Financials

Visma sluit 2023 af met sterke groei en jaaromzet (ARR) van 2,3 miljard euro

Zeven acquisities afgerond en 1,7 miljoen klanten in vierde kwartaal 2023

Visma heeft in het vierde kwartaal van 2023 een omzet gerealiseerd van 651 miljoen euro, een stijging van 17 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Deze groei kan worden toegeschreven aan zowel de toegenomen verkoop aan bestaande en nieuwe klanten als aan fusies en overnames. De EBITDA eindigde op 193 miljoen euro, een stijging van 24 procent op jaarbasis.

De Annualised Repeatable Revenue (ARR) stond eind december 2023 op een recordhoogte van 2,3 miljard euro, een groei van 23 procent op jaarbasis. Visma levert nu bedrijfskritische software aan 1,7 miljoen klanten in Europa en Latijns-Amerika, een stijging van 16 procent ten opzichte van eind Q4 2022.

"We blijven groeien en onze bedrijfskritische software uitbreiden, door te voorzien in de behoefte van onze klanten aan slimme, digitale oplossingen om efficiëntie, innovatie en concurrentievermogen te stimuleren", zegt Merete Hverven, CEO van Visma.

Zeven overnames
Visma heeft in het vierde kwartaal van 2023 in totaal zeven overnames gerealiseerd. In Denemarken heeft Visma zijn intrede gemaakt op de juridische technologiemarkt met de overname van iVision, een leverancier van administratiesoftware voor advocatenkantoren.

In Noorwegen is de portefeuille van ESG-rapportagetools uitgebreid door een investering in Ducky, een leverancier van innovatieve, datagestuurde oplossingen die bedrijven helpen hun duurzaamheidsprofiel te meten, analyseren en verbeteren. De overname van Silverfin, de Belgische leverancier van cloudsoftware voor accountants, werd ook in het vierde kwartaal afgerond.

"Visma blijft een aantrekkelijke eigenaar en groeipartner voor softwareondernemers, vooral ten tijde van meer economische onzekerheid zoals we nu ervaren. Ik verwacht dat we ook in 2024 aanzienlijk zullen groeien door overnames", zegt Hverven.

Gewaardeerd op 19 miljard euro
Aan het einde van het kwartaal kondigde Visma een uitbreiding van zijn aandeelhoudersbasis aan door middel van een secundaire verkoop van aandelen aan toonaangevende internationale investeerders. 

De transactie waardeert Visma op 19 miljard euro en verwelkomt ongeveer twintig nieuwe investeerders met een investering van meer dan een miljard euro.

"Ik ben blij met de aanhoudende steun van onze bestaande eigenaren, waaronder meerderheidsaandeelhouder Hg, die in totaal ongeveer 3 miljard euro aan nieuwe investeringen hebben toegezegd. Gesteund door een solide en goed geïnformeerde aandeelhoudersbasis bevindt Visma zich in een uitstekende positie om zijn groeitraject voort te zetten", aldus Hverven.

Belangrijkste hoogtepunten voor Q4 2023:

  • Omzet van 651 miljoen euro, 17% groei jaar-op-jaar
  • EBITDA van 193 miljoen euro, 24% groei jaar-op-jaar
  • Op jaarbasis herhaalbare omzet (ARR) bereikt van 2.296 miljoen euro
  • Zeven overnames afgesloten tijdens het kwartaal

Q4 2023 in cijfers

Cijfers in Miljoenen euro’s Q4 23 Q4 22 Verandering
Omzet 651 558 +17%
EBITDA 193 155 +24%
Nettoresultaat uit voortgezette bedrijfsactiviteiten -1 85 -101%

Contact

Milan Vaassen

Perscontact voor Visma Nederland