Spring naar de hoofdtekst

3 vragen over ransomware en 5 tips om je ertegen te beschermen

Ransomware-aanvallen zijn in opmars. Niet bekend bent met dit type virus? In deze blog lees je wat het is en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Ransomware of gijzelsoftware is een kwaadaardig virus dat digitale systemen lamlegt door bestanden te versleutelen. De bedreiger eist vervolgens losgeld om de versleuteling ongedaan te maken. Of cybercriminelen halen de gegevens op voordat ze die versleutelen, om vervolgens geld te eisen voor het niet verkopen of lekken van de gegevens. Vaak gaat het om gevoelige zakelijke of persoonlijke informatie.

Hoe groot is de kans op een cyberaanval?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ziet een flinke toename van aanvallen met gijzelsoftware. NCTV stelt in het Cybersecuritybeeld Nederland 2022 dat cyberaanvallen vanuit het buitenland het nieuwe normaal zijn. Aanvallen met gijzelsoftware treffen niet alleen een organisatie maar steeds vaker ook de klanten en leveranciers van die organisatie. De NCSC ziet verder een toename van het aantal zero-day kwetsbaarheden. Er is sprake van een ‘zero-day’-aanval als hackers misbruik maken van de bug nog voordat de ontwikkelaars deze hebben opgelost. Ransomware evolueert continu, net als de technologie om aanvallen mee uit te voeren. Er is zelfs een duistere dienstensector ontstaan waar hackers tegen betaling ransomware aanvallen uitvoeren (ransomware as a service, RaaS).

Ben je, eenmaal aangevallen, gedoemd om te betalen?

Nee. Het betalen van losgeld is af te raden, aangezien betaling de belangrijkste drijfveer voor de criminelen is om hun aanvallen voort te zetten. Bovendien is betalen geen garantie; velen hebben meegemaakt dat ze opnieuw werden aangevallen na het betalen van losgeld. Bovendien heb je geen garantie dat je de gegevens terugkrijgt.

Hoe verzeker ik mijn bedrijf tegen ransomware?

De beste manier om te voorkomen dat je aan ransomware wordt blootgesteld is door een voorzichtige computergebruiker te zijn. Wees kritisch en voorzichtig met wat je aanklikt en downloadt. Bedrijven moeten zich op de hoogte stellen van actuele informatie en kijken of ze hun beoordelingen en risicobeheersplannen moeten bijwerken. 

5 tips om je bedrijf te beschermen tegen ransomwareaanvallen:

  1. Houd besturingssystemen, software en toepassingen up-to-date. 
  2. Zorg ervoor dat anti-virus en anti-malware oplossingen zo zijn ingesteld dat ze automatisch worden bijgewerkt en regelmatig scans uitvoeren.
  3. Maak regelmatig een back-up van gegevens en controleer dubbel of die back-ups zijn voltooid.
  4. Beveilig je back-ups. Zorg ervoor dat ze niet verbonden zijn met de computers en netwerken waarvan ze een back-up maken.
  5. Maak een continuïteitsplan voor het geval je bedrijf of organisatie het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval.

Meer informatie over digitale bedreigingen en hoe je ertegen wapenen lees je op onze security pagina in het Visma Trust Centre.

Bezoek het Visma cyber security trust center

 

Populairst

  • Myrthe: reizen als inspiratiebron voor mijn werk als hr-director

    Myrthe Smalbraak (32) is sinds september 2022 hr-director bij Visma | Raet. Haar taak is om samen met haar team te zorgen dat collega’s zich goed voelen. Daardoor zijn ze in staat om de beste producten te maken en diensten verlenen. Alleen zo kan het 58-jarige bedrijf een leidende rol blijven spelen. Welke rol speelt Myrthe in dit proces en hoe is ze hierin gegroeid?

  • Wietske: thought leader in customer centric thinking

    Wietske van Hees (40) heeft van oktober 2006 tot maart 2023 bij Visma | Raet gewerkt. In die periode is ze uitgegroeid tot thought leader op het onderwerp customer centric thinking. Ze vertelt over haar carrièrepad als leidinggevende dat sinds 1 maart van dit jaar een vervolg heeft gekregen als managing director bij Appical.