Procesverbetering in de bouw: visie én softwarefundament voor de toekomst

In onze vorige blogpost vertelde strategic development director Patrick Adema over zijn reis naar Visma Solidbricks. Nu schijnt hij zijn licht op de huidige ontwikkelingen omtrent ICT voor bouw, vastgoed en verhuur. Ook deelt hij zijn toekomstvisie voor de markt en bespreekt hij de rol die Visma Solidbricks in de komende jaren zal gaan spelen: “Over vijf jaar zie ik een product staan waarmee we voor projectontwikkeling én de verhuurmarkt een compleet ecosysteem bieden.”

“Elke optimalisatieslag maakt je winstgevender”

Toen Patrick bij het Bouwfonds werkte, had hij vanuit zijn functie regelmatig te maken met het Woningfonds. In dat kader hield hij zich bezig met de visualisaties en de 3D-tekeningen van woningen. De term ‘BIM’ (een afkorting van Bouw Informatie Model) is hem dan ook niet vreemd. “Een BIM geeft je ontzettend veel informatie, waardoor je snel kan reageren en het proces kwalitatiever maakt,” zegt hij. “Een BIM kan je zien als een digitale kopie van de werkelijkheid — ook wel een ‘digital twin’ genoemd. Je ontwikkelt een project, neemt de digital twin (gedeeltelijk) mee in je verhuurportefeuille en zet alle cruciale gegevens in één systeem. Gaat er een raam stuk, dan kan de huurder in de virtuele woning aanwijzen om welk raam het gaat. De reparateur weet direct wat de specificaties zijn en kan het probleem daardoor vlot oplossen.”

Zulke procesverbeteringen zijn altijd meer dan welkom — zeker in de bouwsector, waar (kostbare) improvisatie regelmatig nodig is. “Elke optimalisatieslag maakt je winstgevender en zorgt dat je klanten meer waarde kan bieden. En je proces wordt er duurzamer van. Met de huidige technologie kunnen er hele interessante businessmodellen ontstaan. Denk aan huur-koopconstructies of het gebruik van een BIM in een blockchain als NFT, bijvoorbeeld voor een klant die vroeg wil inkopen in een project of voor crowdfunding.”

“Vanuit een ijzersterk fundament kun je allerlei mooie initiatieven realiseren”

Bij processen in de bouw en exploitatie wordt vaak gesproken over de klantreis en de pandreis,” vertelt Patrick. “Visma Solidbricks opereert op dat snijvlak. Wij bieden mission-critical software en dat is fantastisch. Want als je een ijzersterk, betrouwbaar fundament hebt, kun je van daaruit allerlei mooie initiatieven realiseren, zeker nu AI haar intrede heeft gedaan.

De ‘filosofie omtrent 'building the best of breeds' speelt daar een cruciale rol in. “Wij hebben de krachten gebundeld met Visma.netVisma Software en Visma-partners Arch-IT en About Software om een nieuw product voor de wereld van vastgoed en verhuur te bouwen. Dit koppelt een projectadministratie in realtime aan de financiële administratie van Visma.net, waar verhuurbare eenheden in zitten. Zo hebben klanten continu inzicht in hun financiële positie. Zulke sterke samenwerkingen zorgen voor resultaten die de som der delen overstijgen. Eén plus één is drie.”

Wat Patrick betreft houdt het hier dus niet bij op. “Onder de Visma Group vallen hele mooie bedrijven, dus er zijn veel mogelijkheden. Ik zie een toekomst voor mij waar één plus één plus één uiteindelijk zes is.”

“Samen kunnen we prachtige dingen doen”

Patrick heeft een goed gevoel over de toekomst. “Nu we de huurmarkt opgaan, bouwen we stukje bij beetje verder uit,” zegt hij. “En we blijven allianties sluiten. Binnen Visma voeren we veel gesprekken met elkaar. Het is een bijzondere, menselijke organisatie waar een bepaalde energie in zit. Samen kunnen we prachtige dingen doen.”

De eerste stappen zijn in ieder geval gezet met het nieuwe product. En Patrick verwacht een doorontwikkeling: “Projectontwikkeling en verhuur zijn onderdeel van een ecosysteem. Over vijf jaar zie ik ons in het centrum van dat ecosysteem staan!”

Wil je meer weten over de manier waarop Visma Solidbricks jou kan helpen toekomstbestendig te zijn? Neem gerust contact met ons op.

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!