet zo dat je al het handmatige werk simpelweg even’ digitaliseert. Wanneer je een ERP-systeem in gebruik neemt, is dat hét moment om al je processen te herdefiniëren. Pakken we de zaken wel zo efficiënt mogelijk aan? Kunnen we bepaalde handelingen elimineren of samenvoegen? Valt het proces te versnellen of te vereenvoudigen?

Soms blijkt uit je antwoorden op dergelijke vragen dat medewerkers met behoorlijk wat wijzigingen te maken krijgen. Dan sta je als organisatie dus voor een ingrijpend traject van verandering. Hoe ziet dat eruit? En hoe zorg je dat hier geen weerstand tegen ontstaat onder medewerkers?

Lees meer

 

Woningmarkt deel 1

18 januari 2024

De huidige woningmarkt: sociaal is duurzaam
[deel 2]

In onze vorige blogpost bespraken we de status quo van de woningmarkt en de cyclus die doorbroken moet worden.
Omdat Visma Solidbricks nauwe banden met de bouwsector onderhoudt, is dit een vraagstuk dat ons na aan het hart ligt. Dé oplossing ligt volgens ons in anticyclisch werken. Welke twee opties zijn er precies? En wat zien wij als een levensvatbare oplossing?

Lees meer

 

Woningmarkt deel 1

4 januari 2024

De huidige woningmarkt: sociaal is duurzaam
[deel 1]

Het nijpende tekort op de woningmarkt: wie heeft het er momenteel níet over?
Als partner van en softwareleverancier voor de bouw willen wij hier ook ons licht op schijnen. Want een mening, die hebben we wel. En aan een oplossing dragen wij graag een steentje bij. Sterker nog, dat zien we als onze plicht.

Vandaar een tweedelige analyse: hoe zijn we als maatschappij in deze situatie terechtgekomen en welke oplossing is (hopelijk) levensvatbaar?

Lees meer

 

AI klein.jpg

6 december 2023

Verkennen, bouwen en bespreken ‘on repeat’: Visma Solidbricks in het AI-tijdperk

Sinds de introductie van ChatGPT heeft iedereen het over Artificial Intelligence (AI). Maar AI is véél meer dan de inmiddels wereldberoemde chatbot. De mogelijkheden hebben menig organisatie geschokt. ‘Daar moeten we wat mee,’ zo luidt de algemene consensus. Ook op Visma-breed niveau leeft deze gedachte: vanuit Research & Development is besloten om software nóg meer verschil te laten maken met inzet van AI. Denk aan Co-pilot voor ontwikkelaars of AI-ondersteuning bij salesgesprekken.

Wat betekent dit voor Visma Solidbricks? Managing director Wouter Boelaars: “Wij zijn meteen aan het onderzoeken geslagen, want we willen de gebruikers van onze oplossing helpen met AI-technologie.”

Lees meer

 

wouter klein.jpg

21 november 2023

De 26-jarige IT-reis van managing director Wouter: “De belangrijkste lessen leer je van klanten”

Bij Visma Solidbricks zijn langetermijnsamenwerkingen belangrijk. Eerder stelden we je voor aan businessconsultant Sylvia en securitymanager Marien, die beiden al meerdere decennia aan boord zijn.

Vandaag treden we in gesprek met degene die aan het roer van het Visma Solidbricks-schip staat: managing director Wouter Boelaars. Wat zijn 26-jarige IT-reis hem vooral heeft geleerd? “De belangrijkste lessen leer je van klanten.”

Lees meer

 

CO2 klein.jpg

26 oktober 2023

De kracht van specialisatie: ‘Building the best of breeds’

‘Buy the best, build the rest’: in onze vorige blogpost stelden we vast dat dit vooral tegeltjeswijsheid is. Wij zeggen dus liever: ‘Build the best.’ Want een absolute, statische vorm van ‘the best’, dat bestaat helemaal niet. Daar moet je continu aan bouwen. 

Maar, vraag je nu misschien, kan een ‘the best’ überhaupt bestaan? Of streven we naar het onmogelijke?

Lees meer

 

ICT-waarheid of ICT-tegeltjeswijsheid klein.jpg

12 oktober 2023

“Buy the best, build the rest”: ICT-waarheid of ICT-tegeltjeswijsheid?

