Spring naar de hoofdtekst

Risicogericht samenstellen en de voordelen voor je kantoor

Risicogericht samenstellen is steeds meer in opkomst. Het leidt tot een efficiëntere manier van werken en bespaart accountants veel kostbare tijd, met name in piekperiodes. Uit een poll onder de klanten van Visionplanner blijkt dat 55% inmiddels op deze manier samenstelt. Maar dat betekent ook dat 45% dat nog niet, of slechts gedeeltelijk doet. Wat is risicogericht samenstellen, wat zijn de voordelen en welke tools heb je nodig om als accountant op deze manier te werken?

drie personen kijken naar de computer

Dankzij automatisering worden administraties steeds vaker online ingericht en zijn ze geïntegreerd met allerlei andere applicaties, zoals die voor de jaarrekening. Daardoor kun je gedurende het jaar al heel veel met je cijfers en houd je ze gemakkelijker actueel. Dit heeft gevolgen voor het samenstelproces. Ook de herziening van Standaard 4410 zorgt voor andere kaders rond samenstellen. Maar wat is nu precies het verschil tussen risicogericht en traditioneel samenstellen, en wat zijn de gevolgen voor je kantoor?

Risicogericht samenstellen – Wat is het?

Bij het traditionele samenstellen van de jaarrekening worden alle informatie en posten in de administratie goed doorgelopen en door de accountant op een rij gezet en verwerkt. Bij risicogericht samenstellen werkt dit anders en neemt de accountant een groot deel van de gegevens zo over uit de administratie. Alleen voor de risicoposten worden aanvullende werkzaamheden gedaan die worden vastgelegd in het dossier.

Risicogericht samenstellen – een andere mindset

Risicogericht samenstellen vereist van accountants een andere werkwijze dan ze vanuit het verleden gewend zijn. Regelmatig spreken we accountants die zich verbazen over hoe ‘dun’ een samensteldossier kan zijn, terwijl het helemaal voldoet aan de regelgeving. Je gaat van hele uitgebreide werkprogramma’s naar een situatie van professionele oordeelsvorming door de accountant. Dat betekent dat de accountant de vrijheid heeft om vanuit zijn eigen inschatting de risico’s te bepalen. Daarbij is kennis van de onderneming wel belangrijk. 

Risicogericht samenstellen – de randvoorwaarden

Als je risicogericht wilt gaan samenstellen moeten de randvoorwaarden goed zijn. Als je gedurende het jaar al samenwerkt met een onderneming, bijvoorbeeld voor tussentijdse cijfers, dan ken je de administratie en de kwaliteit daarvan. Risicogericht samenstellen is dan een logisch gevolg omdat je bepaalde zaken administratief al op orde hebt. Ook klanten die met boekhoudprogramma’s werken met een kwaliteitsmonitor, zoals Yuki, zijn een goed uitgangspunt voor risicogericht samenstellen. Bij sommige nieuwe klanten zul je je wellicht nog niet volledig kunnen beperken tot risicogerichte benadering. Je moet dan de onderneming nog leren kennen en weten of je kan vertrouwen op de kolommenbalans.

Risicogericht samenstellen – De voordelen

Het grote voordeel voor accountants- of administratiekantoren is dat je veel efficiënter gaat werken. Je doet geen werkzaamheden meer dubbel en daardoor bespaar je per dossier tijd. Daarnaast breng je niet langer enkel de historische informatie in kaart, maar je krijgt meer tijd om met je klant te kijken naar het hier en nu en de toekomst. Ook verdeel je de werkzaamheden over het hele jaar en haal je druk weg uit je jaarrekeningseizoen. Doordat je op een andere manier werkt, vanuit een totaalplaatje, wordt het werk leuker. De kennis en betrokkenheid van zowel de klant als de collega’s op kantoor wordt groter. En last but not least: de kwaliteit van je administratie en jaarrekening gaat er op vooruit.

Risicogericht samenstellen met de juiste software

Efficiënter werken vraagt om doelgerichte software die past bij de processen die voor jou als accountant belangrijk zijn. En dat is bij Visionplanner één van de stokpaardjes. In oktober 2022 is Visionplanner Compilation gelanceerd, gemaakt vóór accountants door accountants. Met deze nieuwe tool werk je volgens een geïntegreerd werkproces waarbij de opmaak van het dossier en de jaarrekening in één keer worden gerealiseerd. Risicogericht samenstellen is het uitgangspunt. Met de afhandeling en documentatie van de werkstappen die horen bij risico’s beoordeel je de bijbehorende grondslagen en toelichtingen. Geen dubbel werk, geen tijdverlies en geen stress vanwege naderende deadlines.

Visionplanner Compilation is nieuw! In deze cloudoplossing brengen we het beste van MLE en Visionplanner samen. Wil je meer weten? Ga dan snel naar de productpagina van Visionplanner Compilation!

Meer over Visionplanner Compilation

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.