Spring naar de hoofdtekst

Een goede bedrijfsvoering begint met een veilig systeem: over security en SaaS

Een hack is de nachtmerrie van iedere organisatie. Als je gehele financiële huishouding op straat komt te liggen, hebben concurrenten inzicht in je strategie, aanpak, afspraken, prijzen, marges en klantgegevens. Je wilt deze dus koste wat het kost voorkomen. Dat doe je middels een veilig systeem. Maar hoe ziet dat er nu precies uit?

Intern raak je tijdelijk vleugellam: je kunt geen facturen meer verwerken of versturen en financieringen regelen is even uit den boze. Het stressniveau schiet omhoog. Je IT-team heeft slapeloze nachten en voor andere medewerkers voelt het alsof de grond onder hun voeten is weggeslagen. In een arbeidsmarkt waar medewerkerstevredenheid dé voorwaarde is voor het behouden van talent, is dat op zijn zachtst gezegd een ongunstige situatie.

Securityoplossing: binnen of buiten de muren van je kantoorgebouw?

Alles ‘binnenshuis’ — oftewel, on-premise — houden leek lange tijd verstandig. Maar in ons cloudtijdperk kiezen steeds meer bedrijven voor een SaaS-oplossing. Sommige organisaties deinzen hier echter voor terug. “Is de cloud echt wel zo veilig?” vragen zij zich af. “Of zweven onze gegevens zomaar ergens rond in de virtuele wereld?”

Veel hangt af van de leverancier die je kiest. Maar over het algemeen geldt dat een deskundige, ervaren partij je een oplossing kan bieden die veel veiliger is dan welk on-premise-alternatief ook. We geven je drie redenen waarom dit zo is.

1. SaaS-leveranciers zijn doorgewinterde cloudsecurityexperts

Je hebt een enorm sterk IT-team samengesteld dat álles weet van technologie. Maar hoe goed je medewerkers ook zijn, zij focussen zich niet enkel op cloudsecurity en databeveiliging. Je hebt ze immers aangenomen om hun bredere IT-vaardigheden.

SaaS-leveranciers leggen zich volledig toe op cloudsecurity. En betrouwbare partijen investeren flink in de beste beveiliging. Zij houden niet alleen de oplossing, maar ook hun kennis omtrent cloudsecurity up-to-date. Het zou zeer veel tijd en geld kosten om dit niveau te evenaren. Met een SaaS-oplossing ben je voordeliger uit én doe je je voordeel met de nieuwste ontwikkelingen op cloudsecuritygebied.

2. Je kunt veel cyberdreigingen de kop indrukken

Dat de gevolgen van ransomware en malware vaak rampzalig zijn, hebben we inmiddels kunnen zien aan diverse praktijkcases die breed zijn uitgemeten in de media.

Met een goede SaaS-oplossing wapen je je hiertegen. Veel leveranciers gebruiken namelijk geavanceerde technologie die cyberdreigingen detecteert. Daardoor voorkomen ze veel aanvallen. En mochten hackers al zijn binnengedrongen, dan trekt een deskundige partij vaak in een vroeg stadium aan de bel. In veel gevallen betekent dit dat je snel kunt ingrijpen, waardoor je een hoop ellende vermijdt.

3. Je bent beter beveiligd tegen allerlei soorten dreigingen

Hacks zijn aan de orde van de dag. Maar de oorzaak van downtime schuilt vaak in een klein hoekje. Systemen komen bijvoorbeeld ook plat te liggen door menselijke fouten, stroomstoringen en natuurrampen.

Cloudleveranciers houden hier rekening mee. Zij treffen de nodige maatregelen om hun SaaS-oplossingen in principe altijd te laten doordraaien. Ook bij technische of natuurproblemen.

Cybersecurity en clouddiensten: betrouwbaarheid is alles

Wij draaien onze oplossingen op Microsoft Azure, het cloudcomputingplatform van Microsoft — een partij die zeer goede securitymaatregelen treft. Daarnaast is Visma een koploper op securitygebied. Bij Visma Solidbricks zijn we dan ook uitstekend op de hoogte van de meest recente beveiligingseisen. En we zijn continu bezig met het optimaliseren van de beveiliging van onze software.

Meer weten over cybersecurity en clouddiensten? Lees dit artikel, waarin Visma-directeur Espen Johansen zijn visie deelt. Of neem contact met ons op om jouw vragen en mogelijkheden te bespreken.

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.