Spring naar de hoofdtekst

“Meisjes, zeg wat je denkt en laat niemand anders voor je beslissen”

Zijn meisjes te porren voor een baan bij een softwarebedrijf? Dat was de grote vraag tijdens Girlsday. Dit is een initiatief van VHTO om meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met én te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT. Vismabedrijven Visma | yuki en Visma | Advitrae ontvingen op donderdag 7 april, respectievelijk 19 en 23 meisjes uit basisschoolgroepen 7 en 8, voor een kennismaking met een softwarebedrijf.

Wat willen jullie later worden?, vraagt Harmen, HR manager bij Visma |yuki, aan de meisjes van de Aloysiusschool in Maasland. “Diëtist, rechter, actrice”, klinkt het in koor. “Wil iemand met computers werken?”, vervolgt Harmen. “Dat weet ik niet.”

Belangrijke les

Het is duidelijk; de hoogste tijd voor een uitleg over werken in een softwarebedrijf. Merete, ceo van Visma, verwelkomt de meisjes via een videoboodschap. “We hebben meer meisjes nodig in de technologiebranche. Ik ben blij dat jullie er zijn en veel plezier tijdens Girlsday bij Visma.”

Ellen, managing director van Visma |yuki, geeft de meisjes direct een belangrijke les mee. “Zeg wat je denkt en laat niemand anders voor je beslissen. Alleen dan kunnen jullie leraren en ouders je helpen.” Tien jaar geleden werkte Ellen bij een bedrijf waar ze weinig energie kreeg. Ze vertrok omdat het niet voldeed aan haar twee belangrijkste eisen: plezier maken en iets leren. “Er waren meer collega’s die het niet echt naar hun zin hadden, maar zij durfden niet te veranderen. Die mensen werken er nog. Zonde, want je hebt maar één leven.”

Als jullie later zelf baas worden, neem dan mensen aan die beter zijn dan jullie

Ellen Sano, managing director Visma |yuki

Ellen kwam zeven jaar geleden in dienst bij Yuki. Toen werkten er drie mensen in België, nu zijn het er vijftig. In totaal geeft Ellen leiding aan 300 mensen in Nederland, België en Spanje. Daarvan is iets minder dan de helft vrouw. “Als jullie later zelf baas worden, neem dan mensen aan die beter zijn dan jullie”, zegt Ellen. “Een baas hoeft niet alles te weten. Shariska bijvoorbeeld, weet veel beter hoe ze een evenement organiseert dan ik. Ik weet van alles iets, maar van niets alles. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat collega’s zich prettig voelen in hun werk.”

Varisha, student Business Administration aan de VU, loopt stage en vertelt over de organisatie van Visma. “Er zijn 200 softwarebedrijven in 24 landen aangesloten bij Visma. En er werken 15.000 mensen.” De meisjes zijn onder de indruk. Maasland waar hun school staat, telt 5.000 inwoners… 


Werken voor geluk

Na een spelletje Visma Man (een variant van Pacman) legt Stefanie, teamlead support bij Visma | yuki, uit wat de boekhoudsoftware doet. “Wie heeft het programma eigenlijk bedacht?, vraagt een leerling. Stefanie vertelt dat de oprichters de boekhoudpakketten in 2007 te ingewikkeld vonden. “Eigenlijk moet boekhouden automatisch gaan in plaats van bonnetjes handmatig invoeren en verwerken, vonden de oprichters. Toen is Yuki bedacht waarbij je een foto maakt van bonnen die dan automatisch worden verwerkt.” 

“Wat betekent Yuki eigenlijk?”, vraagt een leerling. “Yuki is telsteen in het Japans”, zegt Stefanie. “En het staat ook voor werken voor geluk.”

Quiz

Na een rondleiding door het kantoor, krijgen de meisjes een quiz via Kahoot om hun opgedane kennis te testen. De top drie zit erg dicht bij elkaar. Nummer 1 had 12 van de 13 vragen het snelst beantwoord en krijgt een leuke prijs. Voor alle deelnemers is er een leuke goodiebag zodat ze deze Girlsday nog lang zullen herinneren. “Vonden jullie het leuk”, vraagt Harmen na afloop. “Jaaaa”, antwoorden de meisjes. 

Engels leren

Ook de meisjes van De Harlekijn uit Son die deelnemen aan Girlsday bij Visma | Advitrae in Eindhoven hebben genoten. Peter Verdaasdonk, managing director van Visma Advitrae geeft aan dat het belangrijk is dat de meisjes goed Engels leren. Engels is immers de taal waarmee de diverse Vismabedrijven met elkaar communiceren.

De meiden van De Harlekijn hebben zich vandaag voorbereid om interviews te houden met verschillende collega’s van Visma Advitrae. In kleine groepjes houden ze speeddates met onder andere een product owner, een developer en een manager. Het merendeel van de collega’s is vrouw. Door het stellen van de vragen kregen de meisjes een goed beeld van werken bij een softwarebedrijf.

De jongens zullen vast jaloers zijn

Meiden van basisschool De Harlekijn

“De jongens zullen vast jaloers zijn”, giechelen er een paar. “De kinderen waren ook op school erg enthousiast over het bezoek aan jullie bedrijf. Wat leuk ook dat jouw collega’s de tijd namen voor de kinderen”, schrijft De Harlekijn in een bedankmail. Het enthousiasme bij de directie van de Aloysiusschool uit Maasland spat er ook vanaf. “De meisjes kwamen erg enthousiast terug! Ze waren onder de indruk van alles en hebben een goed beeld van jullie bedrijf gekregen. Ze hebben ook genoten van hun gezonde lunch. En dan die goodiebags; fantastisch!” 

Zien we deze meisjes over tien jaar terug als collega? Als het aan alle 200 Visma bedrijven ligt wel. Meisjes, jullie zijn van harte welkom!

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.