Spring naar de hoofdtekst

Mariska: Versnelling door samenwerking

Mariska Roersen is chief commercial officer bij SmartTrackers. Ze noemt zichzelf een rasgeneralist. Die kwaliteiten zijn nodig om een scale-up door de volgende groeifase te leiden. Hoe pakt Mariska dat aan?

SmartTrackers maakt software waarmee organisaties hun duurzaamheidsbeleid kunnen opstellen en uitvoeren. Mariska, die een bedrijfskundige achtergrond heeft, werkt er sinds september 2021. Daarvoor heeft ze bij een healthcare analytics bedrijf gewerkt en een bijdrage geleverd aan de groei van 20 – 400 medewerkers in 7 jaar tijd. 

Bij een scale-up vloeien de vakgebieden business development, internationalisatie, commercie en marketing in elkaar over. Daarom is het handig verschillende petten op te hebben.

Mariska Roersen

“Mijn werkzaamheden beslaan het snijvlak van business development, internationalisatie, commercie en marketing”, vertelt Mariska. “Bij een scale-up vloeien die vakgebieden in elkaar over. Daarom is het handig verschillende petten op te hebben. Daarnaast geloof ik, net als SmartTrackers-oprichter Leo Smit, in versnelling door samenwerking. Zeker bij product- of marktontwikkeling. Een ecosysteem creëren, is al helemaal belangrijk als je een innovatief product hebt dat de status quo uitdaagt. Zo was ik in mijn vorige functie één van de opstellers van de eerste Health Deal in de zorg. Binnen drie maanden hebben vijftien partijen in de zorg afspraken gemaakt om het zorgstelsel toegankelijk te maken voor beslisondersteunende data-technologie in de oncologie. Daar was ik best trots op.”

Samenwerken

Toen Mariska bij SmartTackers startte, stond het bedrijf voor de keuze om volledig organisch te groeien of aansluiting te vinden bij een grotere organisatie. In mei 2022 is SmartTrackers aangesloten bij de Visma-familie. “Hierdoor kunnen we de brug slaan tussen duurzaamheidsdoelen en financieel management en zo samen met Visma-bedrijven voorop lopen”, zegt Mariska. 

Meer dan co2-reductie

Dankzij die coöperatieve houding van team SmartTrackers gaan tientallen Visma-bedrijven hun duurzaamheidsbeleid vormgeven en uitvoeren met behulp van de software van SmartTrackers. “Eenmaal lid van de Visma-familie twijfelden we over de actualiteit van ons verhaal”, vertelt Mariska. “We staan bekend als softwarepartij die helpt om co2-uitstoot te reduceren. Maar we zijn meer dan dat. We helpen bedrijven met het opstellen en naleven van hun volledige mvo-doelstellingen en duurzaamheidsbeleid. We hebben ons verhaal samen met mensen binnen en buiten Visma geactualiseerd. Onze nieuwe fase is dankzij de nieuwe huisstijl duidelijk zichtbaar.

5 tips voor generalisten

Mariska geeft nog enkele tips voor generalisten die bij een innovatieve scale-up werken die klaar is voor de volgende groeifase.

 1. Zorg dat je product of dienst een behoefte in de markt vervult.
 2. Wees niet bang voor samenwerking: een goed ecosysteem versnelt en verbetert je eigen propositie.
 3. Wees pragmatisch. Een duidelijke visie is belangrijk, maar bijsturen op de weg daarnaartoe ook.
 4. Durf dingen uit te proberen. 
 5. Leef volgens de 80/20 regel; als je alles perfect wilt doen in een snelgroeiende markt, mis je zomaar de boot.

Ben jij naar aanleiding van dit verhaal benieuwd of werken bij de Visma-familie iets voor jou is? Op onze werken-bij pagina lees je meer over jouw kansen zie je een overzicht van de vacatures bij vele Visma-bedrijven

Ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Visma

Populairst

 • Myrthe: reizen als inspiratiebron voor mijn werk als hr-director

  Myrthe Smalbraak (32) is sinds september 2022 hr-director bij Visma | Raet. Haar taak is om samen met haar team te zorgen dat collega’s zich goed voelen. Daardoor zijn ze in staat om de beste producten te maken en diensten verlenen. Alleen zo kan het 58-jarige bedrijf een leidende rol blijven spelen. Welke rol speelt Myrthe in dit proces en hoe is ze hierin gegroeid?

 • Wietske: thought leader in customer centric thinking

  Wietske van Hees (40) heeft van oktober 2006 tot maart 2023 bij Visma | Raet gewerkt. In die periode is ze uitgegroeid tot thought leader op het onderwerp customer centric thinking. Ze vertelt over haar carrièrepad als leidinggevende dat sinds 1 maart van dit jaar een vervolg heeft gekregen als managing director bij Appical.