Spring naar de hoofdtekst

Co-creatie in accountancy: win-win voor accountants en ondernemers

De Visma Connected Experience voor Accountants is hét voorbeeld van co-creatie: meerdere organisaties die samenwerken aan een gezamenlijk doel, met een beter resultaat door de gezamenlijke inspanning. Je kunt co-creatie ook inzetten op een accountants- of administratiekantoor. Bijvoorbeeld door je klanten te vragen om feedback, of door met je leveranciers na te denken over productverbetering. Lees meer.

Vraag jij je klanten wel eens om feedback over je dienstverlening? En doe je vervolgens ook iets met die feedback? Veel accountants zullen hier bevestigend op kunnen antwoorden. Dit is een laagdrempelige vorm van co-creatie. Co-creatie is een samenwerking tussen verschillende organisaties, waarbij iedereen uiteindelijk invloed heeft op het resultaat. Ontstaan in de creatieve industrie heeft co-creatie ook daarbuiten zijn kracht bewezen. Zou het ook een geschikt innovatie-instrument kunnen zijn voor accountancy?

De voordelen van co-creatie

Inspraak en transparantie passen heel erg bij de mindset van tegenwoordig. Met name jongere generaties willen graag invloed hebben op processen. Door goed te luisteren naar de wensen van je klanten, lukt het beter om hen op de juiste manier te bedienen. Bovendien zorg je op deze manier voor meer loyaliteit. Klanten voelen dat ze serieus genomen worden in hun wensen en dat je iets doet met hun input. Door de dialoog en de samenwerking wordt betrokkenheid gecreëerd en bereik je uiteindelijk samen het beste resultaat voor beide partijen.

Vormen van co-creatie

Co-creatie is er in soorten en maten. Denk eens aan deze mogelijkheden:

 • Je kunt een aantal producten of diensten voorleggen aan je klant en om hun reactie vragen. Wat mis je aan ons product? Daag je klant ook uit om over oplossingen na te denken. Hoe kan het beter? 
 • Je kunt een product of dienst ontwikkelen met een aantal standaardeigenschappen, waarbinnen onderdelen op maat gemaakt kunnen worden voor de klant.
 • Je organiseert een prijsvraag onder je medewerkers en klanten met betrekking tot innovaties binnen het accountantswerk. Het winnende concept wordt in productie genomen.
 • Je betrekt je klanten structureel bij elke aanpassing of vernieuwing van jouw bedrijfsvoering. In feite creëer je hiermee een externe raad van advies.

Co-creatie loont

Het idee achter co-creatie is ook dat alle betrokkenen doen waar ze goed in zijn, zodat er in korte tijd iets ontstaat dat groter is dan de som der delen. In de accountancypraktijk kan dat betekenen dat bepaalde standaardwerkzaamheden geautomatiseerd worden. Dat ondernemers en accountants samen brainstormen over KPI’s en dashboards. En dat accountants meer waarde toevoegen door persoonlijk contact met ondernemers, zodat er meer ruimte ontstaat voor strategisch advies. 

Dat is gunstig, want bij steeds meer accountants- en administratiekantoren verschuift de dienstverlening in de richting van strategisch advies. Ook hier biedt co-creatie de oplossing. Want omdat strategisch advies wellicht een relatief nieuw terrein is voor je, biedt ondersteuning door een partij die hier de juiste kennis en software voor heeft uitkomst. Een win-win-situatie. Want ondernemers zien jouw toegevoegde waarde toenemen, terwijl jij op een efficiënte manier je omzet laat groeien.

Bredere dienstverlening

Samen nadenken over de toekomst van een onderneming is waardevol en boeiend voor zowel de accountant als de ondernemer. Door visies aan elkaar te toetsen wordt helder waar de kansen liggen en hoe deze omgezet kunnen worden in groei voor het bedrijf. Of het nu gaat om audit alerts, wettelijke controles of jaarrekeningen; door co-creatie bereik je een hogere kwaliteit. De betrokkenheid neemt toe en de doorlooptijd neemt af ten opzichte van de meer traditionele werkwijzen. Zo bied je als accountant de ondernemer een volledig(er) pallet aan diensten, zonder dubbel werk voor de klant. De open communicatie wordt als prettig ervaren en verstevigt de band tussen accountant en klant.

Co-creëer jij al met ondernemers?

De accountancybranche wordt soms gezien als conservatief. Co-creatie geeft je een extra instrument om te innoveren. In hoeverre co-creëer jij al met ondernemers? Kan dat beter, slimmer, sneller? Visionplanner organiseert een expert sessie over co-creatie waarin we tips en tricks geven en kijken naar concrete voorbeelden in de accountancy.

Schrijf je in voor de expertsessie co-creatie in de accountancy

Populairst

 • Man writes on transparent board

  De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

  De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

 • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

  Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.