Spring naar de hoofdtekst

Hoezo werkdruk? Als docent heb je toch 12 weken vakantie?!

Medewerkers uit de onderwijssector vinden massaal (87%) dat de werkdruk niet serieus wordt genomen door mensen van buiten de sector. Ook realiseren ‘buitenstaanders’ zich te weinig hoe waardevol het werk is, zo stelt 86 procent van de onderwijsmedewerkers. Twee op de vijf vinden dat de vele onderwijs demonstraties een negatief effect hebben op het imago van werken binnen het onderwijs.

Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Raet, uitgevoerd onder 755 onderwijsprofessionals. Dit onderzoek is aanvullend op het jaarlijkse HR-benchmark onderzoek van Visma | Raet, waarbij in totaal 983 werkenden zijn ondervraagd.

De onderwijssector ga je in vanuit passie voor het vak

Bijna alle medewerkers uit het onderwijs zijn trots op hun vak: 86 procent geeft dat aan. Opvallend is dat tegelijkertijd een meerderheid, 60 procent, vindt dat collega’s zich te weinig realiseren hoe waardevol het werk is. Ook zijn de onderwijsmedewerkers gevraagd naar hoe zij aankijken tegen het feit dat er veel geklaagd wordt door vakgenoten over werken in de sector. Men is hierover verdeeld: 46 procent zegt dat jammer te vinden.

Imago nooit zo belangrijk geweest

Het lijkt erop dat de onderwijssector nog niet actief bezig is met hun imago als werkgever, oftewel het employer brand. Slechts 21 procent van de HR-medewerkers en bestuursleden ziet dit als belangrijkste aandachtsgebied. De ambitie om dit hoger op de agenda te krijgen is er onder HR-professionals wel. 35 procent wil hier meer aandacht aan besteden in de toekomst.

Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet over de resultaten: “We kunnen vaststellen dat het imago van het onderwijs fragiel is. Er hebben veel demonstraties plaatsgevonden rondom de werkdruk en een gewenste salarisverhoging binnen het onderwijs. Sinds kort is hier gehoor aan gegeven met het onderwijsakkoord. Dit akkoord betekent een verbetering van het salaris en verlichting van de werkdruk door het personeelstekort aan te pakken en te zorgen voor beter onderwijs.”

Werkgeversmerk

Echter in een krappe arbeidsmarkt is het volgens Marco belangrijk dat scholen zichzelf gaan zien als een werkgeversmerk. Het is goed om te zien dat dit langzaamaan plek krijgt op de strategische agenda’s van schoolbesturen. Goed werkgeverschap, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit zijn voorbeelden van zaken die nu enorm belangrijk zijn. Zeker de nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt hechten hier veel waarde aan. “Mijn advies is dan ook om hier op korte termijn werk van te maken. Dat hoeft niet gelijk heel groots, maar kan al met kleine stapjes”, besluit Marco Winkel.

Om meer inzicht te geven in de HR-trends en -uitdagingen voor 2022 in het onderwijs heeft Visma |Raet de jaarlijkse HR Benchmark geheel gericht op het onderwijs. Centraal staat hoe HR-managers, bestuurders, medewerkers en leidinggevenden naar belangrijke HR-thema’s kijken en of zij wel op één lijn zitten met elkaar. Benieuwd naar de uitkomsten?

Vraag de HR Benchmark voor het onderwijs aan

Populairst

 • Wat voor invloed heeft flexibel lesgeven op rooster- en formatieplanning in het VO?

  Het voortgezet onderwijs gaat steeds meer over ‘gepersonaliseerd leren’. Veel scholen doen hier wel ‘iets’ mee. Dit varieert van ‘het beste uit elke leerling halen’ tot aan een volledig op maat gemaakt programma van elke leerling met persoonlijke leerdoelen. Maar wat voor invloed heeft dit op het rooster, de formatieplanning en onderwijsbegroting?

 • drie personen kijken naar de computer

  Risicogericht samenstellen en de voordelen voor je kantoor

  Risicogericht samenstellen is steeds meer in opkomst. Het leidt tot een efficiëntere manier van werken en bespaart accountants veel kostbare tijd, met name in piekperiodes. Uit een poll onder de klanten van Visionplanner blijkt dat 55% inmiddels op deze manier samenstelt. Maar dat betekent ook dat 45% dat nog niet, of slechts gedeeltelijk doet. Wat is risicogericht samenstellen, wat zijn de voordelen en welke tools heb je nodig om als accountant op deze manier te werken?

 • Waarom Tech meer vrouwen nodig heeft (en HR meer mannen

  Technologie en vrouwen, voor sommigen lijkt dat vandaag nog steeds een mismatch. En toch hebben steeds meer tech- en IT-bedrijven door dat ze baat hebben bij de juiste vrouw op de juiste plaats. De bestaansreden van tech-bedrijven is dat ze oplossingen ontwikkelen voor problemen van vandaag en morgen, in diverse sectoren. Dan heb je ook behoefte aan diversiteit binnen de rangen. Want hoe creatief ben je wanneer je team alleen bestaat uit blanke mannen van 40? Dit is een pleidooi voor diversiteit. En voor de vrouw, betoogt Linda Emmery, HR Director bij Visma