Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter! 

Maatwerk klein.jpg

13 maart 2023

Maatwerk in de ICT: dat kan echt niet meer!
(Of toch wel?)

‘Maatwerk’: ooit klonk de term zo goed, maar inmiddels heeft hij in de ICT een negatieve bijklank gekregen. Want, vragen sommige klanten zich af, waarom gebruiken we de software niet gewoon zoals de leverancier deze bedoeld heeft? Zijn wij zo bijzonder in vergelijking met anderen? Hoeveel tijd en geld kost het testen (en eventueel herschrijven) van maatwerk bij een nieuwe release? En houdt maatwerk doorontwikkeling eigenlijk niet tegen?

Laten we dit ietwat controversiële onderwerp dus eens bespreken. Wat is onze visie op maatwerk (en maatpakken)?

lees meer

 

maak ICT menselijk klein.jpg

30 januari 2023

Developer Marten maakt ICT menselijk via Co-Teach: “Ik leer middelbare scholieren de taal van de toekomst”

Investeren in elkaar: dat vinden we belangrijk bij Visma Solidbricks. Hoe ziet dat eruit in de praktijk? Vandaag vertelt developer Marten Mulder hoe hij via Co-Teach zijn kennis overdraagt aan jongeren die geïnteresseerd zijn in ICT. Belangrijk werk, want, zoals Marten stelt: “Programmeertaal is een van de belangrijkste talen van de toekomst — en jonge mensen zijn de toekomst.”

“Via Co-Teach geeft een vakbewaam persoon een lessenserie om jonge mensen kennis te laten maken met het vakgebied,” legt Marten uit. 

Lees meer

 

Duurzaamheid  klein.jpg

12 januari 2023

Duurzaamheid in de ICT: een goed ERP-systeem is ‘nuts’

Duurzaamheid is overal een belangrijk thema geworden. Zo ook in de ICT-wereld. Maar vaak is het niet helemaal duidelijk wat ICT-experts daar precies mee bedoelen. Meestal gaat de discussie over datacentra die de capaciteit van hele windmolenparken opsnoepen — ten koste van woonwijken. Daarnaast zien we veel nieuwsberichten over het energieverbruik van het minen van Bitcoin. De ICT-wereld verbruikt nu eenmaal een hoop energie. Dus wat betekent duurzaamheid hier nu eigenlijk?

Overleven als bedrijf? Dát doe je met een ERP-systeem

lees meer

 

De digitale transformatie klein.jpg

21 december 2022

De digitale transformatie: meer ‘zen’ dan je denkt

Binnen de bouwsector staat digitalisering niet al te hoog op de agenda. Uit een kennisartikel van de Rabobank van 1 april 2022 blijkt dat slechts 25 procent streeft naar de digitalisering van werkprocessen.

Volgens het artikel zijn twee zaken onontbeerlijk voor digitalisering: andere kennis en vaardigheden aan de werknemerskant en goede managementpraktijken aan de leidinggevende kant.

Maar wat houdt die term eigenlijk precies in: ‘goede managementpraktijken’?

lees meer

 

De-plek-van-de-waarheid-klein.jpg

01 december 2022

De plek van de waarheid: waarom je één hart van je financiën nodig hebt

Een bouwproject bestaat uit allerlei verschillende facetten. Zie het als een boom met zoveel vertakkingen dat je ze met het blote oog niet kunt tellen. Stel, je moet dit tóch doen. Hoe ga je dan te werk? Het slimst is om te vertrouwen op de bron: de plek waar al die vertakkingen uit voortspruiten.

Hetzelfde doe je als je grip wilt houden op een bouwproject. Daarbij heb je te maken met veel informatiestromen die uiteindelijk leiden tot een financiële transactie. Het is dus belangrijk dat je heel goed zicht hebt op die stromen. Hoe je dat bereikt? Door te zorgen voor één hart van je financiën: een centraal punt waar alle informatie samenkomt.

Benieuwd wat één waarheid zoal voor je kan betekenen? Dat beschrijven we in deze blogpost!

lees meer

 

Keuzevrijheid en groeimogelijkheden klein.png

16 november 2022

Keuzevrijheid en groei-
mogelijkheden creëren? Zorg voor een flexibel ERP-systeem

Wanneer het op systemen aankomt, werkt het gemiddelde bouwbedrijf anno 2022 niet meer met één alleskunner. Daarom is het essentieel dat je ERP-systeem, de spil van je financiële administratie, flexibel is. Een goed configureerbaar ERP-pakket koppelt met andere software. En daardoor heb je de keuzevrijheid die nodig is om je bedrijf te laten bloeien en groeien.

