Spring naar de hoofdtekst

Aantrekkelijk werkgeverschap

Het aantrekken en behouden van jonge accountant is voor veel accountantskantoor een uitdaging, vooral met de huidige personeelskrapte. Toch kan een kantoor stappen ondernemen om zich toch als een interessante werkgever te profileren. Wij geven vier tips om het nieuwe talent binnen te halen.

De nieuwe generatie accountants aantrekken doe je zo

Is het aantrekken en behouden van jonge accountants voor jouw kantoor ook een grote uitdaging? Dat is dan zeker geen verrassing. Uit een rondvraag van Wolters Kluwers bij de hogescholen wordt namelijk bevestigd dat een carrière als accountant-fiscalist (veel) te weinig jonge studenten aanspreekt. En hoewel dat alarmerend klinkt, zijn er zeker stappen die je als kantoor kan ondernemen om jezelf als interessante werkgever te profileren. Wij geven vier tips om het nieuwe talent binnen te halen. 

1. Jonge accountants willen zich ontwikkelen 

Het werk van een hedendaagse accountant gaat veel verder dan cijfers en getallen. Met name de jonge accountants willen meerwaarde creëren in hun adviserende rol. Daarvoor moeten zij over goede gespreks- en luistervaardigheden bezitten en een sterke klantrelatie kunnen aangaan met de ondernemer. Geef jouw personeel daarom de ruimte om deze vaardigheden te ontwikkelen. Die ruimte ontstaat door te werken met de juiste digitale tools die vergaande automatisering en real-time inzicht van de administratie mogelijk maakt. Dat creëert niet alleen meer efficiëntie voor je personeel en je kantoor, maar ook zeker voor je klanten. 

2. Investeren in digitale tools

Data is het nieuwe goud, technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit en de rol van de accountant is in volle transformatie. Investeer hier dan ook zeker in. Uiteraard is digitalisering niet nieuw voor accountants. Ze zijn maar al te bekend met diverse softwarepakketten en digitale tools. Met de komst van  jong accountancytalent zal de digitale mindset alleen maar toenemen. Technologie is namelijk verworven in hun DNA. Om deze groep warm te maken voor het vak is digitalisering niet langer een optie, maar een must. 

3. Creëer een authentieke ervaring

Niet alleen de nieuwe rol van de accountant en digitalisering hebben veel impact op het aantrekken van nieuw personeel. Bedrijfscultuur, sociale verantwoordelijkheid en diversiteit zijn voor jonge accountants belangrijke factoren bij het kiezen van een werkplek. Ze zijn daarbij met name op zoek naar een authentieke ervaring. Om hiervan te profiteren is het van belang om de waarden van jouw kantoor helder te krijgen. Wat heb je als werkgever te bieden? Wat is je missie en visie? Hoe laat je je je team excelleren? En welke nieuwe mensen heb je daarvoor nog nodig? Zorg dat je dit goed op een rijtje hebt en match vervolgens je bedrijfscultuur met het profiel kandidaat wat je zoekt. 

4. Employer branding inzetten

Heb je er weleens bij stilgestaan wat de reputatie van jouw kantoor is bij huidige en potentiële werknemers? En of je wel wordt gezien door potentieel talent? Werkgevers die employer branding strategisch weten in te zetten, halen hier groot voordeel uit. Employer branding is gericht op het aantrekken van nieuw talent, maar ook op het ontwikkelen van een aantrekkelijke werkplek. Authenticiteit is hierbij belangrijk. Als werkgever wil je uiteraard je aantrekkelijkste kant laten zien, maar schets wel een oprecht beeld van hoe het is om bij jou te werken. Alleen door eerlijk te zijn, trek je het juiste talent aan die een essentiële bijdrage kan leveren aan het behalen van de gewenste bedrijfscultuur.

Meer tips en tricks over hoe het het juiste personeel kan aantrekken, werven en behouden in tijden van personeelstekort? Lees dan het HR e-book Personeelskrapte: zo ga je er creatief mee om en start je zoektocht naar nieuw, jong talent. 

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.