Spring naar de hoofdtekst

Zo maakt een password manager je leven makkelijker

Gebruik je een paar wachtwoorden in verschillende combinaties? Misschien met ‘123’ aan het eind? Zo ja, stop daarmee en laat een password manager je wachtwoorden onthouden. Zo verbeter je de digitale veiligheid enorm en belangrijker nog: je leven wordt makkelijker.

Hoe goed je digitale beveiliging ook is, de oorzaak van digitale schade is het gevolg van menselijk gedrag. Het ministerie van Justitie en Veiligheid concludeert na onderzoek dat wanneer mensen geen informatie krijgen over het maken van sterke wachtwoorden, zij zeer zwakke wachtwoorden aanmaken. Bijna 84% van de respondenten maakte een zwak tot zeer zwak wachtwoord aan. Daarnaast gebruikte een deel hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. 

Wachtwoordmoeheid

Het is begrijpelijk dat wachtwoordmoeheid toe slaat. Gemiddeld hebben we wel 150 verschillende accounts waarvoor we de wachtwoorden moeten onthouden. Tegelijkertijd weten we dat 80% van alle inbreuken in verband met hacken te maken heeft met wachtwoorden. Als je dezelfde inloggegevens op verschillende pagina’s gebruikt, dan spreekt het voor zich wat er kan gebeuren. Als je wachtwoord wordt gestolen, heeft de dief zowel een e-mailadres, gebruikersnaam en/of een wachtwoord dat hij op andere websites kan proberen. Gelukkig is een een medicijn tegen wachtwoordmoeheid: een password manager.

Wat is een password manager?

Een password manager is een digitale kluis waar je alle wachtwoorden opslaat die je op internet gebruikt. De wachtwoorden zijn versleuteld. Je krijgt toegang toe via één hoofdwachtwoord. Dit is het enige wachtwoord dat je hoeft te onthouden. Dit wachtwoord moet zowel sterk als uniek zijn.

Wat zijn de voordelen van een password manager?

Een password manager maakt je leven gemakkelijker. Je hoeft wachtwoorden niet zelf te onthouden. Tegelijkertijd ben je verzekerd van zowel goede als veilige wachtwoorden die niet verloren gaan. Je wachtwoordmanager kan namelijk ook voor jou sterke en veilige wachtwoorden genereren. Als je een wachtwoord gebruikt en je wilt inloggen op een website, voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in en je krijgt toegang. Voor een extra beveiliging kan je ook nog tweeweg verificatie activeren. Na het invullen van je hoofdwachtwoord, voer je dan een toegangscode in die je krijgt via een authenticator app op je smartphone. Daarnaast verlaagt een password manager de kans op misleiding. Als je klikt op een link in een phishing email naar een valse inlogpagina, worden de gebruikersnaam en het wachtwoord niet ingevuld.

Betaalde en gratis versies

Er zijn gratis wachtwoordmanagers en betaalde versies. Gratis password managers hebben vaak beperkte mogelijkheden en zijn te gebruiken op 1 apparaat. Betaalde password managers hebben veel functies en zijn op verschillende apparaten tegelijk te gebruiken, denk aan laptop, smartphone, smartwatch, tablet. Er zijn veel goede password managers op de markt. Als je op Google zoekt naar ‘veilige password manager’ vind je artikelen waarin de mogelijkheden uitgebreid worden besproken.

Tips voor een sterk wachtwoord

Een password manager haalt je wachtwoordmoeheid dus weg. Toch is het belangrijk dat je een hoofdwachtwoord verzin dat je kunt onthouden en bovendien voor anderen niet te raden is. Hoe maak je zo’n wachtwoord? 

Een sterk wachtwoord is langer dan 12 tekens en bevat de volgende elementen:

  • Speciale tekens zoals: ! @ # ? 
  • Cijfers
  • Een combinatie van hoofdletters en kleine letters 
  • Accenten (zoals è, é, â, î, ô) als het systeem dat ondersteunt
  • Spatie
  • Een willekeurige reeks tekens

Je kunt ook een wachtwoordzin gebruiken, zodat je die gemakkelijker onthoudt. In de zin verwerk je dan de elementen die hierboven staan. Om het nog sterker te maken kun je zinnen gebruiken die typisch zijn voor jou manier van praten, of voeg spelfouten toe die alleen jij kunt onthouden. Succes met het wegnemen van jouw wachtwoordmoeheid!

Meer weten over informatiebeveiliging? Lees de blogs over dit onderwerp.

Lees de blogs over informatiebeveiliging

Populairst

  • Myrthe: reizen als inspiratiebron voor mijn werk als hr-director

    Myrthe Smalbraak (32) is sinds september 2022 hr-director bij Visma | Raet. Haar taak is om samen met haar team te zorgen dat collega’s zich goed voelen. Daardoor zijn ze in staat om de beste producten te maken en diensten verlenen. Alleen zo kan het 58-jarige bedrijf een leidende rol blijven spelen. Welke rol speelt Myrthe in dit proces en hoe is ze hierin gegroeid?

  • Wietske: thought leader in customer centric thinking

    Wietske van Hees (40) heeft van oktober 2006 tot maart 2023 bij Visma | Raet gewerkt. In die periode is ze uitgegroeid tot thought leader op het onderwerp customer centric thinking. Ze vertelt over haar carrièrepad als leidinggevende dat sinds 1 maart van dit jaar een vervolg heeft gekregen als managing director bij Appical.