Spring naar de hoofdtekst

3 vragen over ransomware en 5 tips om je ertegen te beschermen

Ransomware-aanvallen zijn in opmars. Niet bekend bent met dit type virus? In deze blog lees je wat het is en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Ransomware of gijzelsoftware is een kwaadaardig virus dat digitale systemen lamlegt door bestanden te versleutelen. De bedreiger eist vervolgens losgeld om de versleuteling ongedaan te maken. Of cybercriminelen halen de gegevens op voordat ze die versleutelen, om vervolgens geld te eisen voor het niet verkopen of lekken van de gegevens. Vaak gaat het om gevoelige zakelijke of persoonlijke informatie.

Hoe groot is de kans op een cyberaanval?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ziet een flinke toename van aanvallen met gijzelsoftware. NCTV stelt in het Cybersecuritybeeld Nederland 2022 dat cyberaanvallen vanuit het buitenland het nieuwe normaal zijn. Aanvallen met gijzelsoftware treffen niet alleen een organisatie maar steeds vaker ook de klanten en leveranciers van die organisatie. De NCSC ziet verder een toename van het aantal zero-day kwetsbaarheden. Er is sprake van een ‘zero-day’-aanval als hackers misbruik maken van de bug nog voordat de ontwikkelaars deze hebben opgelost. Ransomware evolueert continu, net als de technologie om aanvallen mee uit te voeren. Er is zelfs een duistere dienstensector ontstaan waar hackers tegen betaling ransomware aanvallen uitvoeren (ransomware as a service, RaaS).

Ben je, eenmaal aangevallen, gedoemd om te betalen?

Nee. Het betalen van losgeld is af te raden, aangezien betaling de belangrijkste drijfveer voor de criminelen is om hun aanvallen voort te zetten. Bovendien is betalen geen garantie; velen hebben meegemaakt dat ze opnieuw werden aangevallen na het betalen van losgeld. Bovendien heb je geen garantie dat je de gegevens terugkrijgt.

Hoe verzeker ik mijn bedrijf tegen ransomware?

De beste manier om te voorkomen dat je aan ransomware wordt blootgesteld is door een voorzichtige computergebruiker te zijn. Wees kritisch en voorzichtig met wat je aanklikt en downloadt. Bedrijven moeten zich op de hoogte stellen van actuele informatie en kijken of ze hun beoordelingen en risicobeheersplannen moeten bijwerken. 

5 tips om je bedrijf te beschermen tegen ransomwareaanvallen:

 1. Houd besturingssystemen, software en toepassingen up-to-date. 
 2. Zorg ervoor dat anti-virus en anti-malware oplossingen zo zijn ingesteld dat ze automatisch worden bijgewerkt en regelmatig scans uitvoeren.
 3. Maak regelmatig een back-up van gegevens en controleer dubbel of die back-ups zijn voltooid.
 4. Beveilig je back-ups. Zorg ervoor dat ze niet verbonden zijn met de computers en netwerken waarvan ze een back-up maken.
 5. Maak een continuïteitsplan voor het geval je bedrijf of organisatie het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval.

Meer informatie over digitale bedreigingen en hoe je ertegen wapenen lees je op onze security pagina in het Visma Trust Centre.

Bezoek het Visma cyber security trust center

 

Populairst

 • Wat voor invloed heeft flexibel lesgeven op rooster- en formatieplanning in het VO?

  Het voortgezet onderwijs gaat steeds meer over ‘gepersonaliseerd leren’. Veel scholen doen hier wel ‘iets’ mee. Dit varieert van ‘het beste uit elke leerling halen’ tot aan een volledig op maat gemaakt programma van elke leerling met persoonlijke leerdoelen. Maar wat voor invloed heeft dit op het rooster, de formatieplanning en onderwijsbegroting?

 • drie personen kijken naar de computer

  Risicogericht samenstellen en de voordelen voor je kantoor

  Risicogericht samenstellen is steeds meer in opkomst. Het leidt tot een efficiëntere manier van werken en bespaart accountants veel kostbare tijd, met name in piekperiodes. Uit een poll onder de klanten van Visionplanner blijkt dat 55% inmiddels op deze manier samenstelt. Maar dat betekent ook dat 45% dat nog niet, of slechts gedeeltelijk doet. Wat is risicogericht samenstellen, wat zijn de voordelen en welke tools heb je nodig om als accountant op deze manier te werken?

 • Waarom Tech meer vrouwen nodig heeft (en HR meer mannen

  Technologie en vrouwen, voor sommigen lijkt dat vandaag nog steeds een mismatch. En toch hebben steeds meer tech- en IT-bedrijven door dat ze baat hebben bij de juiste vrouw op de juiste plaats. De bestaansreden van tech-bedrijven is dat ze oplossingen ontwikkelen voor problemen van vandaag en morgen, in diverse sectoren. Dan heb je ook behoefte aan diversiteit binnen de rangen. Want hoe creatief ben je wanneer je team alleen bestaat uit blanke mannen van 40? Dit is een pleidooi voor diversiteit. En voor de vrouw, betoogt Linda Emmery, HR Director bij Visma