Keuzestress: daar hadden ICT en informatiemanagement lange tijd last van wanneer het ging om bedrijfssystemen. Het motto luidde dan ook: “Buy the best, build the rest.” Maatwerk was de oplossing van vandaag, maar het probleem van morgen. Vaak was de doorlooptijd te lang in een continu versnellende wereld. En wanneer het tijd was voor een volgende release, maakte maatwerk dat lastig.

Omdat maatwerk een blok aan het been bleek, plakten ondernemingen er gaandeweg een ander motto aan vast: “Voorkomen is beter dan genezen.” Dus, redeneerden zij, “Buy the best!” Dan is er immers geen maatwerk nodig. Zij zagen bedrijfssystemen langzaamaan in een ander licht: als deze wereldwijd voor andere klanten werkten, waarom moest je dan eigenlijk van de standaard afwijken? De nieuwe redenering luidde: “Dan passen wij onze processen toch een beetje aan?”

Lees meer

 

Securitymanager Marien.jpg

27 september 2023

Securitymanager Marien blikt terug op 40 jaar IT: “We leggen de IT-reis met elkaar af”

Een stille drijvende kracht: dát is hoe je Marien Vlug het best kunt omschrijven. In de ‘klant-loopgraven’ vind je hem niet. Maar op de achtergrond houdt hij zich al 15 jaar bezig met het oplossen van soms complexe vraagstukken.
Nadat ontwikkelaars ‘aan het front’ iets gecreëerd hebben, gaat Marien aan de slag met zaken als verbetering en beheer. Dat kan hij als geen ander, want in het IT-vak is hij inmiddels zo’n vier decennia actief.

Lees meer

 

Businessconsultant Sylvia deelt haar visie klein.jpg

10 augustus 2023

Businessconsultant Sylvia deelt haar visie: “De kunst is om de informatiestroom klein te maken”

Diverse mensen van Visma Solidbricks zijn al lang bij ons aan boord. Businessconsultant Sylvia Hegeman is bijvoorbeeld reeds vanaf 1989 onderdeel van ons team. Wat haar volgens klanten en collega’s kenmerkt? Weinig geduld met complexiteit en een ‘niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit’.

In deze blogpost blikt Sylvia terug op de afgelopen decennia, bespreekt ze belangrijke veranderingen in de IT voor de bouw én deelt zij de belangrijkste les die ze heeft geleerd (in drie woorden!).

Lees meer

 

CO2 klein.jpg

06 juli 2023

Hoe spring je als bouwbedrijf op de AI-sneltrein?

ChatGPT: wie heeft er inmiddels níet over gehoord? Artificial Intelligence (AI) is nu écht volwassen. En hoe we ervoor staan, is verbluffend. De ontwikkelingen zijn razendsnel gegaan — en naar verwachting zal men het tempo blijven opvoeren. Daarom is het hoog tijd om je in kunstmatige intelligentie te verdiepen. Want het laatste wat je wilt, is de boot missen.

Maar hoe spring je als bouwbedrijf op de sneltrein van AI-ontwikkelingen? En welke valkuilen moet je vermijden?

Lees meer

 

Aan de slag met security klein.jpg

22 juni 2023

Aan de slag met security binnen je bouwbedrijf: 5 praktische tips

Security is een hot topic. En terecht, want de berichten over cyberaanvallen vliegen je om de oren. Maatregelen treffen is voor bedrijven geen keuze, maar een must. Tenminste, als zij toekomstbestendig willen zijn.

Binnen Visma worden wij op securitygebied begeleid middels het Visma Application Security Program (VASP). Via een twintigtal vragen en geautomatiseerde testen wordt een applicatie nauwkeurig beoordeeld, zodat alle applicaties die onder Visma vallen een hoog beveiligingsniveau hebben. Zo óók Visma Solidbricks.

Kortom, wij werken voortdurend hard om ons systeem zo veilig mogelijk te houden, waarbij we aan strenge eisen voldoen. Daarom weten we het een en ander van security. Wil jij ook concreet met dit onderwerp aan de slag in je bedrijf? In deze blogpost geeft onze beveiligingsexpert Marien je vijf praktische tips!

