Businessconsultant Sylvia deelt haar visie: “De kunst is om de informatiestroom klein te maken”

Diverse mensen van Visma Solidbricks zijn al lang bij ons aan boord. Businessconsultant Sylvia Hegeman is bijvoorbeeld reeds vanaf 1989 onderdeel van ons team. Wat haar volgens klanten en collega’s kenmerkt? Weinig geduld met complexiteit en een ‘niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit’.

In deze blogpost blikt Sylvia terug op de afgelopen decennia, bespreekt ze belangrijke veranderingen in de IT voor de bouw én deelt zij de belangrijkste les die ze heeft geleerd (in drie woorden!).

“Technologie moet het werk makkelijker en leuker maken”

“Omdat we leven in een wereld die enorm aan verandering onderhevig is, bekijk ik altijd hoe ik alles zo eenvoudig mogelijk bij onze klanten kan brengen,” vertelt Sylvia. Zij komt veel bij klanten over de vloer. Om implementaties uit te voeren, maar ook om hun wensen en behoeftes in kaart te brengen. Daarbij combineert zij haar no-nonsense-instelling met haar basisfilosofie: een IT-oplossing moet functionaliteit, menselijkheid en toegankelijkheid combineren.

Sylvia: “Toen ik in de jaren 80 afstudeerde als docente lichamelijke opvoeding, was ik helemaal niet IT-minded. Dat werd ik pas nadat ik mij had laten omscholen. Dat heb ik gedaan omdat IT zat te springen om mensen die de functionele en menselijke kant van technologie benadrukken. Zo benader ik zaken ook. Technologie móet toegevoegde waarde hebben. Automatiseren doe je niet zomaar. Je wilt het werk er makkelijker en leuker mee maken. Alleen dán heeft het zin!”

“Automatisering betekent niet automatisch efficiëntie”

Eenvoudig is automatiseren allerminst. En toch is Sylvia vastberaden om de zaken met technologie makkelijker te maken voor klanten, wiens procesmatige problematiek zij uitstekend doorgrondt: “IT is onnoemelijk veel ingewikkelder dan vroeger. Eén papieren document verwerken of een rapport uitdraaien, is er niet meer bij. Papierloos werken is de norm. En de wereld ligt voortdurend aan je voeten. Je moet met heel veel communicatielijnen rekening houden. Daar komt bij dat van één technologie allerlei varianten beschikbaar zijn. En je moet natuurlijk rekening houden met strenge beveiligingseisen.”

Dat is in alle branches lastig, maar zeker in de bouw. Sylvia: “Veel bouwbedrijven werken in ieder geval nog deels met een papieren stroom. Dat is begrijpelijk, want de bouwplaats is een fysieke plek. Menig cementhand pakt een bonnetje op om dit handmatig naar het kantoor te sturen. Maar ook in de bouw bestaat een grote behoefte om processen efficiënter te maken middels automatisering.”

Daar zitten echter haken en ogen aan, merkt Sylvia: “Het is niet zo dat automatisering automatisch betekent dat je alles op orde hebt. Bedrijven worden overstelpt door informatie, dus het is belangrijk om twee vragen te beantwoorden: hoe leg je alles zo efficiënt mogelijk vast en hoe krijg je data zo makkelijk mogelijk bij de juiste gebruikers?”

“Keep IT simple” (of: schoonheid in eenvoud)

Als de praktische denker en vooral ook doener die Sylvia is, houdt zij het hoofd koel in een almaar complexer wordend landschap. Ze weigert de term ‘ingewikkeld’ toe te laten in haar wereld. Als je het Sylvia vraagt, is dat namelijk niet nodig: “Onderscheid hoofd- en bijzaken. Juist vanwege alle bestaande eisen en connecties met andere systemen is dat cruciaal. De kunst is om het zó klein te maken dat je één overzichtelijke informatieset hebt. Van daaruit kun je in de details duiken — zonder te verdrinken.”

Dat sluit prachtig aan op de belangrijkste les die Sylvia sinds 1989 geleerd heeft: je moet je IT overzichtelijk houden. Sylvia vat dit samen in een woordspeling die uit drie woorden bestaat: “Keep IT simple!”

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!