Hogeschool Windesheim vindt het belangrijk om actief bij te dragen aan een inclusieve en duurzame samenleving. De onderwijsinstelling biedt binnen vijf domeinen hoger onderwijs aan 22.000 studenten en realiseert dit met 2250 docenten. Hogeschool Windesheim locatie Almere is ooit opgezet om het gebied Flevoland/Noord-Holland te bedienen. Het is een kleinschalige school en er is veelal direct contact tussen studenten en docenten, één van de Key Success Factors van de school.
Gepersonaliseerd leren
In Almere worden 26 opleidingen aangeboden, van Bachelor tot aan Associate Degree en van voltijd tot (flex) deeltijd. Hogeschool Windesheim is bezig met het ontwikkelen van een eigen leerroute per student waarbij zij zich inschrijven voor een opleiding met persoonlijke profileringsruimte. Binnen de persoonlijke profileringsruimte krijgen studenten de mogelijkheid om bij andere opleidingen te kijken, maar ook bij andere onderdelen binnen de gekozen studie. Naar verwachting is dit inzetbaar vanaf schooljaar 2023/2024. Op dit moment werkt de onderwijsinstelling al met keuzemodules en is er ruimte binnen de minors. Hogeschool Windesheim werkt sinds 2017 met Xedule en is schooljaar 2020-2021 gestart met de inzet van de toetsautomaat.
Daarnaast vertelt ze dat ze de roostervoorwaarden nog strakker ingezet moeten worden op een groep of toets. “De toetsautomaat geeft een goede verdeling over beide toetsweken, alleen beperken wij de werking soms zelf door te veel voorwaarden mee te geven aan het moment van de toets.”
Studenten laten inschrijven op toetsmomenten
Hogeschool Windesheim biedt sinds dit schooljaar studenten de mogelijkheid zich in te schrijven op een toetsmoment. Sjano: “Op deze manier hebben we sneller inzicht in data die toegevoegd of aangepast moet worden en weet de student al in een vroeg stadium wanneer de toets gepland is. Het streven is om volgend schooljaar studenten zich in te laten schrijven op een toetsmoment naar keuze.” Marloes vertelt ons dat de school voorheen roosterde op basis van inschatting. “Nu kan Sjano in het systeem aangeven hoeveel studenten zijn ingeschreven op de toets en dit wordt meegenomen in het toetsrooster. Een stoel is alleen bezet als de student daadwerkelijk de toets komt maken. De lokalen worden dus efficiënter ingezet.”
Inzet penalty
De zogenoemde penalty-functie zet Hogeschool Windesheim in voor het niet roosteren van toetsen op de avond. Het nadeel hiervan is dat de automaat geen enkele toets op de avond roostert. Deze zouden nog wat flexibeler in gebruik mogen zijn, aldus Sjano.
Samenwerking met Visma Advitrae
Over de samenwerking met Visma Advitrae zijn beiden dames tevreden. Marloes: “Het enige nadeel is dat jullie enorm aan het groeien zijn en dat de ontwikkeling van de toetsautomaat een beetje achterblijft ten op zichte van de ondersteuning aan de voorkant.”
Toekomstplannen
In de toekomst wil Hogeschool Windesheim op studentniveau toetsen gaan inplannen. Tegelijkertijd geven ze aan dat dit echt nog toekomstmuziek is. Tot slot geven ze de tip om de zichtbaarheid van het plan van inzet voor docenten door te ontwikkelen waardoor de informatie in één duidelijk overzicht komt te staan. Hierdoor kunnen inzetplanners bij eventuele calamiteiten makkelijker schuiven met aan modules toegewezen docenten.
Zelf aan de slag met de toetsautomaat? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!