Lees meer

 

4 roadmap-elementen klein

8 juni 2023

Het pad naar de toekomst bewandelen we nú: 4 roadmap-elementen

De wereld verandert in rap tempo. Het is bijvoorbeeld steeds belangrijker dat mensen altijd en overal kunnen werken. Ook werken organisaties met een groeiende hoeveelheid aan data, die ze graag op eenvoudige wijze willen omzetten in bruikbare (stuur)informatie. Daarnaast is automatisering tegenwoordig een must: bedrijven zoeken naarstig naar manieren om repetitief werk te elimineren door processen en taken te automatiseren.

Bij Visma Solidbricks volgen we deze en andere ontwikkelingen op de voet. En we werken continu aan het aanpassen van onze oplossing aan jouw veranderende behoeftes. In het kader daarvan hebben we een roadmap voor de komende periode opgesteld. 

Welke elementen we hiervoor inzetten? Dát vertellen we in deze blogpost!

Lees meer

 

CO2 klein.jpg

24 mei 2023

Over stikstof en CO2: hoe vermijd je dat bouwprojecten stil komen te liggen?

“Géén stikstofruimte”: twee woorden waar het gemiddelde bouwbedrijf inmiddels van gruwelt. Want wanneer deze vallen, gaat het project op slot. En totdat die ruimte er wel is, ligt de bouw stil. Alsof dat niet genoeg is, nadert de CO2-problematiek nu ook als een donderwolk. Het duurt nog even voordat deze losbarst, maar dát zij onderweg is, is een feit. De vraag is: kun je zorgen dat ze aan jóu voorbijgaat?

In deze blogpost schijnt expert Leo Smit, directeur en oprichter van Visma-collegabedrijf SmartTrackers, zijn licht op deze actuele kwestie.

Lees meer

 

ICT-verantwoordelijkheid klein2.jpg

15 mei 2023

In wiens handen rust ICT- verantwoordelijk-
heid in het AI-tijdperk?

Waar ter wereld je ook bent, de term ‘ChatGPT’ vliegt je om de oren. Waarom dit hét nieuwsitem is? Niet alleen omdat ChatGPT ontzettend veel mogelijkheden biedt. De coryfeeën in het veld (waaronder Steve Wozniak en Elon Musk) hebben hun zorgen geuit in een Open Letter, waarin ze een duidelijke oproep doen om de AI-ontwikkeling voor zes maanden te pauzeren.

Begrijpelijk. Want nu we het niveau bereiken waarop AI zélf betere AI kan maken, hoort het onderwerp absoluut thuis op de internationale agenda. Unesco heeft de ethiek van AI in 2021 op de agenda gezet.

Dé vraag waar velen mee zitten: heeft de mensheid nog wel controle over deze technologie?

Lees meer

 

Digitale roadmap klein.jpg

28 maart 2023

Digitale roadmap: waar gaat de bouw in Nederland naartoe?

De bouw is een dynamische sector. Zeker nú. In de wereld om ons heen volgen de veranderingen elkaar in rap tempo op. En die hebben nogal wat invloed op de sector. Waar gaat de bouw in Nederland naartoe? In deze blogpost bespreken we hoe de digitale roadmap voor bouwend Nederland er de komende tijd uitziet.

Een roadmap vol uitdagingen.

Lees meer

 

Maatwerk klein.jpg

13 maart 2023

Maatwerk in de ICT: dat kan echt niet meer!
(Of toch wel?)

‘Maatwerk’: ooit klonk de term zo goed, maar inmiddels heeft hij in de ICT een negatieve bijklank gekregen. Want, vragen sommige klanten zich af, waarom gebruiken we de software niet gewoon zoals de leverancier deze bedoeld heeft? Zijn wij zo bijzonder in vergelijking met anderen? Hoeveel tijd en geld kost het testen (en eventueel herschrijven) van maatwerk bij een nieuwe release? En houdt maatwerk doorontwikkeling eigenlijk niet tegen?

Laten we dit ietwat controversiële onderwerp dus eens bespreken. Wat is onze visie op maatwerk (en maatpakken)?

lees meer

 

maak ICT menselijk klein.jpg

30 januari 2023

Developer Marten maakt ICT menselijk via Co-Teach: “Ik leer middelbare scholieren de taal van de toekomst”

Investeren in elkaar: dat vinden we belangrijk bij Visma Solidbricks. Hoe ziet dat eruit in de praktijk? Vandaag vertelt developer Marten Mulder hoe hij via Co-Teach zijn kennis overdraagt aan jongeren die geïnteresseerd zijn in ICT. Belangrijk werk, want, zoals Marten stelt: “Programmeertaal is een van de belangrijkste talen van de toekomst — en jonge mensen zijn de toekomst.”

