Spring naar de hoofdtekst

3 vragen over ransomware en 5 tips om je ertegen te beschermen

Ransomware-aanvallen zijn in opmars. Niet bekend bent met dit type virus? In deze blog lees je wat het is en hoe je je ertegen kunt beschermen.

Ransomware of gijzelsoftware is een kwaadaardig virus dat digitale systemen lamlegt door bestanden te versleutelen. De bedreiger eist vervolgens losgeld om de versleuteling ongedaan te maken. Of cybercriminelen halen de gegevens op voordat ze die versleutelen, om vervolgens geld te eisen voor het niet verkopen of lekken van de gegevens. Vaak gaat het om gevoelige zakelijke of persoonlijke informatie.

Hoe groot is de kans op een cyberaanval?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ziet een flinke toename van aanvallen met gijzelsoftware. NCTV stelt in het Cybersecuritybeeld Nederland 2022 dat cyberaanvallen vanuit het buitenland het nieuwe normaal zijn. Aanvallen met gijzelsoftware treffen niet alleen een organisatie maar steeds vaker ook de klanten en leveranciers van die organisatie. De NCSC ziet verder een toename van het aantal zero-day kwetsbaarheden. Er is sprake van een ‘zero-day’-aanval als hackers misbruik maken van de bug nog voordat de ontwikkelaars deze hebben opgelost. Ransomware evolueert continu, net als de technologie om aanvallen mee uit te voeren. Er is zelfs een duistere dienstensector ontstaan waar hackers tegen betaling ransomware aanvallen uitvoeren (ransomware as a service, RaaS).

Ben je, eenmaal aangevallen, gedoemd om te betalen?

Nee. Het betalen van losgeld is af te raden, aangezien betaling de belangrijkste drijfveer voor de criminelen is om hun aanvallen voort te zetten. Bovendien is betalen geen garantie; velen hebben meegemaakt dat ze opnieuw werden aangevallen na het betalen van losgeld. Bovendien heb je geen garantie dat je de gegevens terugkrijgt.

Hoe verzeker ik mijn bedrijf tegen ransomware?

De beste manier om te voorkomen dat je aan ransomware wordt blootgesteld is door een voorzichtige computergebruiker te zijn. Wees kritisch en voorzichtig met wat je aanklikt en downloadt. Bedrijven moeten zich op de hoogte stellen van actuele informatie en kijken of ze hun beoordelingen en risicobeheersplannen moeten bijwerken. 

5 tips om je bedrijf te beschermen tegen ransomwareaanvallen:

 1. Houd besturingssystemen, software en toepassingen up-to-date. 
 2. Zorg ervoor dat anti-virus en anti-malware oplossingen zo zijn ingesteld dat ze automatisch worden bijgewerkt en regelmatig scans uitvoeren.
 3. Maak regelmatig een back-up van gegevens en controleer dubbel of die back-ups zijn voltooid.
 4. Beveilig je back-ups. Zorg ervoor dat ze niet verbonden zijn met de computers en netwerken waarvan ze een back-up maken.
 5. Maak een continuïteitsplan voor het geval je bedrijf of organisatie het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval.

Meer informatie over digitale bedreigingen en hoe je ertegen wapenen lees je op onze security pagina in het Visma Trust Centre.

Bezoek het Visma cyber security trust center

 

Populairst

 • Man writes on transparent board

  De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

  De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

 • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

  Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.