Spring naar de hoofdtekst

Myrthe: reizen als inspiratiebron voor mijn werk als hr-director

Myrthe Smalbraak (32) is sinds september 2022 hr-director bij Visma | Raet. Haar taak is om samen met haar team te zorgen dat collega’s zich goed voelen. Daardoor zijn ze in staat om de beste producten te maken en diensten verlenen. Alleen zo kan het 58-jarige bedrijf een leidende rol blijven spelen. Welke rol speelt Myrthe in dit proces en hoe is ze hierin gegroeid?

Bij Visma | Raet werken vier generaties collega’s. Die wil Myrthe duurzaam inzetbaar houden, maar de wensen van een millennial kunnen totaal anders zijn dan die van iemand die aan het einde van zijn loopbaan is. Zo is er een regeling duurzame inzetbaarheid ouderen waar je o.a. gebruik kunt maken van het generatiepact. Dat houdt in dat collega’s vanaf 60 jaar voor 80% gaan werken tegen 90% betaling en 100% pensioenopbouw 

Coachingstraject

Daarnaast biedt Visma Raet 1 op 1 online coachingstrajecten aan waar collega’s vier maanden lang gebruikt kunnen maken van een coach. “Iedereen mag zelf een coachingstraject kiezen”, licht Myrthe een van de initiatieven om collega’s betrokken te houden, toe. “Het hoeft niet functiegerelateerd te zijn, maar kan ook gericht zijn op verbetering van de privé- of werksituatie. We krijgen geen terugkoppeling van de coachingstrajecten. Ze zijn echt privé en gericht op het welzijn van collega’s.”

Netwerk opbouwen

Myrthe praat over verschillende initiatieven om de organisatie fit te houden als een door de wol geverfde hr-director. Toch zit ze pas een half jaar in deze functie. Hiervoor was Myrthe bijna vier jaar hr-business partner, waar haar kennisrugzak is gevuld. Ze heeft een heldere visie op hr ontwikkeld en ze weet wat ze wil. “Na mijn opleiding Bachelor of Business Administration wilde ik een groot netwerk en brede ervaring opbouwen”, vertelt Myrthe. “Dat kon als intercedent. Die baan heb ik twee jaar gedaan. Toen ben ik een jaar gaan reizen door zuidoost Azië, Australië en Nieuw Zeeland. Ik dacht: als ik nu niet doe, dan komt het er misschien nooit van.”

Het gaat om een open vizier te hebben op alles. Ik omarm inclusiviteit. Dat wil zeggen dat ik waarde hecht aan andere inzichten.”

Myrthe Smalbraak

Open visier

Tijdens haar reizen heeft Myrthe mooie mensen en culturen ontmoet en inzichten gekregen. Die zijn een inspiratie geweest voor haar huidige hr-beleid. “Het gaat om een open vizier te hebben op alles. Ik omarm inclusiviteit. Dat wil zeggen dat ik waarde hecht aan andere inzichten.” Organisatie- en HR-strategie gaan volgens Myrthe hand in hand. “Het is het belangrijk om zakelijke behoeften te verbinden met talent – zowel in people management als in organisatieprocessen. Wil dit succesvol gaan dan is een open vizier belangrijk.”

Bij haar vorige werkgever als recruiter bij een softwareconsultancybureau is de passie voor het hr-vak tot wasdom gekomen. Maar Myrthe wilde meer dan recruitment. En waar kon dat beter dan bij Visma | Raet. “Alle hr-werkzaamheden die op mijn pad kwamen, heb ik aangepakt”, zegt Myrthe. 

Kans

Toen Marco Winkel, de vorige hr-director, een andere rol kreeg binnen de organisatie, kwam zijn functie vrij. Myrthe zag deze kans, maar wilde eerst met haar partner Daniël twee maanden rondreizen. “Toen ik terugkwam kreeg ik de vraag of ik het stokje van Marco wilde overnemen. Ik had mijn ambities al eens kenbaar gemaakt dus daar hoefde ik drie seconden over na te denken.”

Advies

Myrthe heeft het stuur van haar carrière stevig in handen. Ze merkt dat de jonge generatie graag heel snel carrière wil maken. “Maar sommige stappen kun je niet maken zonder dat je bepaalde posities hebt vervuld”, waarschuwt ze. “Daarom is mijn advies: maak je carrière ambities kenbaar, maar pak je kans pas als je denkt er klaar voor te zijn. Zo groei je duurzaam en vergroot je het plezier in je werk.” 

Ben jij naar aanleiding van dit verhaal benieuwd of werken bij de Visma-familie iets voor jou is? Op onze werken-bij pagina lees je meer over jouw kansen zie je een overzicht van de vacatures bij vele Visma-bedrijven

Ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Visma

Populairst

  • Man writes on transparent board

    De 5 belangrijkste ontwikkelingen in de accountancysector

    De accountancybranche is volop in beweging. Wet- en regelgeving neemt toe, er is krapte op de arbeidsmarkt en ICT-ontwikkelingen staan niet stil. Door technologische veranderingen verschuift de rol van de accountant van boekhouder naar die van trusted advisor. Ook zorgt de digitalisering ervoor dat het traditionele verdienmodel onder druk komt te staan. Als accountantskantoor kun je deze ontwikkelingen zien als risico’s óf als kansen. In dit blog nemen we je mee in de 5 belangrijkste ontwikkelingen binnen de accountancysector en hoe je hier als accountant mee kunt omgaan.

  • Hoe duurzaam is software eigenlijk?

    Welke invloed hebben softwareproducten op duurzaamheid? En wat is eigenlijk beter voor het klimaat: een gedrukt boek lezen of een film streamen? Voormalig management trainee Sara Gustafsson en nu manager Analytics & Automation Initiatives bij Visma Enterprise, vertelt het in dit blog.