Duurzaamheid in de ICT: een goed ERP-systeem is ‘nuts’

Duurzaamheid is overal een belangrijk thema geworden. Zo ook in de ICT-wereld. Maar vaak is het niet helemaal duidelijk wat ICT-experts daar precies mee bedoelen. Meestal gaat de discussie over datacentra die de capaciteit van hele windmolenparken opsnoepen — ten koste van woonwijken. Daarnaast zien we veel nieuwsberichten over het energieverbruik van het minen van Bitcoin. De ICT-wereld verbruikt nu eenmaal een hoop energie. Dus wat betekent duurzaamheid hier nu eigenlijk?

Overleven als bedrijf? Dát doe je met een ERP-systeem

De term ‘duurzaamheid’ heeft twee betekenissen.
In de ecologie vertegenwoordigt sustainability de eigenschap van biologische systemen om voor onbepaalde tijd divers en productief te blijven. In deze context wordt ook gesproken van een ecologische footprint: hoe lager deze is, hoe hoger de sustainability — oftewel, de kans op overleven.

‘Duurzaamheid’ kan ook staan voor ‘durability’. Dit betekent dat een product langer meegaat.

Wanneer het om bedrijfs- of ERP-systemen gaat, denk je waarschijnlijk meteen aan durability. Want als een organisatie gedurende lange tijd naar tevredenheid met een ERP-systeem werkt, is het systeem ‘durable’: je gebruikt het duurzaam.

Sustainability lijkt hier misschien minder voor de hand liggend, maar is net zo relevant. Je kunt een ERP-systeem namelijk zien als een nutsvoorziening. Van oudsher associeer je die term waarschijnlijk met gas, water en licht. Zonder deze voorzieningen gaat de kans op overleven immers met rasse schreden omlaag. Binnen een bedrijf kun je een goed ERP-systeem echter als net zo ‘sustainable’ beschouwen. Hoewel je nauwelijks merkt dat het er is, stort de boel praktisch ineen wanneer het ineens níet werkt. Dan komt het ERP-systeem plotseling met stip bovenaan ieders agenda te staan. Logisch, want zonder ERP-systeem kun je als bedrijf nu eenmaal niet functioneren.

Hoe ‘nuts’ ben jij?

Kortom, een solide ERP-systeem is duurzaam in de breedste zin van het woord: het gaat lang mee én helpt je te overleven. Wij zeggen: good ERP is nuts.

Benieuwd naar hoe ‘nuts’ jij kunt zijn?  Neem gerust contact op met Visma Solidbricks. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden van een goed, duurzaam ERP-systeem.

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!