Spring naar de hoofdtekst

3 cybergevaren en hoe je die voorkomt

Werknemers vormen een grote bedreiging voor de IT-beveiliging van hun werkgever. Lees over 3 veel voorkomende menselijke fouten en hoe je die voorkomt.

Op verschillende locaties werken via laptop en smartphone is ingeburgerd maar brengt ook risico’s met zich mee. Het Agentschap voor Cyberveiligheid van de Europese Unie (ENISA) heeft een top 5 van cyberdreigingen en -trends samengesteld:

 1. Malware
 2. Webgebaseerde aanvallen
 3. Aanvallen op webapplicaties
 4. Phishing
 5. Distributed Denial of Service (DDoS)

Goede bescherming hiertegen is afhankelijk van de kennis en maatregelen van de IT-beveiligingsafdeling van een bedrijf. Maar hoe groot de expertise ook is, een menselijke fout is zo gemaakt en vormt een serieuze bedreiging voor de beveiliging. Wat als iemand onderweg werkt en geen versleutelde verbinding gebruikt? En wist je dat mobiele telefoons een voornaam doelwit zijn voor phishing? Hier zijn een 3 dingen waar je als werknemer op moet letten:

1. Voorkom blootstelling aan spoofing

97.000 mensen in Nederland zijn in 2021 het slachtoffer geworden van spoofing. De schade die hierdoor is ontstaan, bedroeg volgens het CBS 261 miljoen euro. Bij spoofing doet de afzender van een e-mail, tekstbericht (als WhatsApp) of een telefoongesprek zich voor als iemand anders dan hij of zij beweert. Denk aan een kind die via de Whatsapp aan zijn ouders om geld vraagt voor het ‘dringend’ betalen van een rekening. Of een administratief medewerker die een verzoek per e-mail ontvangt van de CEO om een groot bedrag naar een buitenlands rekeningnummer over te maken. Of een familielid of kennis die je belt om geld te vragen vanwege een noodsituatie. Er is sprake van spoofing als een gebruiker informatie vervalst om zo geld van het slachtoffer te stelen. Let daarom goed op het emailadres van de afzender en de naam of de tekst van het bericht. In het geval van spoofing bevatten die vaak spelfouten. Klik nooit op links of bijlagen van afzenders die je niet kent en verstrek geen persoonlijke gegevens of wachtwoorden. En krijg je een WhatsApp van een bekende met een ongewoon verzoek, bel dan even na om te controleren of dit echt is.

2. Vermijd piggybacking

Veel medewerkers komen hun kantoor binnen via een toegangspas. Maar zeker bij kantoren waar veel mensen werken kent niet iedereen elkaar. Even de deur openhouden voor een onbekende ‘collega’ is vriendelijk, zou je denken. Maar doe dit niet. Dit verschijnsel, bekend als piggybacking, is een groot veiligheidsprobleem. Durf te zeggen: ‘het spijt me, ik kan je niet binnenlaten’ als je niet zeker weet wie een een persoon is.

3 Let op je laptop in de openbare ruimte

Ben je ooit op een vliegveld geweest en heb je je telefoon opgeladen via een usb-aansluiting? Of in een café? Met de usb-c laders kun je zelfs je laptop opladen via usb. Maar via juice jacking, kan een cybercrimineel ongemerkt gegevens van je laptop via de usb-kabel stelen. Let dus op je laptop en smartphone als je deze oplaadt in een openbare ruimte.

Meer tips over het beveiliging van je digitale hulpmiddelen vind je in onderstaande video. Ze zijn toegespitst op de zomervakantie maar zijn van toepassing op elk seizoen. Een cybercrimineel laat zich niet leiden door zon of regen.

Populairst

 • Wat voor invloed heeft flexibel lesgeven op rooster- en formatieplanning in het VO?

  Het voortgezet onderwijs gaat steeds meer over ‘gepersonaliseerd leren’. Veel scholen doen hier wel ‘iets’ mee. Dit varieert van ‘het beste uit elke leerling halen’ tot aan een volledig op maat gemaakt programma van elke leerling met persoonlijke leerdoelen. Maar wat voor invloed heeft dit op het rooster, de formatieplanning en onderwijsbegroting?

 • drie personen kijken naar de computer

  Risicogericht samenstellen en de voordelen voor je kantoor

  Risicogericht samenstellen is steeds meer in opkomst. Het leidt tot een efficiëntere manier van werken en bespaart accountants veel kostbare tijd, met name in piekperiodes. Uit een poll onder de klanten van Visionplanner blijkt dat 55% inmiddels op deze manier samenstelt. Maar dat betekent ook dat 45% dat nog niet, of slechts gedeeltelijk doet. Wat is risicogericht samenstellen, wat zijn de voordelen en welke tools heb je nodig om als accountant op deze manier te werken?

 • Waarom Tech meer vrouwen nodig heeft (en HR meer mannen

  Technologie en vrouwen, voor sommigen lijkt dat vandaag nog steeds een mismatch. En toch hebben steeds meer tech- en IT-bedrijven door dat ze baat hebben bij de juiste vrouw op de juiste plaats. De bestaansreden van tech-bedrijven is dat ze oplossingen ontwikkelen voor problemen van vandaag en morgen, in diverse sectoren. Dan heb je ook behoefte aan diversiteit binnen de rangen. Want hoe creatief ben je wanneer je team alleen bestaat uit blanke mannen van 40? Dit is een pleidooi voor diversiteit. En voor de vrouw, betoogt Linda Emmery, HR Director bij Visma