De plek van de waarheid: waarom je één hart van je financiën nodig hebt

Een bouwproject bestaat uit allerlei verschillende facetten. Zie het als een boom met zoveel vertakkingen dat je ze met het blote oog niet kunt tellen. Stel, je moet dit tóch doen. Hoe ga je dan te werk? Het slimst is om te vertrouwen op de bron: de plek waar al die vertakkingen uit voortspruiten.

Hetzelfde doe je als je grip wilt houden op een bouwproject. Daarbij heb je te maken met veel informatiestromen die uiteindelijk leiden tot een financiële transactie. Het is dus belangrijk dat je heel goed zicht hebt op die stromen. Hoe je dat bereikt? Door te zorgen voor één hart van je financiën: een centraal punt waar alle informatie samenkomt.

Benieuwd wat één waarheid zoal voor je kan betekenen? Dat beschrijven we in deze blogpost!

Niet meer dweilen met de kraan open

Werken de mensen binnen je organisatie met verschillende Excellijsten? Dan is er per definitie niet één waarheid. Berekeningen verschillen, waardoor cijfers niet altijd overeenkomen. En wat als iemand een menselijke typefout maakt? Dan kan een project ineens heel goed óf slecht draaien. Het probleem is dat je niet makkelijk achterhaalt waar de fout zit. Zelfs áls je dit ontdekt, kan het blijven misgaan: corrigeer je een foutief cijfer in Excel, dan staat het nog steeds in alle andere documenten waarin het is meegenomen. Eigenlijk ben je dan aan het dweilen met de kraan open.

Dit voorkom je wanneer alle data op één plek staan opgeslagen. Is er sprake van een fout, dan corrigeer je deze in de bron — en daarmee overal.

Eén bron, één overzicht

‘Even’ een factuur opzoeken of de verwachte opbrengsten van een project bekijken? Wie op de financiële administratie van een bouwbedrijf werkt, weet dat dit vaak een illusie is. Voor je het weet, ploeg je allerlei systemen en documenten door om de informatie te vinden die je zoekt.

Heb je een centrale bron, dan haal je dit soort data razendsnel tevoorschijn. Je hebt in één oogopslag inzicht in gegevens die uit diverse systemen afkomstig zijn. Zo werk je veel sneller en efficiënter.

Tijdig bijsturen

Zijn alle facturen en gewerkte uren tot en met vandaag verwerkt? Als de administratie niet up-to-date is, hoeveel loop je dan achter: een week of een maand? Is er sprake van afwijkingen binnen het project? Welke risico’s loop je en kun je deze vertalen in geld? Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijke consequenties van de stijgende prijzen (die het gevolg zijn van de inflatie)?

Het is belangrijk om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden. Zo houd je zicht op de uitgaven en opbrengsten. En als de zaken anders lopen dan verwacht, kun je tijdig bijsturen.

Het probleem is dat je dit soort informatie vaak versnipperd ontvangt van de bouwplaats. Als je deze op een gestroomlijnde manier laat binnenkomen — namelijk, in één bron — houd je die felbegeerde grip op je project!

Altijd direct inzicht hebben in de status van een project?

Als je werkt met één bron en alle informatie tijdig en correct vastlegt, weet je op élk moment precies hoe een project ervoor staat. Benieuwd naar jouw mogelijkheden?  Neem gerust contact op met Visma Solidbricks om deze te bespreken.