De digitale transformatie: meer ‘zen’ dan je denkt

Binnen de bouwsector staat digitalisering niet al te hoog op de agenda. Uit een kennisartikel van de Rabobank van 1 april 2022 blijkt dat slechts 25 procent streeft naar de digitalisering van werkprocessen. Volgens het artikel zijn twee zaken onontbeerlijk voor digitalisering: andere kennis en vaardigheden aan de werknemerskant en goede managementpraktijken aan de leidinggevende kant.
Maar wat houdt die term eigenlijk precies in: ‘goede managementpraktijken’?

Legacy: blok aan het been of facilitator?

Wat je tussen de regels door leest, is dat digitalisering disruptief is voor de eigen organisatie als de aanwezige vaardigheden niet veranderen. Een kip-en-eiprobleem. Want als die vaardigheden er met goed management wél zouden zijn, zou digitalisering dan überhaupt plaatsvinden?

Digitale transformatie lijkt haar grenzen te hebben — en die zijn gerelateerd aan skills en kennis. Dat doet denken aan een zen-wijsheid: je kan je kopje vullen tot het overloopt, maar wie nieuwe wijsheid wilt, zal het kopje eerst moeten leegmaken.

De goeroes van de digitale transformatie noemen bedrijfssystemen en bestaande ICT vaak ‘legacy’. De betekenis van die term: een blok aan het been. Dat moet aangepakt worden, menen zij. Tenminste, áls je wilt transformeren. Want daarvoor is het nodig om flexibel (agile) te zijn. Maar is dat echt zo?

Oude kennis opslaan, nieuwe kennis vergaren

Wij bieden graag een ander perspectief: de bouwsector doet er ontzettend goed aan om de digitale transformatie níet te doorlopen wanneer dit inhoudt dat je simpelweg meer van hetzelfde doet.

In bedrijfssystemen is menselijke kennis opgeslagen in bedrijfsregels. Doordat deze kennis niet meer in het hoofd zit, is er ruimte voor nieuwe kennis, (management)vaardigheden en zelfs wijsheid. Dát zijn zaken waarmee de bouwsector zich eigenlijk moet bezighouden. En met die alom gevreesde legacy leg je daar juist het fundament voor.

‘Legacy’ betekent letterlijk ‘nalatenschap’. De vrije vertaling is in onze visie ‘opgeslagen kennis’. Goede bedrijfssystemen creëren ruimte voor nieuwe kennis. Omarm je legacy, dan kan je vernieuwingen dus eindelijk verwelkomen.

De gouden combinatie: mens en machine

Goede managementpraktijken bestaan uit drie elementen: een stevig fundament, flexibiliteit en goed partnerschap. Daarmee ontstaat ruimte voor digitale transformatie met de menselijke maat. Uiteindelijk gaat het immers om de gouden combinatie: mens én machine.

Wij helpen onze klanten door hun fundament aan opgeslagen kennis steeds beter te maken. En middels samenwerking en partnerschappen met andere partijen creëren we de mogelijkheid om nieuwe kennis te vergaren.

Wil je eens verkennen hoe jij komt tot goede managementpraktijken die de digitale transformatie faciliteren?  Neem gerust contact op met Visma Solidbricks. We bespreken de mogelijkheden graag met je.

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!