Securitymanager Marien blikt terug op 40 jaar IT: “We leggen de IT-reis met elkaar af”

Een stille drijvende kracht: dát is hoe je Marien Vlug het best kunt omschrijven. In de ‘klant-loopgraven’ vind je hem niet. Maar op de achtergrond houdt hij zich al 15 jaar bezig met het oplossen van soms complexe vraagstukken. Nadat ontwikkelaars ‘aan het front’ iets gecreëerd hebben, gaat Marien aan de slag met zaken als verbetering en beheer. Dat kan hij als geen ander, want in het IT-vak is hij inmiddels zo’n vier decennia actief.

Vandaag de dag is security zijn veld: “Ik heb security lang als iets ingewikkelds beschouwd. Maar toen ik in het programma van Visma stap voor stap door alles heen geleid werd, besefte ik dat het niet om de hypertechnische ins en outs gaat. Wat je vooral moet weten, is welke procedure je concreet moet volgen wanneer er iets misgaat.”

“Het IT-vakgebied is ontzettend boeiend omdat het zich altijd uitbreidt

“Toen ik dit werkveld betrad, werkte men nog met grote bakken vol papier,” vertelt Marien. “De overstap naar beeldschermen was destijds enorm. Daarna volgden grafische programma’s zoals Windows. Daaroverheen kwamen het internet en de mobiele revolutie. In al die jaren heb ik best wat weerstand tegen modernisering gezien. Maar de technologie heeft het uiteindelijk toch gewonnen. En dat zal met Artificial Intelligence denk ik ook gebeuren. De ontwikkelingen gaan heel hard. In plaats van je daartegen te verzetten, kun je liever op de AI-sneltrein springen.

Omdat Marien al 40 jaar in de IT werkt, kenmerkt zijn persoonlijke carrièrepad zich ook door verandering. “Tijdens mijn elektronica-opleiding aan de hts kwam de microprocessor in beeld,” vertelt hij. “Dat vond ik heel leuk, want hiermee kon ik spelenderwijs leren. Toen ik mijn diploma haalde, was ik eigenlijk al verkocht: ik vond het IT-vakgebied ontzettend boeiend, omdat het zich altijd uitbreidt. Wie het nu betreedt, ziet een uitgestrekt landschap. Maar ik heb het vanaf het begin meegemaakt, waardoor ik generalist én specialist ben.”

Marien voert al jarenlang één strategie: meegaan met de nieuwste technieken. Elke nieuwe ontwikkeling neemt hij onder de loep om te bepalen wat hij er concreet mee kan. “Ik leer praktisch elk jaar een nieuwe programmeertaal. En juist dát is de reden dat ik IT zo fantastisch vind.”

“Wie weet wat er ná AI volgt?”

Hoe Marien bij Visma Solidbricks terecht is gekomen? “Na een tijdlang mijn eigen bedrijf te hebben gerund, wilde ik werken in een omgeving waar collega’s elkaar ondersteunen,” vertelt hij. “We zitten hier met zo’n 30 mensen. Het leuke daaraan is dat we de IT-reis met elkaar afleggen!”

In de afgelopen 15 jaar heeft Marien ook bij Visma Solidbricks het nodige opgestoken. “Communicatie is essentieel. Als team praten wij regelmatig bij. We leggen zaken uit en staan klaar voor elkaar. Het verloop is hier heel laag, dus we kennen elkaar goed. Daardoor kunnen we samen optrekken en doorontwikkelen. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig om de volgende technologiestap te nemen: ons product is klaar om te draaien in de cloud.” 

Als je het Marien vraagt, gaat de wereld de komende tijd vol inzetten op twee technologieën: de cloud en AI. “Qua productiviteit en security kleven hier aanzienlijke voordelen aan. Maar je moet de gevaren óók kennen. En ondervangen, natuurlijk. Voor mij is dat een mooie uitdaging. In deze nieuwe takken van sport kan ik veel doen. Ik kijk ernaar uit om onze klanten bij deze ontwikkelingen te helpen. En wie weet wat er ná AI volgt?”

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!