De 26-jarige IT-reis van managing director Wouter: “De belangrijkste lessen leer je van klanten”

Bij Visma Solidbricks zijn langetermijnsamenwerkingen belangrijk. Eerder stelden we je voor aan businessconsultant Sylvia en securitymanager Marien, die beiden al meerdere decennia aan boord zijn. Vandaag treden we in gesprek met degene die aan het roer van het Visma Solidbricks-schip staat: managing director Wouter Boelaars. Wat zijn 26-jarige IT-reis hem vooral heeft geleerd? “De belangrijkste lessen leer je van klanten.”

“Je kan geen software maken zonder er met klanten over te praten”

IT-expert, laptop addict en family man die regelmatig door zijn vierjarige tweeling wordt weggetrokken om te spelen: zo zou je Wouter in een notendop kunnen omschrijven. “Ik ben best een beetje een workaholic, maar mijn prachtige vrouw en mooie dochters zorgen voor een goede balans,” zegt hij. Belangrijk, want Wouter wil vooral níet uitstralen dat het leven van zijn medewerkers alleen maar om werk moet draaien: “Iedereen heeft een privéleven en moet dat naar eigen wens kunnen invullen.”

Die filosofie omschrijft Wouter als persoon: het menselijke aspect is cruciaal voor hem. “Ik heb het altijd leuk gevonden om de interactie met klanten aan te gaan,” vertelt hij. Na een development-traineeship bij het toenmalige Piramide werd hij eerst developer en toen accountmanager. “Door met klanten te sparren en meedenken, zie je wat er allemaal mogelijk en wenselijk is. Sommige mensen maken op een zolderkamer een prachtige tool. Maar als je doelgroep die niet wil gebruiken, heb je er niets aan. Je kan geen software maken zonder er met klanten over te praten.”

“Er is geen jaar geweest waarin ik niet heb ontwikkeld

Wouter groeide door naar teamlead van een steeds groter wordend team. En toen Visma het bedrijf in 2018 overnam, was Wouter al businesslead in bouw en projectontwikkeling. In al die jaren bleef hij zich echter bezighouden met de techniek: “Er is geen jaar geweest waarin ik niet heb ontwikkeld.”

Met zoveel ervaring is het natuurlijk interessant om Wouters visie op IT-ontwikkeling te horen. “Het internet heeft alles ingrijpend veranderd,” zegt hij. “Vroeger was de verwerkingstijd heel lang. Nu lever je oplossingen via het internet om feedback meteen te verwerken. Voor mij is dat dé grote wijziging in softwareontwikkeling geweest: het versnellen van de feedbackloop met de komst van het wereldwijde web.”

Een andere ontwikkeling die Wouter waarneemt? “De snelheid waarmee nieuwe tools elkaar opvolgen, lijkt af te remmen. De huidige vraag luidt: ‘AI is er, dus hoe ontwikkelen we dat verder?’ Er komen wel nieuwe tools bij, maar die vervangen niet per se bestaande tools. Daarnaast vermoed ik dat we er niet een ontwikkeltaal bij krijgen die nóg ingewikkelder is. Ik denk dat we sinds een jaar of vijf wel zo’n beetje gesetteld zijn.”

Toekomstbestendigheid is alles”

Kortom, Wouter kan en doet véél. Maar waarmee maakt hij nu het grootste verschil? “Het vereenvoudigen van functionele specificaties om toekomstbestendige oplossingen te maken,” zegt hij. “En het leukste vind ik om met klanten te praten die onze software daadwerkelijk gebruiken. Goede feedback is natuurlijk geweldig, maar ik hoor ook graag wat ze nog meer zouden willen zien. Dan is doorvragen essentieel. De hamvraag is: ‘Wat wil je écht?’ Het antwoord verfijnen we dan om te zorgen dat de functionaliteit over 10 jaar ook nog nuttig is.”

Daar komt soms een stukje lef bij kijken: “Je moet durven zeggen hoe je het wel én niet gaat doen. Ik ga hier echt over in gesprek met klanten. En dan ben ik best eigenwijs. Maar je mag me ook overtuigen! Ik wil je gewoon op zo’n manier helpen dat je niet alleen nu, maar ook in de toekomst wat aan de oplossing hebt. Toekomstbestendigheid is alles.”

En hoe ziet de toekomst van Visma Solidbricks er wat betreft Wouter uit? “Wij hebben onze software vernieuwd en cloud-ready gemaakt, zodat onze bestaande en nieuwe klanten de voordelen van de cloud kunnen ervaren. Deze cloudsoftware verrijken we met AI-ondersteuning. Naast bouw- en projectontwikkeling zien we bij onze bestaande klanten én in de markt een behoefte aan moderne, stabiele software voor de vastgoed- en huurmarkt. Dit sluit naadloos aan bij de manier waarop wij naar projecten en projectbewaking kijken. Dat doen we nog altijd vanuit het basisprincipe: ‘Je kan geen software maken zonder er met klanten over te praten.’ Want onze klanten gaan altijd voor.”

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!