Spring naar de hoofdtekst

Risicogericht samenstellen en de voordelen voor je kantoor

Risicogericht samenstellen is steeds meer in opkomst. Het leidt tot een efficiëntere manier van werken en bespaart accountants veel kostbare tijd, met name in piekperiodes. Uit een poll onder de klanten van Visionplanner blijkt dat 55% inmiddels op deze manier samenstelt. Maar dat betekent ook dat 45% dat nog niet, of slechts gedeeltelijk doet. Wat is risicogericht samenstellen, wat zijn de voordelen en welke tools heb je nodig om als accountant op deze manier te werken?

drie personen kijken naar de computer

Dankzij automatisering worden administraties steeds vaker online ingericht en zijn ze geïntegreerd met allerlei andere applicaties, zoals die voor de jaarrekening. Daardoor kun je gedurende het jaar al heel veel met je cijfers en houd je ze gemakkelijker actueel. Dit heeft gevolgen voor het samenstelproces. Ook de herziening van Standaard 4410 zorgt voor andere kaders rond samenstellen. Maar wat is nu precies het verschil tussen risicogericht en traditioneel samenstellen, en wat zijn de gevolgen voor je kantoor?

Risicogericht samenstellen – Wat is het?

Bij het traditionele samenstellen van de jaarrekening worden alle informatie en posten in de administratie goed doorgelopen en door de accountant op een rij gezet en verwerkt. Bij risicogericht samenstellen werkt dit anders en neemt de accountant een groot deel van de gegevens zo over uit de administratie. Alleen voor de risicoposten worden aanvullende werkzaamheden gedaan die worden vastgelegd in het dossier.

Risicogericht samenstellen – een andere mindset

Risicogericht samenstellen vereist van accountants een andere werkwijze dan ze vanuit het verleden gewend zijn. Regelmatig spreken we accountants die zich verbazen over hoe ‘dun’ een samensteldossier kan zijn, terwijl het helemaal voldoet aan de regelgeving. Je gaat van hele uitgebreide werkprogramma’s naar een situatie van professionele oordeelsvorming door de accountant. Dat betekent dat de accountant de vrijheid heeft om vanuit zijn eigen inschatting de risico’s te bepalen. Daarbij is kennis van de onderneming wel belangrijk. 

Risicogericht samenstellen – de randvoorwaarden

Als je risicogericht wilt gaan samenstellen moeten de randvoorwaarden goed zijn. Als je gedurende het jaar al samenwerkt met een onderneming, bijvoorbeeld voor tussentijdse cijfers, dan ken je de administratie en de kwaliteit daarvan. Risicogericht samenstellen is dan een logisch gevolg omdat je bepaalde zaken administratief al op orde hebt. Ook klanten die met boekhoudprogramma’s werken met een kwaliteitsmonitor, zoals Yuki, zijn een goed uitgangspunt voor risicogericht samenstellen. Bij sommige nieuwe klanten zul je je wellicht nog niet volledig kunnen beperken tot risicogerichte benadering. Je moet dan de onderneming nog leren kennen en weten of je kan vertrouwen op de kolommenbalans.

Risicogericht samenstellen – De voordelen

Het grote voordeel voor accountants- of administratiekantoren is dat je veel efficiënter gaat werken. Je doet geen werkzaamheden meer dubbel en daardoor bespaar je per dossier tijd. Daarnaast breng je niet langer enkel de historische informatie in kaart, maar je krijgt meer tijd om met je klant te kijken naar het hier en nu en de toekomst. Ook verdeel je de werkzaamheden over het hele jaar en haal je druk weg uit je jaarrekeningseizoen. Doordat je op een andere manier werkt, vanuit een totaalplaatje, wordt het werk leuker. De kennis en betrokkenheid van zowel de klant als de collega’s op kantoor wordt groter. En last but not least: de kwaliteit van je administratie en jaarrekening gaat er op vooruit.

Risicogericht samenstellen met de juiste software

Efficiënter werken vraagt om doelgerichte software die past bij de processen die voor jou als accountant belangrijk zijn. En dat is bij Visionplanner één van de stokpaardjes. In oktober 2022 is Visionplanner Compilation gelanceerd, gemaakt vóór accountants door accountants. Met deze nieuwe tool werk je volgens een geïntegreerd werkproces waarbij de opmaak van het dossier en de jaarrekening in één keer worden gerealiseerd. Risicogericht samenstellen is het uitgangspunt. Met de afhandeling en documentatie van de werkstappen die horen bij risico’s beoordeel je de bijbehorende grondslagen en toelichtingen. Geen dubbel werk, geen tijdverlies en geen stress vanwege naderende deadlines.

Visionplanner Compilation is nieuw! In deze cloudoplossing brengen we het beste van MLE en Visionplanner samen. Wil je meer weten? Ga dan snel naar de productpagina van Visionplanner Compilation!

Meer over Visionplanner Compilation

Populairst

  • Wat voor invloed heeft flexibel lesgeven op rooster- en formatieplanning in het VO?

    Het voortgezet onderwijs gaat steeds meer over ‘gepersonaliseerd leren’. Veel scholen doen hier wel ‘iets’ mee. Dit varieert van ‘het beste uit elke leerling halen’ tot aan een volledig op maat gemaakt programma van elke leerling met persoonlijke leerdoelen. Maar wat voor invloed heeft dit op het rooster, de formatieplanning en onderwijsbegroting?

  • Waarom Tech meer vrouwen nodig heeft (en HR meer mannen

    Technologie en vrouwen, voor sommigen lijkt dat vandaag nog steeds een mismatch. En toch hebben steeds meer tech- en IT-bedrijven door dat ze baat hebben bij de juiste vrouw op de juiste plaats. De bestaansreden van tech-bedrijven is dat ze oplossingen ontwikkelen voor problemen van vandaag en morgen, in diverse sectoren. Dan heb je ook behoefte aan diversiteit binnen de rangen. Want hoe creatief ben je wanneer je team alleen bestaat uit blanke mannen van 40? Dit is een pleidooi voor diversiteit. En voor de vrouw, betoogt Linda Emmery, HR Director bij Visma

  • “Samenwerking is beter voor mensen, winst en de planeet. Maar zo werkt het in de praktijk meestal niet”

    De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komt eraan. Vanaf 2024 is een grote groep bedrijven verplicht om te rapporteren over de milieu- en sociale impact van hun bedrijfsactiviteiten. Maar om deze transformatie te bereiken, moeten we moeilijke keuzes maken, stelt Jack van der Veen, hoogleraar Supply Chain Management aan Nyenrode Business Universiteit. Hoe kunnen organisaties deze verandering effectief leiden?