Digitale roadmap: waar gaat de bouw in Nederland naartoe?

De bouw is een dynamische sector. Zeker nú. In de wereld om ons heen volgen de veranderingen elkaar in rap tempo op. En die hebben nogal wat invloed op de sector. Waar gaat de bouw in Nederland naartoe? In deze blogpost bespreken we hoe de digitale roadmap voor bouwend Nederland er de komende tijd uitziet.

Een roadmap vol uitdagingen

Ondertussen neemt de regeldruk toe, omdat zowel politiek als publiek steeds meer aandacht besteden aan klimaatverandering (N2, CO2, PFAS). En dan is er natuurlijk nog de financiering. Zeker voor kleinere bouwbedrijven wordt dit een steeds lastiger vraagstuk. Juist door de toenemende regeldruk en langere doorlooptijden worden de risico’s groter — óók voor de klant, voor wie lenen duurder wordt. En daardoor komt de betaalbaarheid dan weer in het gedrang.

Een medewerker heeft bepaalde gegevens nodig om een keuze te kunnen maken. Zo kunnen goedkeurders pas akkoord geven wanneer zij zeker weten dat het factuurbedrag overeenkomt met de contractafspraken. En misschien wil je altijd eerst je cashflow inzien voordat je overgaat tot betaling.

Een behoorlijk vicieuze cirkel. En dan hebben we het nog niet over vergrijzing, kleiner wordende huishoudens en grote regionale verschillen in bevolkingsdichtheid — stuk voor stuk zaken die óók de nodige aandacht behoeven.

Vermoedelijk komt er in 2050 bovendien nog een richtlijn bij vanuit de Europese Commissie: No Net Land Take. Daarmee mag je niet meer buitenstedelijk bouwen tenzij je bouwgrond compenseert met groen, zodat landbouwgrond en natuurlandschap worden gespaard. En aan deze richtlijn moet al in 2023 “ambitieuzer” gewerkt worden.

ICT en digitale transformatie: kans en bedreiging

Compleet is de bovenstaande opsomming beslist niet. En dat illustreert des te meer dat de agenda van bouwend Nederland bomvol is. De wereld van ICT doet er nog een schepje bovenop met de digitale transformatie en datagedreven organisaties. Ook belangrijk, want wat als de hightechbedrijven zich gaan bezighouden met de bouw? Dat is allerminst hypothetisch. Google probeert al een plek te veroveren in de smart-city-wereld, maar loopt (gelukkig voor de bouw) nog tegen bezwaren aan.

Kortom, de digitale transformatie is zowel een kans als een bedreiging. Denk aan BIM als digital twin, CadCam voor fabrieksmatig bouwen, augmented reality bij onderhoud, IoT en sensortechnologie, datagedreven AI, blockchain-technologie voor het volgen van bouwmaterialen, de digitale woning als NFT beschikbaar maken voor crowdfunding en eventueel de vervanging van het Kadaster. Een ver-van-je-bed-show? Niet bepaald. In veel gevallen draaien de pilots al. Kan de bouw dat er allemaal nog wel bij hebben?

Bouwen op een kennisfundament: roadmap met een partner

Eerder schreven we al dat je de digitale transformatie niet kan doormaken door méér van hetzelfde te doen. We moeten het hoofd leegmaken in legacysystemen. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn deze systemen geen blok aan het been. Ze vormen juist het kennisfundament voor de digitale transformatie. En voor de roadmap van Visma Solidbricks. Wij leggen de digitale transformatie niet neer bij bouwers om hen er nóg een uitdaging bij te geven. In plaats daarvan treden we op als partner die deze uitdaging van bouwers overneemt.

Meer weten over Visma Solidbricks, die al jaren dé softwarebouwer voor bouwers is? Neem gerust contact met ons op.

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!