Maar wat houdt dat nu precies in: een ‘flexibel ERP-systeem’? En welke eigenschappen moet een ERP-leverancier bezitten om jouw behoeftes te kunnen vervullen? In deze blogpost zetten we de zaken voor je op een rij!

lees meer

 

Van bouwplaats naar kantoor.png

02 november 2022

Van bouwplaats naar kantoor: 5 tips om de informatiestroom (én je processen) te optimaliseren

Op de bouwplaats draaien medewerkers uren. Véél uren. Deze administratieve informatie moet je tijdig op kantoor zien te krijgen, zodat twee essentiële processen soepel verlopen. Allereerst is de verloning afhankelijk van dergelijke gegevens. Het betalingsproces mag eigenlijk nooit haperen, dus idealiter boeken mensen de uren in vanaf de bouwplaats. Zo’n digitale werkwijze zorgt dat je op kantoor niets meer hoeft over te typen. Zo bespaar je tijd én elimineer je diverse risico’s.

In het kader van kwaliteit mogen deze twee processen niet haperen. Hoe stroomlijn en optimaliseer je ze? We geven vijf tips waarmee je direct aan de slag kunt!

lees meer

 

Contracttheorie versus bouwpraktijk small

18 oktober 2022

Contracttheorie versus bouwpraktijk: registreer meer- en minderwerk goed en bespaar jezelf veel ellende!

Voordat je een bouwproject start, probeer je zoveel mogelijk afspraken op papier te zetten. Maar de aard van het werk is wispelturig. Logisch, want bouwen doe je niet in theorie. In de dagelijkse bouwpraktijk heb je soms te maken met onverwachte gebeurtenissen, waardoor je nieuwe beslissingen moet nemen. Is het nodig om extra werk te verrichten? Dan is er sprake van meerwerk en daar hangen financiële gevolgen aan.

Zulke zaken wil je allemaal goed registreren in je systeem terwijl het project loopt. Waarom dit belangrijk is? Dat leggen we uit aan de hand van 2 casussen!

Lees meer

 

Werken met data small.jpg

4 oktober 2022

Werken met data: implementeer efficiënte, betrouwbare processen in 4 stappen

IUrenregistratie, projectvoortgang, facturatie, gebruikte materialen, gerealiseerde werkzaamheden: als bouwbedrijf registreer je een hoop informatie. Doe je dit in een klassieke applicatie, dan duurt het niet lang voordat deze bomvol data zit. In principe kun je de opgeslagen gegevens altijd naslaan.

Maar makkelijk is anders Bestaat er een efficiëntere werkwijze die óók betrouwbaar is? Gelukkig wel. 

Lees meer

 

Veiligheid (en loggingSmall).jpg

13 september 2022

Veiligheid (en logging) voorop: 4 elementen van een goed autorisatiemodel

In bepaalde opzichten is de financiële administratie de spil van je bedrijfsvoering. Het is bijvoorbeeld cruciaal dat je inkoopfacturen op een correcte manier vastlegt, accordeert en uitbetaalt. Met het oog op veiligheid (niet iedereen mag bankgegevens wijzigen) én logging (je wilt makkelijk kunnen naslaan wie wanneer welke wijziging heeft doorgevoerd).

Dé oplossing: een goed autorisatiemodel, dat je bouwt op basis van het vier-ogen-principe. Maar hoe implementeer je dit in je systemen?

Lees meer

 

FacturatieprocessSmall.jpg

30 augustus 2022

Goed factureren is een kunst: 4 tips voor een soepel proces

Bij bouwprojecten is ‘stroomlijnen’ hét sleutelwoord. Voordat je bestellingen gaat plaatsen en specialisten naar de bouwplaats stuurt, maak je duidelijke afspraken met de opdrachtgever. Je stelt een begroting op en richt een termijnschema in. Je bepaalt bijvoorbeeld samen dat je op een vast moment in de maand of eens in de zoveel weken een factuur stuurt. Hierop kan een vast bedrag staan óf een bedrag op basis van de voortgang van de productiestanden.

Hoe zorg je dat het facturatieproces van a tot z soepel verloopt? We geven je 4 tips!

Lees meer

 

HaalallesUitjeBouwProject.jpg

04 augustus 2022

Haal alles uit je bouwproject: 4 tips om faalkosten te voorkomen

Dichtgetimmerde contracten zijn in de bouw eerder regel dan uitzondering. Bij de meeste bouwprojecten leg je alle afspraken van tevoren vast met de opdrachtgever. Maar nadat de handtekeningen zijn gezet, heb je nog een lange weg te gaan. Daarop dreig je de nodige valkuilen tegen te komen. Als je de zaken niet zéér nauwkeurig bijhoudt, verloopt het proces onnodig inefficiënt of ontdek je te laat dat het eindresultaat niet aan de eisen van de opdrachtgever voldoet. Het gevolg: faalkosten.

Wil jij een stevig ’projectfundament’ leggen om onnodige kosten te vermijden? 

lees meer

 

yourperonalfilesSmall.jpg

21 juli 2022

Een goede bedrijfsvoering begint met een veilig systeem: over security en SaaS

Een hack is de nachtmerrie van iedere organisatie. Als je gehele financiële huishouding op straat komt te liggen, hebben concurrenten inzicht in je strategie, aanpak, afspraken, prijzen, marges en klantgegevens. Intern raak je tijdelijk vleugellam: je kunt geen facturen meer verwerken of versturen en financieringen regelen is even uit den boze. 

lees meer