M&A

Visma neemt OutSmart over en wordt Benelux marktleider in field service management software

Visma, Europees leider in cloudsoftware, neemt OutSmart over. OutSmart is een SaaS scale-up die field service management software ontwikkelt voor kleine en middelgrote bedrijven. OutSmart is opgericht in Nederland en daarnaast actief in België, Duitsland en Portugal. Door aansluiting bij Visma kan OutSmart de groeiambities versnellen.

OutSmart is in 2011 opgericht onder de naam WerkbonApp. Buitendienstmedewerkers kunnen met de digitale werkbon hun werkzaamheden registreren, waarna de binnendienst deze met een muisklik verwerkt tot factuur. De tool werd direct een succes. In 2019 veranderde WerkbonApp de naam in OutSmart omdat de software inmiddels was uitgegroeid tot een volwaardig en gebruiksvriendelijk field service management systeem. Het bevat functies voor digitaal plannen, materiaalbeheer, offertes, crm, urenregistratie, facturatie, projectplanning, contract- en objectbeheer en specifieke functies voor installateurs in de koeltechniek. De cloudapplicatie werkt op laptop, smartphone en tablet en heeft ruim 80 koppelingen met boekhoud- en ERP-systemen. Meer dan 4.000 bedrijven in de installatietechniek, bouw en andere dienstverleners gebruiken OutSmart voor hun dagelijkse werkzaamheden.

Blue ocean

De ambitie is om te groeien naar 120.000 gebruikers in 2025. Deze ambitie is zeker haalbaar, verwacht Steven Rigter, mede-oprichter en CEO van OutSmart. Ongeveer 35% van de bedrijven met een buitendienst werkt met een digitaal systeem. “Onze voornaamste concurrenten zijn Excel en WhatsApp. We begeven ons daardoor in een blue ocean. Vooral in de Benelux, Duitsland en Frankrijk zien we groeikansen.”

Sinds de oprichting legt OutSmart de focus op het koppelen met financiële en ERP-systemen”, licht Bas Langenhuizen, mede-oprichter en CCO bij OutSmart, toe. “We vinden het essentieel dat buitendienst en binnendienst naadloos digitaal kunnen samenwerken. Dat kan met OutSmart gekoppeld aan andere bedrijfssystemen van onze klanten.”

Naar volgende groeifase

De oprichters ervaren dat groeien als scale-up extra vaardigheden vereist naast software ontwikkelen, verkopen en ondersteunen. Om ook andere aspecten van de bedrijfsvoering te professionaliseren, is OutSmart nu aangesloten bij Visma. Steven Rigter: “We ervaren direct het familiegevoel bij Visma en vinden het geweldig dat we ondersteuning op bijvoorbeeld technologie, marketing en sales krijgen. We hoeven hierdoor niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Zo kunnen we OutSmart naar de volgende groeifase te brengen.”

John Reynders, Area Director Benelux bij Visma, is blij met het nieuwste lid van de Visma-familie. “OutSmart past perfect bij onze missie om werkprocessen binnen bedrijven te vereenvoudigen en te automatiseren. Hun API-first aanpak is geweldig. OutSmart koppelt met elk bedrijfssysteem. Hiermee kunnen installateurs, bouwbedrijven en andere dienstverleners beter, sneller en winstgevender hun klanten helpen. Daarmee levert OutSmart een belangrijke bijdrage aan een betere en effectievere samenleving.”

OutSmart blijft onder de eigen naam en met het huidige team van 45 medewerkers opereren als zelfstandig onderdeel binnen de Visma Groep. Overeenkomsten met klanten blijven ongewijzigd.

Contact

Milan Vaassen

Perscontact voor Visma Nederland

Slepen