“Via Co-Teach geeft een vakbewaam persoon een lessenserie om jonge mensen kennis te laten maken met het vakgebied,” legt Marten uit. 

Lees meer

 

Duurzaamheid  klein.jpg

12 januari 2023

Duurzaamheid in de ICT: een goed ERP-systeem is ‘nuts’

Duurzaamheid is overal een belangrijk thema geworden. Zo ook in de ICT-wereld. Maar vaak is het niet helemaal duidelijk wat ICT-experts daar precies mee bedoelen. Meestal gaat de discussie over datacentra die de capaciteit van hele windmolenparken opsnoepen — ten koste van woonwijken. Daarnaast zien we veel nieuwsberichten over het energieverbruik van het minen van Bitcoin. De ICT-wereld verbruikt nu eenmaal een hoop energie. Dus wat betekent duurzaamheid hier nu eigenlijk?

Overleven als bedrijf? Dát doe je met een ERP-systeem

lees meer

 

De digitale transformatie klein.jpg

21 december 2022

De digitale transformatie: meer ‘zen’ dan je denkt

Binnen de bouwsector staat digitalisering niet al te hoog op de agenda. Uit een kennisartikel van de Rabobank van 1 april 2022 blijkt dat slechts 25 procent streeft naar de digitalisering van werkprocessen.

Volgens het artikel zijn twee zaken onontbeerlijk voor digitalisering: andere kennis en vaardigheden aan de werknemerskant en goede managementpraktijken aan de leidinggevende kant.

Maar wat houdt die term eigenlijk precies in: ‘goede managementpraktijken’?

lees meer

 

De-plek-van-de-waarheid-klein.jpg

01 december 2022

De plek van de waarheid: waarom je één hart van je financiën nodig hebt

Een bouwproject bestaat uit allerlei verschillende facetten. Zie het als een boom met zoveel vertakkingen dat je ze met het blote oog niet kunt tellen. Stel, je moet dit tóch doen. Hoe ga je dan te werk? Het slimst is om te vertrouwen op de bron: de plek waar al die vertakkingen uit voortspruiten.

Hetzelfde doe je als je grip wilt houden op een bouwproject. Daarbij heb je te maken met veel informatiestromen die uiteindelijk leiden tot een financiële transactie. Het is dus belangrijk dat je heel goed zicht hebt op die stromen. Hoe je dat bereikt? Door te zorgen voor één hart van je financiën: een centraal punt waar alle informatie samenkomt.

Benieuwd wat één waarheid zoal voor je kan betekenen? Dat beschrijven we in deze blogpost!

lees meer

 

Keuzevrijheid en groeimogelijkheden klein.png

16 november 2022

Keuzevrijheid en groei-
mogelijkheden creëren? Zorg voor een flexibel ERP-systeem

Wanneer het op systemen aankomt, werkt het gemiddelde bouwbedrijf anno 2022 niet meer met één alleskunner. Daarom is het essentieel dat je ERP-systeem, de spil van je financiële administratie, flexibel is. Een goed configureerbaar ERP-pakket koppelt met andere software. En daardoor heb je de keuzevrijheid die nodig is om je bedrijf te laten bloeien en groeien.

Maar wat houdt dat nu precies in: een ‘flexibel ERP-systeem’? En welke eigenschappen moet een ERP-leverancier bezitten om jouw behoeftes te kunnen vervullen? In deze blogpost zetten we de zaken voor je op een rij!

lees meer

 

Van bouwplaats naar kantoor.png

02 november 2022

Van bouwplaats naar kantoor: 5 tips om de informatiestroom (én je processen) te optimaliseren

Op de bouwplaats draaien medewerkers uren. Véél uren. Deze administratieve informatie moet je tijdig op kantoor zien te krijgen, zodat twee essentiële processen soepel verlopen. Allereerst is de verloning afhankelijk van dergelijke gegevens. Het betalingsproces mag eigenlijk nooit haperen, dus idealiter boeken mensen de uren in vanaf de bouwplaats. Zo’n digitale werkwijze zorgt dat je op kantoor niets meer hoeft over te typen. Zo bespaar je tijd én elimineer je diverse risico’s.

