Hoe spring je als bouwbedrijf op de
AI-sneltrein?

ChatGPT: wie heeft er inmiddels níet over gehoord? Artificial Intelligence (AI) is nu écht volwassen. En hoe we ervoor staan, is verbluffend. De ontwikkelingen zijn razendsnel gegaan — en naar verwachting zal men het tempo blijven opvoeren. Daarom is het hoog tijd om je in kunstmatige intelligentie te verdiepen. Want het laatste wat je wilt, is de boot missen.

Maar hoe spring je als bouwbedrijf op de sneltrein van AI-ontwikkelingen? En welke valkuilen moet je vermijden?

Verleden, heden, toekomst: technologie-impact op de bouw in vogelvlucht

In de afgelopen decennia hebben diverse ICT-ontwikkelingen impact gehad op de bouwsector. Denk aan GPS-technologie (‘GPS’ staat voor ‘Global Positioning System’), waarmee je objecten en personen nauwkeurig kunt lokaliseren. Hierdoor konden bouwbedrijven de locatie van bouwplaatsen, machines en personeel bepalen, waardoor zij projecten anders gingen inplannen en uitvoeren. Zowel de efficiëntie als de veiligheid ging erop vooruit. Met GPS-technologie werd het bovendien mogelijk om terrein te meten, de hoogte van gebouwen te bepalen en ondergrondse leidingen en kabels te traceren.

En dan hebben we het nog niet eens over meer recente ontwikkelingen. Met drones inspecteer je bouwplaatsen bijvoorbeeld veel sneller en makkelijker. En wil je vlot en efficiënt bouwmaterialen produceren, dan zet je daar tegenwoordig 3D-printing voor in.

Maar hoe zit het met de volgende stap: AI? Hier zit enorm veel potentieel in voor de bouw. De mogelijkheden zijn te divers om op te noemen. Om maar een voorbeeld te geven: met kunstmatige intelligentie kun je allerlei variaties op woningen ontdekken. Je genereert plaatjes van hoe een huis eruit gaat zien — en een architect vergelijkt deze om vervolgens weloverwogen knopen door te hakken. AI helpt je dus ‘het paard vóór de wagen te spannen’: je ziet éérst de mogelijke resultaten, waardoor je miscalculaties voorkomt en de beste keuze van tevoren maakt.

AI is níet volmaakt: hoed je voor de valkuilen!

AI is natuurlijk niet alléén rozengeur en maneschijn. Als je de informatie die ChatGPT je geeft bijvoorbeeld klakkeloos overneemt, heb je een probleem. ChatGPT is alleen nuttig (en veilig!) als je het als een soort coach gebruikt. Bedenk ook dat al jouw input gebruikt wordt om ChatGPT te trainen. Je wilt dus géén persoonlijke informatie invoeren. Ook is het belangrijk om te beseffen dat mensen ChatGPT kunnen misbruiken door het verkeerd te trainen (oftewel, zij voeren met opzet verkeerde informatie in). Binnen Visma stellen we strakke protocollen op om zulke valkuilen te vermijden. Ons advies aan jou is: doe dit ook.

Houd daarnaast altijd het bredere AI-plaatje in gedachten: hoe haal jij er profijt uit? Haal je bijvoorbeeld je beeldarchief door AI om makkelijker fouten of bijzonderheden te detecteren, dan verlaag je waarschijnlijk de foutkans en bespaar je tijd. Dat is een nuttige aanwending van AI. Maar als je een technologie puur toepast ‘omdat deze bestaat’, kan dat ook tijd- en energieverspilling zijn. Bedenk dus altijd wat jíj eruit haalt!

Soepel meebewegen met de tijd?

Bij Visma Solidbricks volgen we de AI-ontwikkelingen op de voet. In de nieuwste software die wij aan het ontwikkelen zijn, heeft goed gecoachte AI een vaste plek gekregen. Houd onze blogs in de gaten voor meer nieuws hierover.

Wil jij ook software die zorgt dat je altijd meegaat met de tijd en up-to-date bent? Neem gerust contact met ons op.

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!