Keuzevrijheid en groeimogelijkheden creëren? Zorg voor een flexibel ERP-systeem

Wanneer het op systemen aankomt, werkt het gemiddelde bouwbedrijf anno 2022 niet meer met één alleskunner. Daarom is het essentieel dat je ERP-systeem, de spil van je financiële administratie, flexibel is. Een goed configureerbaar ERP-pakket koppelt met andere software. En daardoor heb je de keuzevrijheid die nodig is om je bedrijf te laten bloeien en groeien.

Maar wat houdt dat nu precies in: een ‘flexibel ERP-systeem’? En welke eigenschappen moet een ERP-leverancier bezitten om jouw behoeftes te kunnen vervullen? In deze blogpost zetten we de zaken voor je op een rij!

Flexibele ERP-software: 2 randvoorwaarden

Stel, je hebt je debiteurenbewaking uitbesteed. Of je gebruikt een specifiek hr-systeem voor het invoeren van uren. In zulke gevallen wil je werken met een ERP-oplossing die naadloos koppelt met je externe software. Want zo kun jij soepel en efficiënt werken.

Daarnaast is het cruciaal dat je je ERP-systeem dusdanig kunt configureren dat het zich aanpast aan jouw werkwijze. Je zit immers niet te wachten op een omgekeerde situatie, waarin je jouw processen binnen de beperkingen van je ERP-software moet uitvoeren!

ERP-leveranciers vergelijken: 3 vragen om het kaf van het koren te scheiden

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt ERP-systeem, kom je vroeg of laat in contact met ERP-leveranciers. Voordat je de handen ineenslaat met een bepaalde partij, is het belangrijk dat je overweegt of de leverancier in kwestie jouw behoeftes kan vervullen. Hoe je dit doet? Door jezelf de volgende drie vragen te stellen:

1. Is dit een partij die goed luistert en met ons meedenkt?

Voordat je met een ERP-leverancier in zee gaat, plan je een of meerdere gesprekken in. Bekijk daarbij of de bewuste partij aandacht besteedt aan jouw processen, ideeën en wensen rondom informatieverwerking. Zo krijgen jullie beiden helder hoe jij werkt en waar je optimalisatiemogelijkheden liggen. Alleen dán zal een ERP-systeem je werkprocessen ondersteunen en verbeteren.

2. Kan deze ERP-leverancier de software aanpassen aan onze processen?

Bespreek of het ERP-systeem in kwestie kan meebewegen met jouw werkwijze. Als je het niet volledig naar wens kunt instellen, vraag dan of de leverancier eenvoudig de benodigde aanpassingen kan aanbrengen.

Vertel ook welke externe applicaties je gebruikt, zodat de leverancier kan bekijken of de software daarmee koppelt.

3. Begrijpt deze ERP-partij dat wij onze keuzevrijheid moeten blijven behouden?

Kiezen voor een ERP-systeem betekent níet dat je je vastpint. Je moet de volledige vrijheid houden om je werkwijze naar eigen goeddunken vorm te geven. Benadruk tijdens de kennismakingsgesprekken dat jouw keuzevrijheid belangrijk is. Een goede ERP-leverancier begrijpt en beaamt dit!

Ben je op zoek naar een flexibel ERP-systeem van een leverancier die de tijd neemt om jouw processen te doorgronden? Neem gerust contact op met Visma Solidbricks om de mogelijkheden te bespreken.