De filosofie van strategic development director Patrick: “Ik los graag problemen op die er écht toe doen” 

‘Een vreemde eend in de bijt’: zo zag strategic development director Patrick Adema zichzelf toen hij zich nét bij Visma Solidbricks voegde. Hij was jarenlang werkzaam geweest als hoofd informatiemanagement en dan zit je aan de ‘klantkant’ van de ICT. Daarom voelde de overstap aanvankelijk wat bijzonder voor hem. Tegelijkertijd maakt zijn achtergrond in informatiemanagement deze switch ook heel logisch. Want daardoor focust hij graag op wat klanten willen en hoe je die wensen met ICT realiseert. En dat is precies waar wij ons mee bezighouden.

Hoe zag de reis van Patrick eruit? Wat is zijn filosofie? En waarin hebben hij en Visma Solidbricks elkaar gevonden?

“Management- en logistieke vraagstukken omtrent mens en techniek boeiden mij”

Jaren geleden heb ik techniek op de hts gestudeerd,” vertelt Patrick. “Maar toen ik mij in het arbeidsleven ging begeven, kwam ik er snel achter dat bedrijfskunde veel beter bij mij paste. Management- en logistieke vraagstukken boeiden mij. En dan vooral wanneer deze zowel met mens als techniek te maken hadden.”

De computer was vooral een gebruiksvoorwerp voor Patrick. “Je kan er een logistiek proces mee aansturen. Een computer helpt je met de planning, een stuklijst en magazijnbeheer.” Hoewel Patrick zich in de beginjaren met dergelijke processen bezighield, kwam hij al gauw terecht in de wereld van consultancy. Rond die tijd begon hij ook met een bedrijfskundige studie: een leergang van de Kamer van Koophandel in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij later tevens een master in bedrijfskunde haalde.

“Ik was altijd geïnteresseerd in financiële en logistieke processen,” vertelt hij. “En dan vooral in de bouwsector. Daardoor ging ik mij toeleggen op systemen.” Dat deed Patrick bij het Bouwfonds, waar hij in 2007 promoveerde tot afdelingshoofd. “Toen gingen we versnellen. We moderniseerden ons bedrijfssysteem, implementeerden een DMS, bouwden het internet uit tot een groot ecosysteem, outsourceten en moderniseerden de ICT en verzorgden de visualisatie van projecten en gebouwen. Dit alles vanuit een holistische visie.”

“De mission-critical software van Visma staat als een huis”

Toen Patrick zich enkele jaren geleden ging oriënteren op de volgende carrièrestap, kwam hij met Wouter in contact, die plannen had om een nieuwe strategie uit te zetten. Een taak die Patrick op het lijf geschreven is — en daarom startte hij in de zomer van 2022 bij Visma Solidbricks. “Ik bestudeerde bestaande en nieuwe markten, stelde een strategisch plan op en bekeek de mogelijkheden omtrent het aangaan van allianties. De belangstelling bleek vooral in de wereld van vastgoed en verhuur te zitten. Daarom ontwikkelen we nu een nieuw product voor deze sector. Dat doen we in samenwerking met Visma.netVisma Software en Visma-partners Arch-IT en About Software — met als motto: ‘Build the best of breeds.’”

Kortom, inhoudelijk gezien hebben Patrick en Visma Solidbricks elkaar helemaal gevonden in het strategische stuk. Maar er zijn ook andere raakvlakken: “Ik heb Visma Solidbricks altijd gekend als een integer en oplossingsgericht bedrijf dat op een respectvolle manier met mensen omgaat. Dat vind ik een groot goed. We willen zaken graag goed oplossen.”

Wat Patrick daarnaast aanspreekt, is dat Visma zich bezighoudt met mission-critical software: ”Ik los graag problemen op die er écht toe doen. Bij Visma kan dat. Het is natuurlijk een grote verantwoordelijkheid, maar aan de andere kant: de software staat als een huis!”

Meer weten over Patricks kijk op de huidige marktontwikkelingen en de toekomst? Houd onze volgende blogpost in de gaten!

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs?
Laat dan hieronder uw e-mailadres achter!