Spring naar de hoofdtekst

3 cybergevaren en hoe je die voorkomt

Werknemers vormen een grote bedreiging voor de IT-beveiliging van hun werkgever. Lees over 3 veel voorkomende menselijke fouten en hoe je die voorkomt.

Op verschillende locaties werken via laptop en smartphone is ingeburgerd maar brengt ook risico’s met zich mee. Het Agentschap voor Cyberveiligheid van de Europese Unie (ENISA) heeft een top 5 van cyberdreigingen en -trends samengesteld:

  1. Malware
  2. Webgebaseerde aanvallen
  3. Aanvallen op webapplicaties
  4. Phishing
  5. Distributed Denial of Service (DDoS)

Goede bescherming hiertegen is afhankelijk van de kennis en maatregelen van de IT-beveiligingsafdeling van een bedrijf. Maar hoe groot de expertise ook is, een menselijke fout is zo gemaakt en vormt een serieuze bedreiging voor de beveiliging. Wat als iemand onderweg werkt en geen versleutelde verbinding gebruikt? En wist je dat mobiele telefoons een voornaam doelwit zijn voor phishing? Hier zijn een 3 dingen waar je als werknemer op moet letten:

1. Voorkom blootstelling aan spoofing

97.000 mensen in Nederland zijn in 2021 het slachtoffer geworden van spoofing. De schade die hierdoor is ontstaan, bedroeg volgens het CBS 261 miljoen euro. Bij spoofing doet de afzender van een e-mail, tekstbericht (als WhatsApp) of een telefoongesprek zich voor als iemand anders dan hij of zij beweert. Denk aan een kind die via de Whatsapp aan zijn ouders om geld vraagt voor het ‘dringend’ betalen van een rekening. Of een administratief medewerker die een verzoek per e-mail ontvangt van de CEO om een groot bedrag naar een buitenlands rekeningnummer over te maken. Of een familielid of kennis die je belt om geld te vragen vanwege een noodsituatie. Er is sprake van spoofing als een gebruiker informatie vervalst om zo geld van het slachtoffer te stelen. Let daarom goed op het emailadres van de afzender en de naam of de tekst van het bericht. In het geval van spoofing bevatten die vaak spelfouten. Klik nooit op links of bijlagen van afzenders die je niet kent en verstrek geen persoonlijke gegevens of wachtwoorden. En krijg je een WhatsApp van een bekende met een ongewoon verzoek, bel dan even na om te controleren of dit echt is.

2. Vermijd piggybacking

Veel medewerkers komen hun kantoor binnen via een toegangspas. Maar zeker bij kantoren waar veel mensen werken kent niet iedereen elkaar. Even de deur openhouden voor een onbekende ‘collega’ is vriendelijk, zou je denken. Maar doe dit niet. Dit verschijnsel, bekend als piggybacking, is een groot veiligheidsprobleem. Durf te zeggen: ‘het spijt me, ik kan je niet binnenlaten’ als je niet zeker weet wie een een persoon is.

3 Let op je laptop in de openbare ruimte

Ben je ooit op een vliegveld geweest en heb je je telefoon opgeladen via een usb-aansluiting? Of in een café? Met de usb-c laders kun je zelfs je laptop opladen via usb. Maar via juice jacking, kan een cybercrimineel ongemerkt gegevens van je laptop via de usb-kabel stelen. Let dus op je laptop en smartphone als je deze oplaadt in een openbare ruimte.

Meer tips over het beveiliging van je digitale hulpmiddelen vind je in onderstaande video. Ze zijn toegespitst op de zomervakantie maar zijn van toepassing op elk seizoen. Een cybercrimineel laat zich niet leiden door zon of regen.

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.