M&A

Visma betreedt de Duitse softwaremarkt

Visma heeft de in Berlijn gevestigde softwarebedrijven H&H en BuchhaltungsButler overgenomen. Daarmee betreedt de Europees leider in cloud software voor het eerst de Duitse markt.

Nu digitalisering en IT-veiligheid hoog op de Europese agenda staan, stappen bedrijven en organisaties steeds vaker over van traditionele on-premise software naar veiligere, efficiëntere en gemakkelijk aan te sluiten cloud-oplossingen. Dit is ook het geval in Duitsland, waar nieuwe wetgeving, zoals de Onlinezugangsgesetz, een toenemende digitalisering van de overheidsadministratie en -diensten vereist. De overgang van Duitsland naar de cloud komt in een stroomversnelling doordat steeds meer kleine en middelgrote ondernemingen de voordelen ontdekken van ERP-systemen in de cloud om handmatige en tijdrovende processen te automatiseren.

Groei door overnames

Visma is Europa's nummer één leverancier van bedrijfskritische cloudsoftware voor het mkb en de publieke sector en biedt ERP-oplossingen voor gebieden als boekhouding, salarisadministratie en HRM. Visma wil in Duitsland groeien door selectieve overnames die passen bij de strategische positie van het bedrijf.

"We zetten onze Europese groeireis voort door H&H en BuchhaltungsButler te verwelkomen in de Visma-familie. Duitsland vormt een spannende marktkans voor ons en we ondersteunen onze nieuwe bedrijven in versnelling van hun groei", zegt Merete Hverven, CEO van Visma.

Overheid en mkb

H&H is een toonaangevende softwareleverancier voor gemeenten in Duitsland en voorziet in de behoeften van meer dan 800 overheidsdiensten met een duidelijk groeipad. Met zijn hoofdproduct proDoppik biedt H&H een uitgebreide ERP-oplossing voor boekhouding, facturering, begroting en belastinginning, tot het beheer van vaste activa en financiële investeringen.

"We zijn ervan overtuigd dat we Visma's technologische expertise en ervaring uit de publieke sector in de Scandinavische en Benelux-landen kunnen gebruiken om de digitalisering van de lokale overheid in Duitsland te bevorderen", zegt Frank Henning, CEO en oprichter van H&H.

BuchhaltungsButler is een in 2015 opgericht SaaS-bedrijf (Software as a Service) dat financiële beheersoftware ontwikkelt voor kleine bedrijven met een focus op boekhoudkundige automatisering.

"Voor ons bij BuchhaltungsButler zijn persoonlijke integriteit en duurzame bedrijfsontwikkeling altijd belangrijke factoren geweest achter ons succes. In Visma hebben we een sterke partner gevonden die deze waarden deelt en nieuwe mogelijkheden voor verdere groei biedt", zegt Maximilian Zielosko, CEO van BuchhaltungsButler.

Bestuursmodel Visma

Het bestuursmodel van Visma is gebaseerd op autonomie, vertrouwen in lokale kennis en ondernemersgeest. De meeste door Visma overgenomen bedrijven gaan verder onder hun eigen merk en management. Dit is ook het geval voor H&H en BuchhaltungsButler.

"Wij zijn het grootste netwerk van SaaS-bedrijven in Europa. Softwareondernemers die zich aansluiten bij Visma kunnen een uniek ecosysteem van kennisdeling en infrastructuur aanboren, om hun bedrijven verder te laten groeien", aldus Hverven. "We zijn trots dat we software ontwikkelen die het werk aangenamer en de bedrijven efficiënter maakt. Wij geloven dat bedrijven die investeren in de nieuwste digitale hulpmiddelen een concurrentievoordeel zullen hebben, zowel op de markt als in de hevige concurrentie om nieuw talent", aldus Hverven.

Na een totaal van 42 overnames in 2022, waaronder een eerste markttoetreding in Frankrijk, bestaat de Visma-groep nu uit 170 bedrijven in heel Europa en Latijns-Amerika. 

Contact

Milan Vaassen

Perscontact voor Visma Nederland

Slepen