In het kader van kwaliteit mogen deze twee processen niet haperen. Hoe stroomlijn en optimaliseer je ze? We geven vijf tips waarmee je direct aan de slag kunt!

lees meer

 

Contracttheorie versus bouwpraktijk small

18 oktober 2022

Contracttheorie versus bouwpraktijk: registreer meer- en minderwerk goed en bespaar jezelf veel ellende!

Voordat je een bouwproject start, probeer je zoveel mogelijk afspraken op papier te zetten. Maar de aard van het werk is wispelturig. Logisch, want bouwen doe je niet in theorie. In de dagelijkse bouwpraktijk heb je soms te maken met onverwachte gebeurtenissen, waardoor je nieuwe beslissingen moet nemen. Is het nodig om extra werk te verrichten? Dan is er sprake van meerwerk en daar hangen financiële gevolgen aan.

Zulke zaken wil je allemaal goed registreren in je systeem terwijl het project loopt. Waarom dit belangrijk is? Dat leggen we uit aan de hand van 2 casussen!

Lees meer

 

Werken met data small.jpg

4 oktober 2022

Werken met data: implementeer efficiënte, betrouwbare processen in 4 stappen

IUrenregistratie, projectvoortgang, facturatie, gebruikte materialen, gerealiseerde werkzaamheden: als bouwbedrijf registreer je een hoop informatie. Doe je dit in een klassieke applicatie, dan duurt het niet lang voordat deze bomvol data zit. In principe kun je de opgeslagen gegevens altijd naslaan.

Maar makkelijk is anders Bestaat er een efficiëntere werkwijze die óók betrouwbaar is? Gelukkig wel. 

Lees meer

 

Veiligheid (en loggingSmall).jpg

13 september 2022

Veiligheid (en logging) voorop: 4 elementen van een goed autorisatiemodel

In bepaalde opzichten is de financiële administratie de spil van je bedrijfsvoering. Het is bijvoorbeeld cruciaal dat je inkoopfacturen op een correcte manier vastlegt, accordeert en uitbetaalt. Met het oog op veiligheid (niet iedereen mag bankgegevens wijzigen) én logging (je wilt makkelijk kunnen naslaan wie wanneer welke wijziging heeft doorgevoerd).

Dé oplossing: een goed autorisatiemodel, dat je bouwt op basis van het vier-ogen-principe. Maar hoe implementeer je dit in je systemen?

Lees meer

 

FacturatieprocessSmall.jpg

30 augustus 2022

Goed factureren is een kunst: 4 tips voor een soepel proces

Bij bouwprojecten is ‘stroomlijnen’ hét sleutelwoord. Voordat je bestellingen gaat plaatsen en specialisten naar de bouwplaats stuurt, maak je duidelijke afspraken met de opdrachtgever. Je stelt een begroting op en richt een termijnschema in. Je bepaalt bijvoorbeeld samen dat je op een vast moment in de maand of eens in de zoveel weken een factuur stuurt. Hierop kan een vast bedrag staan óf een bedrag op basis van de voortgang van de productiestanden.

Hoe zorg je dat het facturatieproces van a tot z soepel verloopt? We geven je 4 tips!

Lees meer

 

HaalallesUitjeBouwProject.jpg

04 augustus 2022

Haal alles uit je bouwproject: 4 tips om faalkosten te voorkomen

Dichtgetimmerde contracten zijn in de bouw eerder regel dan uitzondering. Bij de meeste bouwprojecten leg je alle afspraken van tevoren vast met de opdrachtgever. Maar nadat de handtekeningen zijn gezet, heb je nog een lange weg te gaan. Daarop dreig je de nodige valkuilen tegen te komen. Als je de zaken niet zéér nauwkeurig bijhoudt, verloopt het proces onnodig inefficiënt of ontdek je te laat dat het eindresultaat niet aan de eisen van de opdrachtgever voldoet. Het gevolg: faalkosten.

Wil jij een stevig ’projectfundament’ leggen om onnodige kosten te vermijden? 

lees meer