Spring naar de hoofdtekst

5 manieren om je te beschermen tegen infostealers

Wist je dat je cybercriminelen toegang geeft tot gevoelige inloggegevens als je zomaar op links klikt of software downloadt? Cindy Wubben, Chief Information Security Officer bij Visma Benelux, legt uit hoe infostealers te werk gaan en geeft 5 tips hoe je ze buiten de deur houdt.

Er zijn veel manieren waarop je computer besmet kan raken met kwaadaardige software en zogenaamde ‘infostealers’. Zelfs als je zoekt naar software op een betrouwbare zoekmachine, loop je kans dat deze software kwaadaardig is.Cybercriminelen delen lokkertjes uit in de vorm van nepadvertenties of websites vermomd als de software die je zoekt. Ze wachten tot je klikt. Je krijgt de echte software, maar die zit vol met kwaadaardige code. Nog verontrustender is dat er valse resultaten bovenaan je zoekresultaten op bijvoorbeeld Google kunnen verschijnen als ‘advertenties”. Deze methode staat bekend als ‘malvertising’.

Sommige infostealers zijn ook keyloggers. Ze traceren je toetsaanslagen en zoeken zo naar je wachtwoorden. Het is helaas moeilijk om je tegen infostealers te beschermen.

Cindy Wubben

Gevoelige informatie stelen

Een infostealer is een stuk kwaadaardige software die behoort tot de malware- of spyware-familie. Die wordt verspreid via malvertising, spam, illegale software, of verdachte accounts. Een infostealer is geprogrammeerd om zoveel mogelijk gevoelige informatie van je computer te stelen. Dit gebeurt door het gericht doorzoeken van je bestanden en documenten. De infostealer doorzoekt ook informatie die in je browser is opgeslagen. Sommige infostealers dienen bovendien als keyloggers. Ze traceren je toetsaanslagen en zoeken zo naar je wachtwoorden. Het is helaas moeilijk om je tegen infostealers te beschermen. Zelfs antivirussoftware beschermt niet omdat je de infostealer toegang tot je computer hebt gegeven. De malware werkt zeer snel. Omdat die nooit bestanden versleutelt, maar de informatie steelt, zal antivirussoftware ze niet of te laat opmerken. 

5 tips om infostealers te vermijden

Gelukkig zijn er manieren om infostealers de baas te zijn. Hieronder lees je er vijf. 

 1. Ben je op zoek naar software, doe dit dan uitsluitend via de officiële webpagina van de leverancier. Een gemakkelijke manier om dit te controleren, is door je cursor over de downloadknop te bewegen. Als er een ander domein verschijnt – klik niet maar klik de site weg! 
 2. Als je de eerste zoekopdracht uitvoert, klik niet op advertenties die als eerste zoekresultaat verschijnen. Je weet niet echt wie er achter die advertenties zit, dus zijn ze niet te vertrouwen. Het is voor aanvallers gemakkelijker om te betalen voor advertenties bovenaan de zoekresultaten, dan om organisch op de eerste plaats te komen. 
 3. Overweeg een adblocker zoals uBlock Origin te gebruiken. Deze gratis browserextensie blokkeert advertenties, zodat ze niet eens beschikbaar zijn om op te klikken. Nadeel is dat ook legitieme advertenties worden geblokkeerd.
 4. Voorkom dat je zakelijke apparaten inzet om persoonlijke dingen online te doen. En doe geen werkgerelateerde activiteiten op je persoonlijke smartphone of laptop. In deze gevallen verliest het beveiligingsteam van je bedrijf het zicht dat nodig is om actie te ondernemen en je te helpen in geval van een incident. 
 5. Voer op je computer altijd een goede cyberhygiëne uit.Sla gevoelige informatie niet ongecodeerd op je computer op. Vermijd het opslaan van referenties in je browser met behulp van de ingebouwde wachtwoordmanager die je vindt in Chrome, Firefox en andere browsers. Ook al is dat veiliger dan info opschrijven in een tekstbestand op je bureaublad, toch kan een informatiedief daar toegang toe krijgen. Een betere optie is het gebruik van een speciale wachtwoordmanager, die een veel sterkere bescherming biedt.

Achtergrondvideo over infostealers

Meer over hoe infostealers te werk gaan, ontdek je via onderstaande video.

Wil je weten hoe Visma 24/7 de software en gegevens veilig houdt? Bezoek onze security pagina en ontdek het.

Bezoek de Visma Security pagina

Populairst

 • Myrthe: reizen als inspiratiebron voor mijn werk als hr-director

  Myrthe Smalbraak (32) is sinds september 2022 hr-director bij Visma | Raet. Haar taak is om samen met haar team te zorgen dat collega’s zich goed voelen. Daardoor zijn ze in staat om de beste producten te maken en diensten verlenen. Alleen zo kan het 58-jarige bedrijf een leidende rol blijven spelen. Welke rol speelt Myrthe in dit proces en hoe is ze hierin gegroeid?

 • Wietske: thought leader in customer centric thinking

  Wietske van Hees (40) heeft van oktober 2006 tot maart 2023 bij Visma | Raet gewerkt. In die periode is ze uitgegroeid tot thought leader op het onderwerp customer centric thinking. Ze vertelt over haar carrièrepad als leidinggevende dat sinds 1 maart van dit jaar een vervolg heeft gekregen als managing director bij Appical.