Financials

Visma maakt resultaten over het vierde kwartaal bekend: 12 overnames en 18% omzetgroei

Visma heeft zijn winstgevende groei in het vierde kwartaal voortgezet. 2022 was een jaar van recordinvesteringen voor de groep, waarbij 42 softwarebedrijven zijn overgenomen met een totale transactiewaarde van bijna EUR 1 miljard.

Visma rapporteerde in het vierde kwartaal van 2022 een omzet van EUR 558 miljoen, een stijging van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op basis van voorlopige cijfers voor het hele jaar kwam de jaaromzet uit op 2 056 miljoen euro, een groei van 19 procent ten opzichte van 2021.

De EBITDA groeide in het vierde kwartaal met 16 procent tot 155 miljoen euro, wat resulteert in een totaal van 587 miljoen euro voor het hele jaar. Dit is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2021. De Annualized Repeatable Revenue (ARR) van het bedrijf steeg met 23 procent tot een recordhoogte van EUR 1.936 miljoen. 

"Visma blijft kracht tonen in een volatieler bedrijfsklimaat. Al onze kernsegmenten groeien en we nemen met succes maatregelen om een stijgend kostenniveau in onze sector te verzachten", zegt Merete Hverven, CEO van Visma.

Record investeringsniveau

Visma blijft groei nastreven via selectieve fusies en overnames om zijn positie als toonaangevende leverancier van bedrijfssoftware in Europa en Latijns-Amerika verder te versterken. 

In het vierde kwartaal sloten 12 nieuwe bedrijven zich bij Visma aan, waaronder de Scandinavische SaaS-aanbieders House of Control en Flex Applications. Daaronder zitten vier Benelux-bedrijven op gebieden als Govtech en HR (P8 Software, Datapas, OutSmart, Beeple). 

Aan het eind van het kwartaal nam de groep zijn eerste bedrijf in Duitsland over, de leverancier van boekhoudsoftware Buchhaltungsbutler. Begin januari 2023 is een tweede overname in het land aangekondigd, waarbij publieke softwarespecialist H&H toetreedt tot de Visma-familie.

1 miljard euro aan overnames

Visma nam in 2022 in totaal 42 bedrijven over. Een aantal in lijn met het voorgaande jaar, maar het markeert een definitieve all-time high in termen van investeringsuitgaven, met een totale transactiewaarde van ongeveer 1 miljard euro.

"We handhaven onze aanzienlijke investeringen in productontwikkeling en marktexpansie om Visma te positioneren voor nieuwe groei. Als leverancier van bedrijfskritische software die automatisering, verhoogde efficiëntie en concurrentievermogen mogelijk maakt, geloof ik dat we producten hebben die een deel van de oplossing vormen voor bedrijven en organisaties die meer onzekere tijden tegemoet gaan", aldus Hverven.

Hoogtepunten van het vierde kwartaal 2022:

  • Omzet van EUR 558 miljoen (472), 18 procent groei. 
  • EBITDA van EUR 155 miljoen (134), 16 procent groei
  • Annualized Repeatable Revenue (ARR) bereikt EUR 1 936 miljoen.
  • 12 bedrijven overgenomen
  • Betreding Duitse softwaremarkt
  • House of Control van de Noorse beurs gehaald.
  • Afronding van de verkoop van de divisie Cloud Infrastructure Services (CIS). 
  • Afronding van de acquisitie van het Inqom

Lees het volledige rapport

Contact

Milan Vaassen

Perscontact voor Visma Nederland

Slepen