Organisation

Visma publiceert jaarverslag 2021, betreedt derde decennium van gestage groei op jaarbasis

In 2021 steeg de omzet met 20% tot EUR 2,1 miljard, terwijl de EBITDA met 28% groeide tot €590 miljoen. Visma vestigde ook een nieuw record voor overnames met 42 bedrijven die toetreden tot de Visma-familie.

In 2021 steeg de omzet met 20% tot EUR 2,1 miljard, terwijl de EBITDA met 28% groeide tot €590 miljoen. Visma vestigde ook een nieuw record voor overnames met 42 bedrijven die toetreden tot de Visma-familie.

Bekijk de hoogtepunten en download het rapport

Meer dan twee decennia van continue groei

Visma gaat 2022 in met 21 opeenvolgende jaren van gestage groei. Visma begon de jaren 2000 met een omzet van 52 miljoen EUR, 1 570 medewerkers en een bescheiden maar groeiende Scandinavische aanwezigheid. Sindsdien is Visma een echt internationaal en toonaangevend softwarebedrijf geworden. Naast Scandinavië is Visma actief in Nederland en België, Continentaal Europa en Latijns-Amerika. De omzet is 2,1 miljard euro. Er werken meer dan 14.000 werknemers in meer dan 20 landen.

Groei in alle belangrijke bedrijfsonderdelen

Covid heeft de wereldeconomie in 2021 misschien onder druk gezet, maar Visma was standvastig in zijn groei. Naast een totale omzetstijging van 20% op jaarbasis tot EUR 2 081 miljoen, groeide de EBITDA met 28% tot EUR 590 miljoen.

Alle vier de belangrijkste bedrijfsonderdelen van Visma behaalden dit jaar een groei met dubbele cijfers. De Benelux zag een stijging van 21% tot EUR 347 miljoen. In Scandinavië verhoogde Visma zijn omzet met 20% tot EUR 1 190 miljoen. De omzet van Custom Solutions groeide met 16% tot EUR 384 miljoen. En de geografische expansiegebieden van Visma realiseerden een groei van 63% tot EUR 61 miljoen.

Mijlpalen op het gebied van duurzaamheid bereikt

Visma heeft in 2021 hard gewerkt om de sociale en ecologische impact te meten voor verbetering op de lange termijn. Het is het eerste jaar dat Visma de groepsbrede verzameling van zijn basis milieugegevens heeft voltooid (o-meting). Op basis hiervan kan het stellen van doelen en het volgen van de voortgang in de komende jaren verder verbeteren.

Het duurzaamheidsrapport benadrukt ook de positie van Visma in de top 20% van de IT-industrie voor medewerkersbetrokkenheid, een van de belangrijkste maatstaven voor het werven en behouden van talent.

De Nederlandse reporting technology (Reptech) specialist, Visma Connect, lanceerde in 2021, Visma Sustynex. Visma Sustynex is het eerste cloud-native, op een taxonomie gebaseerde, sustainability reporting platform ter wereld. Met behulp van Visma Sustynex kunnen organisaties makkelijk gevalideerde, consistente en betrouwbare duurzaamheidsrapportages opstellen aan de hand van de GRI standaarden en de Sustainable Development Goals.

De trend naar cloudadoptie zet zich voort

Organisaties bleven in 2021 met een recordtempo investeren in digitale oplossingen, wat aantoont dat de "fast forward" van 2020 in de acceptatie van cloudsoftware geen uitschieter was. Bedrijven en de publieke sector erkennen de waarde van cloudsoftware voor productiviteit op afstand.

Visma's toonaangevende cloud delivery werd weerspiegeld in de gestaag groeiende cloudomzet, die met 25% steeg tot EUR 1 625 miljoen. De vraag naar cloudoplossingen zal blijven stijgen naarmate organisaties van elke omvang gebruik maken van het gemak, de flexibiliteit en de kosteneffectiviteit van cloudsoftware.

Een record aantal overnames

Visma had een recordaantal van 42 acquisities afgelopen het jaar. De Benelux-regio stond opnieuw hoog in het vaandel, met 10 bedrijven in Nederland en België die toetreden tot de Visma-familie. Ook betrad Visma twee nieuwe markten met de overnames van Holded, een Spaanse leverancier van cloud-ERP en boekhoudsoftware, en Prosaldo.net, een Oostenrijkse pionier op het gebied van cloudgebaseerde boekhouding en facturering.

In 2022 blijft Visma zich richten op het verwerven van succesvolle cloudbedrijven en de voorkeurspartner zijn voor veelbelovende tech-ondernemers om hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Visma CEO: Visma klaar om verder te groeien


Merete Hverven, CEO van Visma licht toe: "Visma's meer dan twee decennia aan gestage groei zou niet mogelijk zijn geweest zonder onze ongelooflijk getalenteerde medewerkers die elke dag werken aan het ontwikkelen en leveren van cloudtechnologie van wereldklasse. Onze toegewijde medewerkers, gecombineerd met onze ondersteunende investeerders en ons internationale netwerk, geven ons een unieke voorsprong als het gaat om het voldoen aan de groeiende vraag van bedrijven naar cloudtechnologie in het komende decennium.”

2021 in cijfers

EUR in miljoenen

2021 IFRS

2020 IFRS

Groei

Omzet

2 081

1 741

20%

EBITDA

590

500

28%

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Merete Hverven, CEO van Visma, +47 480 21 415

Over Visma

Visma is een van Europa’s toonaangevende leveranciers van bedrijfskritische software voor een efficiëntere en veerkrachtige samenleving. Door het werk van bedrijven en organisaties van elke omvang te vereenvoudigen en te automatiseren, verbeteren we het dagelijks leven van mensen. Met 14.000 medewerkers, 1.200.000 klanten uit de particuliere en publieke sector in de Benelux, Scandinavië, Centraal- en Oost-Europa en Latijns-Amerika, en een netto-omzet van € 2.081 miljoen in 2021, zetten we ons in om morgen beter te maken dan vandaag. Kijk op www.visma.nl voor meer informatie.

Het softwareaanbod van Visma op de Nederlandse en Belgische markt omvat oplossingen voor financieel beheer, HRM, inkoop en e-government. Visma Benelux bestaat uit 37 bedrijven die zich allemaal richten op bedrijfskritische cloudsoftware. Visma is trotse titelsponsor van Team Jumbo-Visma, een van ‘s werelds beste wieler- en schaatsteams.

Contact

Milan Vaassen

Perscontact voor Visma Nederland

Slepen